Kvartsfinaldags mot Umeå

Måndag 2 april 2018

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström

I morgon tisdag inleds kvartsfinalen mellan Södertälje Kings och Umeå BSKT i bäst av tre matcher, med matchstart klockan 18:04. Lagen möttes så sent som i tisdags i Umeå Energi Arena i den sista grundseriematchen som vanns av gästerna med hela 98-72. Eftersom Kings därmed slutade fyra i tabellen med 30 poäng och Umeå femma med 26 spelas den första kvartsfinalmatchen i Täljehallen.

Varje år arrangerar SBBK Scania Cup, som är en av nordens största ungdomsturneringar i basket och som pågår från Skärtorsdag till Annandag påsk. Turneringen involverar ett stort antal volontärer, även dam- och herrlaget gör en insats i matchuppehållet under påsken. 

– Vi ska ha träning här i kväll nu, grabbarna har även jobbat under Scania Cup som är en stor del av klubben. Jag är stolt över grabbarna som har tagit sin tid och representerat klubben på ett fantastiskt sätt under helgen, berättar Kings head coach Ludde Degernäs på måndageftermiddagen och fortsätter:  

– Täljehallen är vårt hem och det är alltid skönt att få spela på hemmaplan, men samtidigt så vet vi att i slutspelet gäller det att vara redo. Att tro att man bara har hemmaplansfördel och ställa in skorna, då ligger man risigt till. Så att det gäller att vi kommer upp på den nivån vi hade uppe i Umeå plus att vi måste höja oss några procent till för att vinna, säger Kings head coach Ludde Degernäs.

Kings och Umeå har mötts fyra gånger under säsongen och vunnit två matcher var. Och även om resultaten spelar liten roll när slutspelet inleds går det inte att bortse från att gästernas 26-poängsseger senast var ett styrkebesked, kanske lite extra viktigt med tanke på den senaste tidens turbulens kring Auston Barnes spelarlicens.

– Nu har det gått så långt så nu är det ingenting som vi fokuserar på, men det var lite tuffa tider där. Men jag tyckte grabbarna samlade sig fantastiskt och avslutar säsongen med två vinster och spelade bra basket uppe i Umeå där. Så att grabbarna har gått starka ur det och vi som grupp har pratat om det, men nu lämnar vi det där bakom oss och nu är det bara fullt fokus på slutspelet och prestera, spela som ett lag, det är det som det handlar om.

Mot Umeå i fredags spelade inte Henrik Sjölin, men däremot var både Barnes och Rudy Mbemba tillbaka, och Degernäs förhoppning är att cirkeln nu sluts när slutspelet inleds.

– Peppar peppar, ta i trä, nu vill jag inte ha något mer, så att grabbarna får spela med ett fullt lag och får spela tillsammans. Jag såg verkligen deras hunger och deras lagsammanhållning, att det var kul att alla var tillbaka, att de fick spela full trupp. Så att det ska bli intressant att se vad vi kan göra här på tisdag.

– Det är självklart att det är viktigt att ha tillbaka alla spelare. Rudy är fortfarande inte hundra procent, men som han kommer in från bänken och ger grabbarna energi och med sin spelintelligens och passningsförmåga – det är självklart att vi är glada att han är tillbaka. Jag tycker att de äldre rutinerade grabbarna med Aaron, Bizi, Martin och Alex visade stor rutin och krigarinställning i matchen. Sen så gäller det att de yngre, Adam, Valter, Henke, Oskar, Peppe och grabbarna kommer in med full energi och ger laget precis som de har gjort hela säsongen och de måste bara fortsätta. Henke har haft problem med skador fram och tillbaka hela tiden, men han ska vara hundra procent till på tisdag, så det är det som vi utgår ifrån.

Umeå har haft en bra säsong och kommer att höja sig desto mer i slutspelet. Lagets rotation är lite mer begränsad jämfört med Kings, men vad det verkligen kommer att handla om är vilket lag som är mest uthålligt och fokuserat, enligt Degernäs.

– Jag har stor respekt för Umeå, de har inte lika djupt lag som oss – vi har många som kan gå in där och göra – men deras starting five är en av topp i ligan. Så vi måste fortsätta att ha fokus på Gilchrese och Arik Smith, inte ge några skott till Schlitzer och kontrollera returtagningen från Andre Nilsson och Saleman.

– Det laget som orkar spela med högst energi, intensitet och spela som ett lag i fyrtio minuter, det är det laget som kommer vinna. Jag är glad att vi gjorde en så bra match uppe i Umeå, men fortfarande måste vi upp tjugo, trettio procent här i slutspelet för att kunna vinna mot Umeå och ta nästa kliv.

Det är ingen enkel uppgift att som Degernäs ta över stafettpinnen från Vedran Bosnic, som har gjort ett enormt intryck inom svensk basket. Degernäs gjorde det dessutom utan tidigare erfarenhet av rollen som head coach i högsta ligan och med en trupp som har varit minst sagt föränderlig under säsongen. I en sådan situation krävs ett nära och bra samarbete med övriga lagledare för att lyckas behålla lagkänslan och en person som har haft stor betydelse ur det perspektivet är assisterande coach Lukas Varga.

– Jag är stolt över att vi slutade topp fyra – som alltid är målet i SBBK – med tanke på hur året har varit. Jag är stolt över grabbarna och coacherna. Lukas, min coachkollega, har gjort ett fantastiskt jobb under hela säsongen. Hans energi och vilja har varit en stor faktor varför vi har orkat och varför vi aldrig har hängt med huvudena under året. Sen så har vi kanske inte kommit upp i nån vidare nivå på plan, men varje träning, grabbarna i omklädningsrummet, grabbarna på videon: alltid positivt och hög energi. Lukas är en stor del i vårat lagbygge.

– Vi vill ju alla vinna, vi är inte här för att det är en hobby, utan vi är professionella i våran idrott, men med tanke på omständigheterna så tycker jag grabbarna har hållit ihop det bra. Men jag är jätteglad att vi är ett fullt lag och vi tittar framåt och ser fram emot matchen i morgon och fortsätter utvecklas. Grabbarna är taggade och för min del så ser jag verkligen fram emot att kvartsfinalen ska sätta igång, det är mitt första slutspel och det ska bli himla kul och inspirerande att gå in i slutspelet med den här gruppen.

Observera att matchen börjar klockan 18:04!

Av: Lina Agnemar

 

Relaterade nyheter

 • När Kings blev kungar igen

  Skrivet 2019-05-31

  Det blev en riktig succésäsong för Kings, med seriesegern och SM-guldet. - Vi vann fler matcher i slutspelet än vi förlorade under hela säsongen, konstaterar Ludwig Degernäs.

  Läs mer
 • Kings är svenska mästare 2018-2019!

  Skrivet 2019-05-12

  4 667 personer hade kommit till Scaniarinken för att se den femte finalmatchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket, som i och med slutsiffrorna 81-70 innebär att Kings är svenska ...

  Läs mer
 • Ny chans till SM-guld efter gårdagens förlust

  Skrivet 2019-05-11

  Matchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket i morgon kväll tillhörde från början en av de eventuella i schemat, beroende på vem som skulle vinna i Borås i går kväll. ...

  Läs mer
Södertälje Kings