Möjligheten till avancemang i FEC borta efter förlust ikväll

Onsdag 20 november 2019

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Att mycket stod på spel för båda lagen i kvällens match mellan Södertälje Kings och Enisey Krasnoyarsk märktes på de heta känslorna på planen och antalet fouls i protokollet. Kings var som mest uppe i ett 12-poängsöverläge men lyckades inte behålla kontrollen och förlorade till sist med 65-92. Förlusten innebär att Kings möjlighet att avancera i FIBA Europe Cup är borta och att den kommande matchen mot BC Balkan saknar betydelse. För Krasnoyarsks del innebär vinsten i kombination med att Balkan förlorade mot U-BT Cluj Napoca idag att laget liksom Cluj är vidare i FEC.

– Jag är besviken på den andra halvan av matchen, hur vi agerade som lag och tappade vårt spel. Vi ledde med sex poäng mot ett bra lag i första halvlek, det måste man respektera och vi respekterade det inte tillräckligt. Det resulterade i att vi slogs stort i andra halvlek, vi hade ingen chans. Sen att gå tillbaka till den första halvan: vi hade mycket energi, fina spel defensivt och fina spel offensivt. Det finns saker att glädja sig åt, men just nu är jag besviken på hur vi agerade i andra halvlek. Publiken var engagerad, alla var engagerade, det är det jag älskar, när alla har mycket intensitet och energi. Tyvärr kunde vi inte ta med oss det in i andra halvlek. Kanske misslyckades jag fullständigt i halvtid med att motivera killarna, man måste se sig själv i spegeln, sade Kings head coach Ludde Degernäs efteråt.  

Kings fick en tuff start och spräckte inte nollan förrän halvvägs in i quartern när Charles Callison gjorde lagets första poäng, som följdes av ytterligare fyra poäng av densamme vilket innebar att 0-8-underläget var reducerat till 6-10. En sekvens med en osportslig från Tomislav Zubcic följd av en trea av Anton Gaddefors samt lite stök med en offensiv som ledde till en teknisk på Enisey bidrog till att Kings vann perioden med 21-12. Av dessa 21 stod Callison för 13 och av gästernas 12 gjorde Zubcic sju. 

 

– Vi tycker att vi förtjänar den här vinsten. I den första halvan gjorde vi inte saker enligt planen, så coach sa åt oss i halvtid och efter det höll vi oss till planen, gjorde vårt jobb, kämpade hårt på planen och som tur är gick det vägen. Första halvan fick vi ägna åt anpassning. Det är väldigt tufft att spela här, atmosfären var ganska aggressiv, laget var ganska aggressivt. Det viktigaste för oss nu är att sluta som etta i gruppen, så vi kommer att kriga i nästa match mot Cluj i Rumänien och försöka vinna där, summerade Eniseys spelare Ilya Popov. 

 

Enisey kämpade med att hitta rytmen och hade svårt att få stopp på motståndarnas framfart, men arbetade sig successivt in i spelet och hade efter fyra minuter hämtat ikapp till 23-28. Att båda lagen var i lagfoul mot slutet av q2 gynnade definitivt Kings mest, som till skillnad från motståndarna hade bra utdelning från straffkastlinjen. På tal om fouls fick Jonathan Person sin fjärde när en minut återstod av quartern.

 

– Vi öppnade matchen väldigt bra, men efter fem, sex minuter tappar vi. Vi börjar byta in killar från bänken som inte reagerade så bra och gav motståndarna möjlighet att komma tillbaka. Jag tror att de ledde med tolv poäng vid ett tillfälle. Men okej, i slutet av andra quartern var vi minus sex och i halvtid gjorde vi några taktiska förändringar och började spela mycket mer som ett lag. Vi var mer aggressiva och hade mer energi, vi visade kvalitet. Jag respekterar laget och när vi kom hit visste vi att det skulle bli en tuff match. Jag älskar att se em sån här match med mycket känslor, det är normalt när det är en viktig match, sade Eniseys head coach Drazen Anzulovic.  

 

I q3 grävde hemmalaget en djup grop åt sig självt och hamnade snabbt i ett tiopoängsunderläge som bestod genom quartern. Zubcic och Garlon Everett Green bidrog med viktiga poäng framåt för gästerna, som började skaffa sig viss kontroll vilken förstärktes under den sista perioden.

 

– Vi hänger med i den första halvleken, då tycker jag att vi följer vår game plan, vi spelar fysiskt, använder våra fouls korrekt, vi krigar och tar rätt skott. En liten dipp i slutet av den andra quartern och efter det är allt bara ren katastrof, sade Gaddefors.  

 

– Mitt huvud är fortfarande i europaspelet. Vi har Umeå på lördag och sen så spelar vi Balkan på onsdag, vi reser på tisdag. Sen får vi göra en analys av läget, hur vi ligger till i truppen och gå vidare, för vi måste utvecklas, det är vårat mål. Europaspelet är en fantastisk möjlighet och erfarenhet för coacher, spelare, alla i klubben. Vårt ansvar är att förbereda oss och vara redo hundra procent och vinna mot Balkan, sade Degernäs.  

 

FIBA Europe Cup, grupp G grundserien, Södertälje Kings – Enisey Krasnoyarsk 65-92

 

Poäng i Kings: Charles Callison 18, Anton Gaddefors 13, Eric Adams 12, Martin Pahlmblad 9, Andrew Smith 4, Alexander Larsson 4, Adam Karahmetovic 3, Hampus Ramstedt 2

 

Poäng i Enisey: Tomislav Zubcic 24, Davion Green 17, Garlon Everett Green 13, Denis Zakharov 11, Ilya Popov 10, Dustin Vidal Morgan Hogue 7, Nikola Rebic 5, Ivan Viktorov 2, Sergei Mitusov 2, Artem Kommissarov 1  

 

Av: Lina Agnemar 

 

Relaterade nyheter

Södertälje Kings