Revansch för Kings

Lördag 6 januari 2018

I dag fick Södertälje Kings sin revansch mot Umeå BSKT och vann med 85-66. Poängbäst blev Martin Pahlmblad med 18 och Aaron Anderson gjorde en double-double, 12/10. I Umeå var Nathan Dawit och Arik Smith poängbäst och bidrog med 13 var. Därmed är Kings förlustsvit bruten inför nästa stora utmaning när BC Luleå väntar på bortaplan den 12 januari. Innan matchen reste sig alla upp för att hedra nyligen avlidne Oladapo "Dee" Ayuba med en tyst minut. 

Näst bäste poänggörare Adam Ramstedt (17) var lättad över dagens vinst som innebar lite plåster på såren efter förra lördagens förlust mot Uppsala Basket: 

– Superskönt att komma tillbaks, framför allt: en hemmaförlust är aldrig kul mot Uppsala i en tajt match. Det är aldrig kul att förlora hemma, det var en match jag tycker vi skulle kunna ha vunnit, absolut. Det avgjordes i sista sekunden med lite småfel hit och dit från vår sida.

En stor del av Umeås insidespel bygger på Andre Nilsson, som dock hade det tufft och fick slita för sina elva poäng och nio returer i matchen på grund av bland andra Anderson och Ramstedt, varav den sistnämnde visserligen är jämnlång men medveten om att det finns andra mått som är svårare att matcha:

– Absolut, det vill jag säga att det tror jag han hade. Han är en av ligans bästa returtagare, en stor kropp. Så en sån kille måste man vara tuff mot hela matchen och vi har ingen som är lika tung som han, så vi måste egentligen trötta ut han med vår snabbhet och på andra sätt.

Gästerna tog ledningen i matchen tack vare sitt snabba transitionsspel i kombination med Nilssons inledande dominans under korgen, men Kings lyckades efter en stund hitta rytmen och hämtade upp underläget. En anledning till det varAuston Barnes, som kom in med mycket energi och tillförde fyra poäng och fyra returer till protokollet under fem minuter på planen. Barnes skulle komma att fortsätta i samma anda ända tills han fick sin femte foul i slutet av matchen och fick en varm applåd av publiken för sin insats när han gick av planen.

Hemmalaget fortsatte spela fokuserat och höjde den defensiva insatsen en nivå vilket gjorde det svårt för motståndarna att komma till avsluti anfallen. Det syntes inte minst i antalet turnovers där Umeå hade gjort 12 och Kings tre i halvtid.

– Det är liksom där vi vinner matchen, för Umeå, de snittar mest poäng i ligan, strax nästan under nittio poäng, och att vi lyckas hålla dem på under sjuttio, det är så vi vinner. Så länge de gör mindre poäng än oss, då vinner vi, fortsatte Ramstedt.

Det skärpta försvarsspelet bidrog också till en fin rytm i anfall, där spelare som Tobias Borg och Pahlmblad i sällskap med Ramstedt utmärkte sig. I halvtid var ställningen 45-28 och det fanns inga tendenser i början av q3 till att Kings skulle tappa kontrollen. Men eftersom ojämnheten är ett av de områden där det har funnits förbättringspotential för Kings under säsongen var det nog ingen södertäljesupporter som vågade ta ut något i förskott. Och visst kom en liten återhämtning från Umeås sida under resterande del av q3 när Fredrik Björnsson kom in från bänken och satte två treor på kort tid och tillsammans med Dawit stod för sex poäng var i perioden, men inte tillräckligt kännbar för en förändrad matchbild.

– Vi håller koll på läget hela matchen känns det som. Under säsongens gång har det varit en berg- och dalbana, upp och ner hela tiden. Mitt under matchen. När vi är bra, då är viriktigt bra, men sen har vi perioder när vi är alltför dåliga också. Så i dag håller vi den där fokusen, vi snackar, vi kommunicerar, vi är med. Vi är på alerten hela tiden, det är det som är skillnaden, sade Ramstedt.

Gästerna fortsatte jobba för att komma ikapp under de sista tio minuterna och satte press på Kings som tappade lite av rytmen, men aggressiviteten medförde också att Umeå hamnade i lagfoul tidigt i perioden och att orken inte räckte till mot slutet. Hemmalaget behöll lugnet och återtog kontrollen, vilket ledde till seger med liknande siffror som Umeå vann med på sin hemmaplan senast.

Ramstedt ser ljust på resterande del av säsongen för laget som så småningom också kommer att förstärkas av Alexander Lindqvist: 

– Det är framsteg varje dag, varje vecka, hela tiden. Det ser bra ut nu, men det kommer se ännu bättre ut om en vecka, om en månad, två månader, inför slutspelet. Vi kommer vara redo. Det är samma sak med han (Lindqvist) som med laget: det är step by step hela tiden, han gör framsteg med rehaben och snart kommer han nog kunna vara med och träna med oss några minuter, sen en hel träning, sen en hel vecka. Till slut kommer han vara redo att börja köra match med oss också.

På fredag väntar en tuff match för Kings som reser norrut för att möta serieledaren BC Luleå. Luleå har haft en fantastisk säsong men hade det tufft mot Nässjö Basket i går. Det slutade visserligen med seger för gästerna, men med två poäng efter förlängning, och Ramstedt vet naturligtvis hur tufft det kan vara även för det bästa laget att spela på bortaplan: 

– Luleå borta. Full hall i Nässjö, det är inte lätt att spela. Så komma upp till Luleå, de är inte obesegrade, men det är svårt att slå dem också, genom de här två åren med det här laget de har haft. Det kommer bli tuffaste matchen i år tror jag och vi måste ge allt för att lyckas ta en vinst där uppe.

Svenska Basketligan, Södertälje Kings – Umeå BSKT 85-66

(13-12), (26-14), (17-22), (23-16)

 

Poäng i Kings:

Martin Pahlmblad 18

Adam Ramstedt 17

Tobias Borg 14

Aaron Anderson 12

Auston Barnes 9

Toni Bizaca 7

Valter Lindström 6

William Asplund 2

 

Poäng i Umeå:

Nathan Dawit 13

Arik Smith 13

Andre Nilsson 11

Egal Saleman 8

Nicholas Schlitzer 7

Fredrik Björnsson 6

Eric Gilchrese 5

Alexandros Varytimiadis 3

 

Av: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

 • När Kings blev kungar igen

  Skrivet 2019-05-31

  Det blev en riktig succésäsong för Kings, med seriesegern och SM-guldet. - Vi vann fler matcher i slutspelet än vi förlorade under hela säsongen, konstaterar Ludwig Degernäs.

  Läs mer
 • Kings är svenska mästare 2018-2019!

  Skrivet 2019-05-12

  4 667 personer hade kommit till Scaniarinken för att se den femte finalmatchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket, som i och med slutsiffrorna 81-70 innebär att Kings är svenska ...

  Läs mer
 • Ny chans till SM-guld efter gårdagens förlust

  Skrivet 2019-05-11

  Matchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket i morgon kväll tillhörde från början en av de eventuella i schemat, beroende på vem som skulle vinna i Borås i går kväll. ...

  Läs mer
Södertälje Kings