Luleå slog Telge inför stor publik

Måndag 17 december 2018

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Efter en jämn inledning kunde Luleå gå ifrån och besegra Telge med 72-54 och behålla sin förlustfria svit i SBL.

Luleå står nu på 7/0 mot Telges 4/4.  

Joakim Lantto fick vara head-coach för laget inför 2000 åskådare i Luleå, när det var fri entré.

- Det var fantastiskt roligt att få vara head-coach för första gången och få vara det mot Luleå, det är jag tacksam för. Vi gjorde en defensivt bra insats och gjorde en hel del bra offesivt också, sa Joakim Lantto 

Utan Klara Lundquist på planen var förstås Luleå en tuff uppgift, men starten var lovande, även om det inte räckte. Deanna Weaver var Telges bästa poängplockare med 13. Ellen Åström hade 12 men också åtta assist och fyra returer.  

Den svenska landslagsspelaren Chioma Nnamaka gjorde 21 poäng och än bättre var Chastity Reed med 25. Hon kom med ett poängsnitt 19.20 och förbättrade därmed detta. 

Matchen:  

Chioma Nnamaka gjorde matchens första två poäng, men det var den enda gången som Luleå ledde under den första quartern. Strax efter sköt Nena Trajchevska i en trea, assisterad av Ellen Åström. Ellen följde upp det med att sätta en tvåa och en trea, så Telge ledde med 8-4 efter 3.34. De där poängen blev Ellens enda under hela den första halvleken faktiskt  och för Nena de enda tre i hela matchen. Telge kunde hålla undan till ledning, efter två stycken treor av Patricia Elias. Luleå hade sju stycken turn-over. Telge hade skjutit i fyra av sina nio treor.

Ställningen efter första: 18-15 för Telge

Efter exakt fem minuter varLuleå i ledningen igen efter en trea av Michaela Houser till 21-20. Då lossnade trepoängsskyttet för hemmalaget, som gick ifrån och vann perioden med 20-6. Chioma Nnamaka och Chastity Reed hade nu gjort 12 poäng var och nu bjöds Telge bara på en turn-over. Telge hade nu 10 turn-over och Luleå hade tagit 23 returer mot Telges 14. Patricia Elias poängbäst med åtta. 

Ställningen i halvtid: 35-24 för Luleå

Den tredje började motigt är Nena först missade sin trea och Michaela Houser satte sin. Telge gjorde 14 poäng i den här perioden och Reed och Nnamaka fortsatte att bära Luleå, som kunde utöka sin ledning. Anmärkningsvärt att det dröjde två och en halv period för Precious Hall att göra poäng. De kom här och då var det en trea. 

Ställningen inför avslutningen: 57-38 för Luleå.

Den sista quartern måste anses bra för Telge, inte bara för laget faktiskt vann aslutningen med 16-13, utan för att Sara Fager och Gloria Bwende fick komma in och känna på kvalificerat motstånd. Sabina Radonja hade redan fått spela en hel del tidigare också. Mikaela Gustavsson kom igång och gjorde sju poäng i slutperioden. 

- Det var kul att se. Sara kom in och gjorde bra saker och Gloria gjorde sitt, men fick problem med den fot hon vrickat till på träning i slutet. Hoppas det gick bra, säger Joakim Lantto. 

Telge hade till slut 20 turn-over mot Luleås 17 och Luleå hade 16-8 i poäng efter TO. Retrurerna vann Luleå med 40-30. När det gäller treor så blev det bara två stycken under de tre sista perioderna för Telge som landade på 6/26. Motsvarande siffra för Luleå var 9/18.  

Slutresultat: 72-54 för Luleå

 

Poäng hos Telge: Deanna Weaver 13, Ellen Åström 12, Mikaela Gustavsson 11, Patricia Elias 10, Ulrica Holmqvist 4, Nena Trajchevska 3 och Sara Fager 1.

Poäng hos Luleå: Chastity Reed 25, Chioma Nnamaka 21, Mchaela Houser 14, Precious Hall 6 och Maria Felixova 4.

(Två luleåpoäng fattas. De står uppsatta på Anna Barthold, med hon står på 00:00 i speltid) 

  

Relaterade nyheter

 • Anna Dahl uttagen i Veckans lag

  Skrivet 2020-10-30

  SBL dam innehåller många profiler, och varje vecka lyfts de fem främsta prestationerna fram för att hylla dem som hyllas bör. Den här veckan är en de uttagna SBBK:s Anna ...

  Läs mer
 • Damerna vann och gjorde 100

  Skrivet 2020-10-25

  Kapten Claesson visade vägen, importerna levererade och Anna Dahl svarade för en jättematch och en dubbel dubbel, när SBBK slog Mark med 100-89.

  Läs mer
 • Rosa Oktober

  Skrivet 2020-10-25

  Under oktober månad gör alla klubbar i SBL dam en insats för att uppmärksamma och samlat in pengar till kampen mot bröstcancer. Nu kan du köpa en SBBK Rosa Oktober ...

  Läs mer
SBBK Damlaget