Luleå bärgade SM-guldet

Onsdag 10 maj 2017

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

I den femte finalmatchen lyckades Södertälje Kings inte hålla tillbaka ett revanschsuget BC Luleå som vann med 89-65 på hemmaplan och därmed är svenska mästare säsongen 2016/17. Finalserien slutade 4-1 till Luleå efter att Kings hamnat i ett tufft utgångsläge med förlust i de tre första matcherna – ett läge som till slut blev övermäktigt att ta sig ur. Poängbäst i matchen blev Brandon Rozzell som gjorde 27 (fem returer, fyra assists), följd av Yannick Anzuluni, 24 (åtta returer) och Nicholas Spires, 20 poäng och sju returer.

Hemmalaget hade gjort sin defensiva läxa sedan sist och gjorde det oerhört svårt för motståndarna att göra poäng. Redan från uppkast fick Södertälje slita och tilläts bara göra 12 poäng i q1 samtidigt som Luleå gjorde 26. Luleås helplanspress tröttade också ut kingsspelarna, som fick jobba för att få bollen över halvplan och hitta sitt set offense. Det fanns tillfällen när Kings hade bra skottlägen, men många av dessa försök missades, och från trepoängslinjen satte gästerna fem av 25, medan Luleå satte dubbelt så många, tio av 30. Nicholas Spires var en ljusglimt och gjorde ett fint jobb i insideområdet där han utnyttjade längdövertaget på ett effektivt sätt.

En annan viktig faktor var den som gynnade Kings i förra matchen: returtagningen. Med stor beslutsamhet boxade Luleå ut motståndarna, hoppade lite högre och placerade sig lite bättre, vilket resulterade i 41-32, det vill säga en skillnad på nio. Defensivt hade Kings svårt att begränsa Luleå, som fick för mycket utrymme att skapa i anfall. Starka attacker och oväntade passningar gjorde det svårt för gästerna att ta rätt beslut i försvar, men Luleås längdövertag spelade naturligtvis också in. Att både Rozzell och Anzuluni kom upp i +20 var inte vad Kings hade föresatt sig och då räckte det inte heller att Quinton Upshur bara bidrog med åtta poäng. Dessutom klev andra luleåspelare fram som bidrog till att Kings aldrig fick riktig kontakt och segern är en sann laginsats. Och visst är det Luleå som har haft övertaget i serien, även om Kings tappert försvarade hemmaplan i den fjärde matchen, en förlust som säkerligen motiverade de nyblivna svenska mästarna lite extra i kväll. 

Extra roligt för Luleå är att det blev guld på både dam- och herrsidan den här säsongen, vilket är ovanligt. Sist en klubb var nära var säsongen 2013/14 när både Norrköping Dolphins herrar och damer var i final men slutade tvåa. Dessförinnan var säsongen 2011/12, när Telge Basket vann SM-guld och Södertälje Kings fick nöja sig med silver efter att ha förlorat med en poäng i den sjunde matchen mot Norrköping Dolphins. Från och med säsongen 2012/13 följde fyra raka SM-guld för Kings, vilket är en fantastisk bragd i sig och något som södertäljepubliken ska påminna sig om.

Det har varit en lång och strapatsrik säsong för Kings, som med all säkerhet ändå hade velat ta serien ända till en sjunde och avgörande. Nu blev det inte så, men vilan är ändå lika välförtjänt och efterlängtad. Vad som händer nästa säsong återstår att se, men ett är säkert: Kings kommer tillbaka starkare och mer revanschsuget än på länge och Telge är på uppåtgående. Kanske blir det SBBK:s tur att ta hem dubbelguldet säsongen 2017/2018?

 

Basketligan herr, final 5:7, BC Luleå – Södertälje Kings 89-65

(26-12), (22-23), (24-17), (17-13)

 

Poäng i Luleå:

Brandon Rozzell 27

Yannick Anzuluni 24

Denzel Andersson 10

Adam Rönnqvist 9

Quinton Upshur 8

Jonathan Larsson 3

Brice Massamba 3

Anton Saks 3

Tom Lidén 2

 

Poäng i Kings:

Nicholas Spires 20

Thomas Massamba 11

Darien Brothers 10

Toni Bizaca 9

Davis Lejasmeiers 7

Valter Lindström 3

Delvon Johnson 3

Lazar Radosavljevic 2

 

Av: Lina Agnemar

 

Relaterade nyheter

 • Kings är svenska mästare 2018-2019!

  Skrivet 2019-05-12

  4 667 personer hade kommit till Scaniarinken för att se den femte finalmatchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket, som i och med slutsiffrorna 81-70 innebär att Kings är svenska ...

  Läs mer
 • Ny chans till SM-guld efter gårdagens förlust

  Skrivet 2019-05-11

  Matchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket i morgon kväll tillhörde från början en av de eventuella i schemat, beroende på vem som skulle vinna i Borås i går kväll. ...

  Läs mer
 • Borås vann final nr 4

  Skrivet 2019-05-10

  Borås kom ut starkt och var det klart bättre laget. Kings släppte 31 poäng i den första quartern och kunde därefter inte resa sig. Borås vann med 97-80.

  Läs mer
Södertälje Kings