Matchboll till Kings

Onsdag 26 april 2017

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Södertälje Kings och Norrköping Dolphins hade innan tisdagens match i Stadium Arena vunnit sina respektive hemmamatcher, det vill säga två vardera. Det gynnade främst Dolphins, vars hemmaplansfördel har inneburit att Kings måste vinna minst en bortamatch för att ha möjlighet att gå vidare. I tisdags uppfylldes det kriteriet när Dolphins besegrades med 60-65 i sin hemmaarena. Därmed har Södertälje chans att redan i morgondagens (torsdag) hemmamatch avancera vidare till final mot BC Luleå, som nu har slagit ut Uppsala Basket ur semin. Vid förlust vänder serien tillbaka till Norrköping en sista och avgörande gång på lördag.

Förberedelserna pågår naturligtvis för fullt på matchdagen, men Vedran Bosnic hade ändå tid för en kommentar om matchen på torsdagförmiddagen:

 

– Väldigt hektisk dag! Det kommer att bli en väldigt tuff match som alla andra matcher i en lång serie. Match nummer sex kräver alltid mycket fokus och intensitet och det måste vi ta med oss till matchen. Norrköping är ett väldigt bra lag och vi måste ge hundra procent både i anfall och försvar för att besegra dem i dag.

 

I söndagens match i Täljehallen föll bitarna på plats för Kings. Samspelet och självförtroendet som ibland har synts mer och ibland mindre under den gångna säsongen fanns där under hela matchen. Johnell Smiths olyckliga skada halvvägs in i matchen ändrade Norrköpings möjligheter att genomföra sin game plan, men kontrollen hade Kings redan innan händelsen. I returmatchen i tisdags var utgången inte lika självklar och Dolphins hade i den 34:e matchminuten hämtat upp ett 16-poängsunderläge när Mikael Lindquist iskallt sänkte trean som tog upp laget i ledning med 55-52.

 

Södertälje har varit där förr och inte sällan förlorat den typen av matcher, men den här gången bidrog viljan och beslutsamheten till att ledningen togs tillbaka. Thomas Massamba hade en makalös kväll med 29 poäng, nio returer, fyra assists samt fyra steals och visar upp en strålande slutspelsform som stärker laget. För även om fokus är på laginsatsen som helhet behövs spelare som har modet och förmågan att sticka ut – det kan vara Tanel Kurbas ena gången och Massamba den andra. Huvudsaken är inte vem, utan att någon tar ansvar när det behövs.

 

Segern är den första på bortaplan i semifinalserien mellan Kings och Dolphins, och för den sistnämndas del förändrades förutsättningarna markant i och med Smiths skada. Adnan Chuk, nyligen utsedd till "Årets coach" i ligan, står inför en svår uppgift att plötsligt tvingas tänka bort en så pass tongivande spelare från rotationen. Dolphins förlitar sig mycket på Lindquist, Cole Darling, Mikkel Plannthin, Joakim Kjellbom samt försvarsspecialisten och trepoängsskytten Dejan Jeftic. Darling tilldelades ligans pris som "Årets forward" medan Kjellbom kammade hem titlarna "Årets center", "Årets försvarare" och "Årets MVP". Men utan Smith och med en Tim Schüberg som inte har kommit till sin rätt på sistone kvarstår frågan om dessa spelares insatser kommer att räcka till. Södertälje har fått vittring på finalspel. Kan Dolphins förhindra att det sker? 

 

Av: Lina Agnemar

 

 

Relaterade nyheter

 • Kings mot Dolphins

  Skrivet 2018-12-06

  Kings ryckte i toppen av SBL efter att Dolphins besegrats med 89-82 i en mycket bra match som tände publiken i Täljehallen.

  Läs mer
 • Var håller ni hus ?

  Skrivet 2018-12-05

  Ludde, de andra coacherna och laget leder SBL, men i publikligan är det en sjundeplats som gäller. Så frågan är relevant - varför kommer du inte på matcherna ?

  Läs mer
 • Kings i topp efter seger mot Stars

  Skrivet 2018-11-24

  Södertälje Kings återtog serieledningen efter att ha besegrat Weterbygden Stars med 79-73 i Täljehallen.

  Läs mer
Södertälje Kings