Luleå bröt segersviten

Lördag 27 oktober 2018

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström

Det blev som förväntat en jämn och fartfylld match mellan Södertälje Kings och BC Luleå, som till sist vanns av Luleå med 95-93. Poängbäst blev respektive lags MVP Luleås Corbin Collins, 37 poäng, och i Kings Martin Pahlmblad, 28. Tyvärr skadades Alexander Lindqvist, Eric Garcia och Denzel Andersson så pass illa att de fick avbryta matchen. 

– Det är självklart att man är orolig här och nu. En skada på Eric Garcia och Alexander Lindqvist betyder mycket, det är två av våra main players. Vi har ju sett vilken fantastisk basketspelare Eric är. Han är värvad hit att vara en kvalitetsspelare och han har verkligen haft en fantastisk attityd, jobbat hårt på träningar och lett laget under matcherna, sade Kings head coach Ludde Degernäs efteråt.

På grund av skadorna uttryckte sig även Luleås head coach Peter Öqvist återhållsamt trots segern:

– Det är sån här moralhöjande vinst, men det blir lite trist ur ett tränar- och spelarsynpunkt; vi hade ett par skador, Södertälje åkte på ett par. Det är lite fadd smak när man blickar framåt. Vi hade Denzel som fick en smäll på huvudet, han har haft en hjärnskakning och nu vart han clearad enligt den här trappan och så händer det här i dag. Brice är hemma med hjärnskakning, vi var lite osäkra och när man är lite otrygg då är det ju bara att ställa honom. Och sen Tim Kearney åkte på en magsjuka här under natten, så det var bara ett kvickt beslut där i morse vid halvsextiden att det inte gick. Han ska vara tillbaks på ett par dar.

Att matchen inleddes med aggressivt försvar i båda ändar av planen resulterade i att poängen hölls nere under den första delen av q1. Eric Adams startade piggt, men skadade sig dessvärre mot slutet av perioden och fick gå av planen, liksom även Lindqvist hade fått göra någon minut tidigare. Två treor på kort tid av Denzel Andersson gav bortalaget ledningen med 23-19 efter de första tio minuterna. Sett över hela matchen var det dock Collins som var Kings största akilleshäl och som Pahlmblad hade önskat inte varit fullt lika högprocentig, naturligtvis i tillägg till lagets egen insats: 

– Att han missade lite fler skott… Om jag ska vara ärlig så sextiotre procent på tvåor, sjuttiofem procent på treor och så åtta assists – det är rätt bra. Och att vi tog vara på våra chanser där i slutet. Det är små marginaler, vi hade ju många chanser att avgöra själva och vi schabblade lite. Sen så tråkigt att vi förlorade två potentiella MVP-spelare i Alex och Eric. Men då ändå bra förtjänst i laget att vi kunde stå upp och göra en bra match mot ett av Sveriges bästa lag.

I den andra quartern var Adams tillbaka och fortsatte ha en framträdande roll. Dessvärre dröjde det inte länge innan Garcia blev näste spelare att lämna planen av samma skäl och ersattes av en spelsugen Mario Blazevic. Senare fick även Oskar Holm minuter och utnyttjade dem väl på golvet.

– Jag tycker Mario och Oskar, de kom in med jättebra attityd och kämpade och spelade fantastiskt bra för laget. Längden är viktigt självklart, men för mig är hjärta och fighting viktigt. Titta på Mario, han skulle kunna ta returer mot de längsta. Det handlar mycket om attityd, vilja och ta den där bollen, berömde Degernäs sina yngre bänkspelare.

Lagen följdes åt poängmässigt även under den största delen av q2, men gästerna hade problem med returtagningen (nio i halvtid) och fick kämpa för poängen, och var i halvtid i ett sexpoängsunderläge. Vid det laget hade även Andersson, som inledde så bra, tvingats avbryta. 

– Det var en del av game planen: att gå på offensiva returer. Vi vinner till slut med tretton och det är viktigt med returtagningen, det ger extra possessions och grabbarna executar game planen en stor del av matchen. Sen så kanske vi inte orkade vissa delar, det är ingen ursäkt med skadorna, för jag tycker att grabbarna som var där ute gjorde det bra, fortsatte Degernäs.

Luleå inledde den tredje perioden fokuserat och beslutsamt och hade redan efter någon minut hämtat ikapp underläget och gått förbi. Collins och Tavarius Shine ledde poänggörandet och såg till att ledningen behölls. Kings drev dock upp tempot och närmade sig på nytt motståndarna, hjälpt av Pahlmblads, Auston Barnes och Toni Bizacas poängproduktion, och inför den sista quartern var ställningen 67-68.

– Överlag så i andra halvlek, starten på tredje perioden är ju avgörande. Vi får några stops, för en gångs skull får vi lite mer rytm offensivt och får skjuta i ett par i semi transition, ett par enkla poäng och mår ju mycket bättre där på en gång. Vi håller ju returtagningen jämnare i andra halvlek och fredar våran defensiva korg mycket bättre i returerna, vilket gör att vi har chans att vinna matchen på ett annat sätt, berättade Öqvist.

Hemmalaget kämpade för returerna, men fick förlita sig mycket på MVP Pahlmblads skytte och hamnade på nytt i ett litet underläge allt eftersom Collins fortsatte sätta skotten för gästernas räkning. Mot slutet handlade det om små skillnader och två poäng, men inte desto mindre blev BC Luleå det första laget i SBL för säsongen att bryta Kings segersvit.

– Vi förlorar mot ett bra lag, Luleå spelar bra basket. Jag hoppas och tror att folk som var här och tittade i dag såg en spännande och bra basketmatch med två bra basketlag. Hatten av till Luleå, de var bättre än oss i dag. Sen så tycker jag att när vi spelar den basketen på topp så är vi svårstoppade, men vi orkar inte hela vägen i dag, sade Degernäs.

SBL, Södertälje Kings – BC Luleå 93-95

(19-23), (28-18), (20-27), (26-27)

Poäng i Kings: Martin Pahlmblad 28, Auston Barnes 21, Toni Bizaca 15, Valter Lindström 11, Eric Adams 11,Eric Garcia 3, Oskar Holm 2, Alexander Lindqvist 2

Poäng i Luleå: Corbin Collins 37, Tavarius Shine 17, Thomas Massamba 11, Robert Gilchrist 10, Denzel Andersson 9, Daniel Alexander , Daniel Hansson 3

Av: Lina Agnemar

 

 

Relaterade nyheter

Södertälje Kings