Knapp seger för Kings och chans till SM-guld på fredag

Tisdag 7 maj 2019

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström

Det blev en jämn och inte så välspelad tredje finalmatch mellan Södertälje Kings och Borås Basket, som till sist vanns av Kings med 79-76 inför 4 072 personer tack vare matchvinnaren Alexander Lindqvists trea i slutsekunden. Segern innebär att Kings har möjlighet att vinna SM-guld i Borås på fredag. Poängbäst blev Nimrod Hilliard IV, 20, och i Kings Eric Adams, 14. Innan matchstart framförde Södertäljes älskade sångare Göran Wiklund svenska nationalsången med sin härliga inlevelse. Därefter hissades Per Stümers matchlinne nummer fyra efter att han blivit utsedd till ny SBBK-legendar.

Den första quartern blev jämn och poängfattig med en hel del ring ut för framför allt Kings, som i halvlek hade satt 0/4 trepoängare och 7/14 straffkast (totalt 3/10 respektive 18/31 i matchen). Borås Jakob Sigurdarson, som har haft en tuff inledning på finalserien, satte tre poäng i slutet av q1 som bidrog till ställningen 19-16 till Borås efter de första tio minuterna.

– Vi är inte helt med i dag, vi är inte helt fokuserade. Jag tror att vi är lite för långt fram i tiden i våra huvuden i dag. Men vårt defense ger oss ändå chansen att vinna matchen på slutet och så satte jag den där trean och så vann vi. 18 av 31, det är nästan pinsamt. Det gäller att vara fokuserad och dra i de där, det är viktigt, det ska vara två poäng. De var mycket aggressivare, de var tuffare. De fick igenom sitt spel mycket bättre än vad de har fått i de andra två matcherna. Och sen att vi skjuter så dåligt från straffkastlinjen. Men det känns bra med 3-0, vi ska kolla video, ska kolla igenom matchen och se vad vi kan göra bättre. Skjuta lite straffkast, komma fokuserade och vinna SM-guld på fredag, sade Lindqvist efteråt.

Gästerna kom ut bra i q2, men Kings, lett av Lindqvist och Adam Ramstedt, reducerade underläget. När tre minuter hade spelats av quartern byttes Toni Bizaca in för första gången i finalserien till publikens stora jubel. En anledning till att Borås tappade lite rytm mot slutet av q2 var att Hilliard, Marcus Tyus och William Gutenius alla hade dragit på sig tre fouls redan under den första halvleken. Med tanke på foulproblemen var Brian Fitzpatricks stabila insats i båda ändar av planen viktig för bortalaget (totalt elva poäng, elva returer, tre assists och en block).

Hemmalaget fortsatte missa skotten medan gästerna satte fler, vilket resulterade att Kings fempoängsledning från första halvlek snart var borta. Ändå fortsatte Kings att hålla jämna steg – om än i lätt uppförslut – och fick en extra skjuts av Bizaca, som kom in och bidrog med totalt sju viktiga poäng och en offensiv retur på åtta minuters speltid.

– Först och främst: stor cred till mina spelare, de visar karaktär igen och kommer tillbaka. Jag kan inte säga att jag är jättenöjd med utförandet i dag, Alex påpekade lite och jag håller med: vi var inte tillräckligt fokuserade på uppgiften. Varför vet jag inte, men vi är människor och i dag tycker jag att Borås steppade upp lite medan vi kom inte upp i normal standard, sade Kings head coach Ludde Degernäs.

Tiden gick och ställningen fortsatte vara jämn och när 2:45 återstod av matchen satte Eric Garcia sin första, tillika Kings andra, trea och ställningen var 66-66. En stund senare tog Adams i tidsnöd ett halvdesperat skott från trepoängslinjen, foulades och satte alla tre: 71-68 när strax över minuten återstod. Mer spännande skulle det dock bli när Michael Moore sänkte en tung trea med fem sekunder kvar (76-76) och förlängningen såg ut att vara ett faktum innan Lindqvist satte en ännu tyngre trea när 1:6 sekunder återstod.

– I slutet av matchen, det är inte ofta jag höjer rösten till spelarna, men i timeouten var jag tvungen att ryta till lite, för att vi var inte där riktigt. Martin brukar alltid säga: ”Ta ingenting for granted där ute” och ett tag tycker jag att vi gjorde det. Men bra reaktion: Eric Garcia satte en viktig trea för oss, en bit in kom Toni, kul att ha honom tillbaka på banan och han gav oss den där extra energin. Och till slut så vinner vi matchen på ett fantastiskt sätt av Alexander Lindqvist. Som jag sa till honom: ”Du är som Kevin Durant där ute”, berömde Degernäs och fortsatte:

– Det känns jätteskönt att ha 3-0, jag är självklart jätteglad över vinsten, sen vet vi att Borås är ett lag med stor karaktär och de kommer vara redo på fredag, så vila kroppar, fokusera, kolla video och sen så vara redo på fredag. En match i taget och göra en bättre insats än vi gör här i dag.

SBL, final 3:7, Södertälje Kings – Borås Basket 79-76

(16-19), (19-11), (17-24), (27-22)

Poäng i Kings: Eric Adams 14, Jonathan Person 13, Alexander Lindqvist 13, Eric Garcia 11, Martin Pahlmblad 9, Adam Ramstedt 8, Toni Bizaca 7, Auston Barnes 4

Poäng i Borås: Nimrod Hilliard 20, Marcus Tyus 18, Michael Moore 12, Brian Fitzpatrick 11, Jakob Sigurdarson 7, Fredrik Andersson 3, William Gutenius 3, Simon Gunnarsson 2

Av: Lina Agnemar 

Relaterade nyheter

Södertälje Kings