Kings vidare till semi efter förlängning

Onsdag 12 april 2017

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström

Den avgörande kvartsfinalmatchen mellan Södertälje Kings och Jämtland Basket blev så pass jämn att den gick till förlängning, där Kings gick som segrande ur striden och vann matchen med 83-74. Poängbäst blev Toni Bizaca med 25 följd av Mike Bruesewitz, 24. Därmed är Kings klara för semifinal mot Norrköping Dolphins och den första matchen spelas redan på Skärtorsdag i Stadium Arena i Norrköping.

– Grattis till Jämtland, till coacherna, spelarna, till allihop från Jämtland som kunde komma hit. Jämna matcher, de förtjänar mycket beröm från mig, de har gjort ett bra jobb under hela säsongen, de spelade sin basket och vi spelade vår, två olika sätt att spela. Men det var väldigt jämnt och vad jag är glad över är att mina killar visade galen karaktär och galet tålamod i förlängningen. Vi vann serien på övertid, vi visste exakt vad vi ville i förlängningen och jag är väldigt glad över det, sade en lättad Vedran Bosnic efteråt.

Det blev en nervig inledning på matchen och det var främst till Jämtlands nackdel i den första halvan av quartern som präglades av turnovers och missade skott. Även Kings darrade, men hittade ändå rytmen och vann den första perioden med 22-15. Trepoängslinjen gav ingen vidare utdelning för något av lagen under q1, där Kings hade 2/8 och Jämtland 0/5. 

Ett par minuter in i q2 satte Bruesewitz Jämtlands första trea och såg därmed till att minska underläget till fyra poäng. Kings tappade en del viktiga bollinnehav på grund av missförstånd och Toni Bizaca fick dessutom sin tredje foul, men motståndarna lyckades inte kapitalisera på chanserna fullt ut och fortsatte missa trepoängsskotten. Det gjorde däremot inte Davis Lejasmeiers, vars trea (den andra i matchen) tog upp Kings i en tiopoängsledning. Det gav Torbjörn Gehrke anledning att ta en timeout.

Timeouten gav effekt och med hjälp av Bruesewitzs två raka trepoängare minskades bortalagets underläge till 32-28 när strax över tre minuter återstod av perioden. Det blev också inledningen på en 10-poängsrun för bortalaget, vars försvar höll motståndarna långt från korgen.

– Vi hade inte kontrollen under hela matchen. Jag kan säga så här: vi förlorade åtta gånger matchen men vann nio, det var upp och ned. Men det här är för oss, fyrtionio matcher: trettiotvå i grundserien, tolv i Europa – fyrtiofyra – och fem i slutspelet. En annan sak är att trots alla problem, Thomas, skador, vi är ändå i semifinal. Jag tror att det här är sjunde raka semifinalen för klubben. Stor eloge till Lazar och Thomas som kom och anslöt till oss, de vet vad vi gör, men fortfarande, de var borta fem, sex dagar, men en stor eloge till alla spelare.

Så efter en vunnen period var (Kings q1 och Jämtland q2) fick publiken se en betydligt jämnare tillställning efter halvtidsvilan och det var också så resten av matchen skulle komma att se ut. Hemmalaget vann dock returtagningen med hela 52-39, där Delvon Johnson stod för 12 (och elva poäng) och Thomas Massamba, tillbaka efter den två matcher långa avstängningen, hade åtta (samt 13 poäng och 12 assists). I förlängningen var Johnsons returer för övrigt direkt matchavgörande. 

Kings lagförsvar var betydligt bättre än i bortamatchen i lördags och bytena för att undvika mismatches var snabba och överlappande, och att Jabril Durham bara gjorde totalt elva poäng varav 0/8 trepoängare hade Massamba en stor del i. Genom att läsa Durhams rörelsemönster, ligga tätt och springa fort minimerades Durhams möjlighet att komma till skott, samtidigt som Massamba ändå stannade på tre fouls.

– Försvaret var bättre, jag sätter ju tonen, om inte jag är med blir det en annan sak. Folk är inte vana vid att sätta den här pressen och spela på det här sättet. Jag väljer själv egentligen i vilka lägen jag kommer foula. Folk kanske inte tänker på det, men jag spelar väldigt fysisk basket, vad jag gör är, jag spelar med kroppen, jag spelar inte med händerna, använder min styrka och min snabbhet, mitt fotarbete. Och idag framför allt så gjorde jag det på honom, han försökte springa in i mig flera gånger och få den här foulen, om jag står rakt upp kan inte han få foul, sade Massamba.

Jämtland kom ut starkt i den fjärde perioden, men lagen följdes åt poängmässigt sett och turades om att överta ledningen. När 40 minuter hade spelats var ställningen 74-74 efter att Jämtland, med Durham i spetsen faktiskt hade sista skottet, men stoppades effektivt av – just det: Massamba. Det innebar att fem minuters förlängning följde, där bortalagets säsong tog slut, efter att Kings gjort 9-0.

– Det enda som vi spelare pratade om när vi gick ut, vi sade bara: defense, kanske fyra, fem gånger. Och jag kollade på Bizi lite extra – han kan när han vill. Vi sade bara defense. Offense kommer komma. Vem som helst i vårat lag kan göra poäng, det är bara systemet som avgör vem som kommer ta skottet, vem som är het den dagen. Så vi fokuserade i försvaret, vi visade att vi kunde spela försvar, de hade inte en chans i förlängningen, sade Massamba och fortsatte:  

– Mycket scouting, jag har pratat mycket med coacherna, ser mycket film, kollar på hur han (Durham) spelar, vad han gör, vad hans favoritfinter är. Han är attackspelare och där uppe började han med 8-0. Jag bara försöker läsa av honom. Och allt det här snacket gjorde att jag fick det här stoppet i slutet, avgörande, för att få oss i förlängning. Jag läste honom, jag stoppade hans vänster, så skickade han med höger, så sade jag bara: ”Okej, upp med händerna Thomas, ge inte domaren en chans att blåsa”.

Nu väntar kort tid för förberedelse inför torsdagens bortamatch som snart kommer att vara nästa delmål, men lite tid för att glädjas åt kvällens resultat tycker Bosnic ändå att det finns:

– Självklart har vi börjat tänka på Norrköping. Vi ska nu göra upp en plan, men det här är ett väldigt dåligt schema för oss, om fyrtiofem timmar spelar vi nästa match i Norrköping. De har mycket mer tid att vila, men självklart, de har 3-0, stor respekt för det, Norrköping har hemmaplansfördel och på det sättet är de favoriter. Sju matcher, låt oss fokusera på dem, men nu är vi väldigt glada att vi kom till semifinal.

 

Basketligan herr, kvastsfinal 5:5, Södertälje Kings – Jämtland Basket 83-74

(22-15), (14-19), (18-19), (20-21), (9-0)

 

Poäng i Kings:

Toni Bizaca 25

Thomas Massamba 13

Davis Lejasmeiers 11

Nicholas Spires 11

Delvon Johnson 11

Tanel Kurbas 8

Darien Brothers 2

Lazar Radosavljevic 2

 

Poäng i Jämtland:

Mike Bruesewitz 24

Preston Purifoy 15

Dino Cinac 13

Jabril Durham 11

Daniel Johansson 9

Niklas Larsson 2

 

Av: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

Södertälje Kings