Knapp seger för Kings i den första kvartsfinalmatchen

Tisdag 3 april 2018

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström

Den första kvartsfinalmatchen mellan Södertälje Kings och Umeå BSKT blev en helt igenom jämn historia som till sist slutade 81-78. Poängbäst blev Arik Smith med 28 och i Kings Toni Bizaca, 19. Därmed är ställningen 1-0 till Kings i bäst av tre matcher. Redan på torsdag spelas match nummer två i Umeå Energi Arena.

– Tuff match, jag visste innan att det skulle bli tufft, jag är jätteglad att vi vann. Det är första slutspelsmatchen, vinsten med den här nya gruppen, så jag är jätteglad. Vi kanske inte kommer upp till den standard som vi vill, men vi vet att Umeå är ett bra lag, bra coachat, bra individuella spelare, så att jag är väldigt glad över segern, sade Kings head coach Ludde Degernäs efteråt.

Kings startade bra med fokus på att bromsa upp Erik Gilchrese från bakplan och Andre Nilsson i insideområdet, och var efter några minuter uppe i en sjupoängsledning, där de främsta poänggörarna var Martin Pahlmblad och Alexander Lindqvist. Under den andra delen av q1 hittade gästerna en bättre rytm och fick in ny energi med Alexandros Varytimiadis, som gjorde sex snabba poäng och tog upp laget i ledning.

Lagen turades om att överta ledningen från varandra och det var svårt att urskilja någon tydlig riktning. Kings aggressiva försvar förtogs delvis av undermålig returtagning, som emellanåt genererade andra, tredje och till och med fjärde chansens poäng för motståndarna. Umeås zonförsvar gjorde också Kings stillastående i anfall.

– Vi förlorade returtagningen med tolv, returtagning är en jätteviktig del. Förra matchen där uppe så vann vi med en, så att det är självklart att returtagningen måste vi göra bättre på torsdag för att gå segrande ur den matchen, för det är en viktig del, sade Degernäs. 

Umeå, med Smith i den offensiva spetsen, hittade rytmen i anfall, satte skotten och ökade på poängskillnaden, så när ställningen var 46-54 med 3:53 kvar av q3 kallade Degernäs till timeout för att stoppa blödningen.

– Arik Smith är kanske ligans bästa spelare, så att vi visste att han skulle ge oss problem, sen så, tjugoåtta poäng är för mycket, vi måste limitera hans poänggörande i framtiden, annars kommer det bli tufft varje match. Vi vet vilken kapacitet han har och det är en fantastisk spelare, fortsatte Degernäs. 

En kingsspelare som var viktig när laget i övrigt hade svårt att hitta offensiva lösningar inside var Auston Barnes, som fortsatte kriga och hittade rätt lägen. Rudy Mbemba glimrade också till emellanåt och kom upp i nio assists, sex poäng, fyra returer och fyra steals under sina 22:44 minuter. Att laget inte kunde dra nytta fullt ut av Adam Ramstedt och Aaron Anderson som begränsades inom det målade området var en faktor som Kings kommer att jobba på till nästa match. Bizaca gjorde elva poäng enbart i den sista quartern genom att dra nytta av sin rutin och visa upp iskyla i de mest kritiska lägena, ett faktum som han själv ödmjukt vände fokus bort från genom att lyfta fram sina lagkamrater: 

– Jag tror vi alla hade våra stunder i matchen när vi steppade upp; Rudy hade en, Martin, Alex, några av dem hade det två gånger under matchen där de hade ett par skott i rad. De stora killarna kämpade, men i dag hittade vi dem inte, kanske det var därför vi hade en tuffare match, eftersom vi inte kunde hitta dem. Alla har det mycket enklare när vi hittar dem inside, Adam och Aaron, så jag tror att vi måste jobba med det. Vi ska titta på videon nu och se vad vi kan göra bättre.

Kings fortsatte jaga motståndarna som behöll några poängs ledning. Halvvägs in i q4 fick Pahlmblad dessutom sin femte foul och fick sätta sig på bänken. Bizacas fjärde trea med mindre än fyra minuter kvar minskade avståndet till två poäng och när Lindqvist satte ytterligare en var ställningen 72-71. Matchen stod och vägde ända fram till slutsignalen, men slutade till sist i Kings favör, med Bizaca i huvudrollen i flera avgörande sekvenser.

– Jag tycker ändå laget håller ihop det och visar karaktär i slutet, vi är väldigt unga som ett lag, men ändå tycker jag grabbarna håller ihop det på slutet och pushar varann. Så jag är väldigt glad och säga vad man vill, men Toni Bizaca visar än en gång att han är ”clutch player” och duktig i slutet av matcher, jag måste framhålla det, berömde Degernäs. 

Svenska Basketligan, kvartsfinal 1:3, Södertälje Kings – Umeå BSKT, 81-78

(19-19), (15-17), (23-22), (24-20)

 

Poäng i Kings:

Toni Bizaca 19

Auston Barnes 17

Alexander Lindqvist 16 

Martin Pahlmblad 15

Rudy Mbemba 6

Adam Ramstedt 4

Aaron Anderson 2

Valter Lindström 2

 

Poäng i Umeå:

Arik Smith 28

Alexandros Varytimiadis 16

Egal Saleman 13

Eric Gilchrese 9

Chris Signhateh 8

Albin Frank 2

John Leggett 2

 

 Av: Lina Agnemar 

Relaterade nyheter

 • När Kings blev kungar igen

  Skrivet 2019-05-31

  Det blev en riktig succésäsong för Kings, med seriesegern och SM-guldet. - Vi vann fler matcher i slutspelet än vi förlorade under hela säsongen, konstaterar Ludwig Degernäs.

  Läs mer
 • Kings är svenska mästare 2018-2019!

  Skrivet 2019-05-12

  4 667 personer hade kommit till Scaniarinken för att se den femte finalmatchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket, som i och med slutsiffrorna 81-70 innebär att Kings är svenska ...

  Läs mer
 • Ny chans till SM-guld efter gårdagens förlust

  Skrivet 2019-05-11

  Matchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket i morgon kväll tillhörde från början en av de eventuella i schemat, beroende på vem som skulle vinna i Borås i går kväll. ...

  Läs mer
Södertälje Kings