Returmöte mot Sparta&K på hemmaplan

Tisdag 27 november 2018

Mikaela Gustafsson blir viktig mot Sparta&K. Foto: Anna Forsström
Mikaela Gustafsson blir viktig mot Sparta&K. Foto: Anna Forsström

Efter ett tre veckor långt speluppehåll i FIBA EuroCup är det nu dags för returmatcherna i grundserien. På torsdag inleder Telge Basket med hemmamatch mot ryska Sparta&K M.R. Vidnoje, som vann med 73-56 i lagens förra möte. Telge ligger sist i grupp A med 0-3, medan de andra lagen har vunnit två matcher var.

Att Nena Trajchevska skadade handen strax innan EuroCup inleddes var ett stort avbräck för laget. Värre blev det när Teodora Turudic skadade knäet under den serbiska landslagssamlingen, så illa att hon fick avbryta säsongen i Telge. Hon har varit en av lagets bästa poänggörare i EuroCup och bidrog med 22 poäng och nio returer i den första matchen mot Sparta&K.

– Jag tycker att vi spelade bra försvar i den matchen, vi höll våran defensiva game plan väldigt bra. Fortfarande; i de här tre matcherna har vi väldigt svårt att göra poäng. Vi hamnar på väldigt låga poäng offensivt, vi har inte så jättemånga naturliga poänggörare. Så det kommer vi att behöva kämpa med; att göra över sextio poäng, säger Telges head coach Viktor Bengtsson på tisdagkvällen.

Bengtsson ger också en statusuppdatering om Turudics ersättare, den amerikanska före detta Norrköping Dolphins-spelaren Deanna Weaver:

– Inte hundra om hon är spelklar till på torsdag, men vi behöver vänta tills i morgon för att få det hundra procent. Hon kom i går och gjorde sin första lagträning i kväll, precis nyligen. Hon är i bra form, hon kommer hjälpa oss jättemycket. Hon spelar på position tre och kan även hjälpa oss på position fyra om det behövs i svenska ligan och i EuroCup i vissa situationer.

Trajchevska kommer enligt Bengtsson inte att kunna spela på torsdag men är på väg tillbaka, möjligen redan mot Alvik Basket på lördag – till cirka 25 procents sannolikhet. Däremot har hennes tillfälliga ersättare Tilde Ahlin spelat färdigt. Laget saknar därmed en del storlek som han menar behöver kompenseras på andra sätt.

– Jag tror att de kommer byta mycket i försvar och det behöver vi utnyttja på ett väldigt bra sätt, antingen outside eller inside. Vi kommer behöva utnyttja Mikaela (Gustafsson) mer än vad vi har gjort under säsongen. De är inte överdrivet stora, men de är stora på position tre och kan rotera in. Självklart ska vi försöka utnyttja att vi är lite snabbare än dem och försöka springa mycket mer upp och ner. Vi sköt ju väldigt dåligt på bortaplan där borta, vi fick lite öppna treor men sköt inte i dem. På hemmaplan hoppas jag att vi kan skjuta i skotten så att vi kan göra en jämn match av det.

Förutom vinsten mot Telge på hemmaplan har Sparta&K besegrat Artego Bydgoszcz på bortaplan med 66-65. Främsta spelfördelare i laget är den puertoricanska point guarden Jennifer O’Neill, medan de två centrarna, amerikanskan Denesha Stallworth och ryskan Tatiana Sema, är viktiga i insidespelet. Tongivande i matchen mot Telge var power forwarden Adelina Abaiburova, som bidrog med en double-double, 21/10.

Trots Telges förluster i det internationella spelet tycker Bengtsson att laget bitvis presterar bra, men behöver göra det på en mer kontinuerligt hög nivå.  

– Vi hade nog inte förväntat oss att ta en match, men jag tycker ändå att vi har gjort en del matcher och en del stunder i spelet bra. Vi måste bara försöka göra en bra match i fyrtio minuter så kan vi spela jämnt mot Moskva på hemmaplan.

Matchen börjar klockan 19 på torsdag.

Av: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

 • Damerna vann och gjorde 100

  Skrivet 2020-10-25

  Kapten Claesson visade vägen, importerna levererade och Anna Dahl svarade för en jättematch och en dubbel dubbel, när SBBK slog Mark med 100-89.

  Läs mer
 • Rosa Oktober

  Skrivet 2020-10-25

  Under oktober månad gör alla klubbar i SBL dam en insats för att uppmärksamma och samlat in pengar till kampen mot bröstcancer. Nu kan du köpa en SBBK Rosa Oktober ...

  Läs mer
 • Inför Mark

  Skrivet 2020-10-23

  Medan SBBKs herrlag fortfarande väntar på seriepremiär gör sig SBBKs damlag redo för säsongens fjärde match. Det är Mark Basket som står för motståndet på söndag på bortaplan i Kinna.

  Läs mer
SBBK Damlaget