Kings vidare till final

Fredag 28 april 2017

Tisdagkvällens match var viktig för både Södertälje Kings och Norrköping Dolphins. Kings ville gärna avsluta semifinalserien på hemmaplan medan Dolphins ville ta hem den en sista och avgörande gång till Norrköping. Efter en halvdarrig inledning satte dock Kings fart i den andra halvan av matchen och vann till sist med 78-69 efter att också ha dominerat returtagningen totalt sett. Därmed är det klart att BC Luleå får Kings som motståndare i finalserien som inleds i Luleå tisdagen den 2 maj. 

– I dagens match var en stor del för oss att leda returtagningen, ge oss fler possessions och större chans att vinna matchen. I dag var det en stor faktor: 39-23, plus 16 returer hjälper till mycket att vinna matchen. Väldigt nervös början, det är mycket känslor inblandade hos spelarna, man kan inte göra det här jobbet utan känslor. För mig och coachstaben var det väldigt viktigt hur vi förberedde oss mentalt, berättade Vedran Bosnic.

Det skulle dröja ända till dess att 5:30 återstod av den första perioden innan Thomas Massamba satte Kings två första poäng. Tim Schüberg inledde desto bättre och stod för sex av Dolphins totalt elva poäng efter fem spelade minuter. Gästerna var också hjälpta av sitt trepoängsskytte där procenten var 50 (fyra av åtta) mot slutet av quartern. Johnell Smith byttes in under perioden men var märkbart påverkad av sin skada. Försvaret var som väntat extremt tätt och aggressivt i båda ändar och begränsade möjligheterna till attacker mot korgen, men Dolphins fortsatt stabila distansskytte gjorde att Kings tidigt i q2 hade hamnat i ett underläge som översteg tio poäng.

– Först och främst ett stort grattis till Södertälje Kings. Jag önskar dem all lycka i finalen, verkligen. Tuff serie, tuff match, vi går på knäna och halvskadade spelare som springer runt och kämpar för sitt liv i dag, alltså det här är ju sanslöst starkt av dem. Första halvlek tycker jag att vi har perioder vi spelar bra, rent generellt har vi svårt hela matchen med returtagningen, hänger ihop självklart med orken, sade Adnan Chuk. 

Under den andra halvan av perioden skärpte hemmalaget till försvaret ytterligare. Edvin Stark agerade till och från pointguard eftersom Smith inte gick för fullt och även om Stark axlade rollen väl gjorde Massambas försvar det svårt för honom att sätta upp ett set offense. Det blev inledningen på en upphämtning som gjorde att Kings kom upp jämsides trots att lagets trepoängsskytte var instabilt (1/10 i halvtid).

Fart och vilja präglade inledningen av den tredje perioden, frågan var bara vem som skulle lyckas kanalisera energin bäst. Kings plockade överlägset flest returer och lade på kort tid nio poäng till protokollet efter en respektive trea från Nicholas Spires, Tanel Kurbas och Massamba. När Mikael Lindquist kontrade med en var ställningen 48-42 och två minuter kvar av q3. Det fysiska spelet kostade Norrköping många fouls och redan innan den tredje periodens slut hade både Joakim Kjellbom och Schüberg, men även Massamba, fyra var. Valter Lindström fick en vilodag och gjorde endast ett snabbt inhopp på 24 sekunder, delvis som en effekt av skeendena i inledningen av matchen som enligt Bosnic inte gick dit Kings ville:

– Vi gjorde många misstag under den första perioden. På grund av stress och att vi försökte göra det bästa av situationen, avsluta serien och gå till final. Efter halvtid tycker jag att vi kom upp i en väldigt bra nivå, i den tredje perioden. Från den tredje perioden var vi mycket, mycket bättre.

Hemmalaget övertog successivt kontrollen under den sista perioden. Uppförsbacken blev desto större för Dolphins när först Schüberg och sedan Joakim Kjellbom fick sin femte foul. Dessutom gick Smith på sparlåga och spelade inte under q4. Alla dessa komponenter sammantaget samt ett beslutsamt Kings gjorde att Dolphins inte räckte ända fram trots en väl genomförd avslutning.

– Jay blev skadad, så är det, det är en viktig spelare. Alltså det han gör i dag, det är… Jag har inte ord nog att beskriva vilket hjärta den killen har. Det är sanslöst. Så det är klart det har påverkat oss, det är en av våra främsta spelare, en av våra mest rutinerade spelare. Vi vet också att slutspel handlar mycket om rutin, vi får fram en yngre spelare som spelar under året regelbundet innan han blir skadad, får en liten skada vilket gör att han tappar rytm och han tappar sin plats i rotationen och helt plötsligt kastas han in i hetluften i förra matchen. Han gör det ypperligt och han gör det i dag, så på sikt är det jättebra att vi har fått fram en spelare, sade Chuk med syftning på Stark, och avslutade:

– Ännu en gång: oerhört stolt över det här laget, hur vi har presterat, hur vi har krigat. Vi vet om det, ingen annan behöver ens veta, men vi vet om det, vi vet hur tufft det har varit. Kolla i dag här liksom, vi torskade med åtta nio poäng mot Södertälje Kings på deras hemmaplan, ett lag som har gått vidare i Eurocup, jag vet inte hur många gånger jag ska förklara det. Vi kommer hit med jag vet inte, tre ungar som sitter på bänken. De gör ett ypperligt jobb men det är fakta. Och när vi gick vidare från Nässjö så sade jag från hjärtat att jag är mer glad nu än när vi gick till final förra året med tanke på allt som har hänt.

 

Basketligan herr, semifinal 6:7, Södertälje Kings – Norrköping Dolphins 22-19

(11-16), (22-19), (23-13), (22-21)

 

Poäng i Kings:

Tanel Kurbas 22

Thomas Massamba 21

Toni Bizaca 13

Davis Lejasmeiers 6

Delvon Johnson 5

Nicholas Spires 4

Darien Brothers 4

Lazar Radosavjlevic 3

 

Poäng i Dolphins:

Mikael Lindquist 16

Fredrik Larsson 11

Tim Schüberg 8

Joakim Kjellbom 8

Cole Darling 6

Johnell Smith 6

Dejan Jeftic 6

Mikkel Plannthin 5

Edvin Stark 3

 

Av: Lina Agnemar

 

Relaterade nyheter

 • När Kings blev kungar igen

  Skrivet 2019-05-31

  Det blev en riktig succésäsong för Kings, med seriesegern och SM-guldet. - Vi vann fler matcher i slutspelet än vi förlorade under hela säsongen, konstaterar Ludwig Degernäs.

  Läs mer
 • Kings är svenska mästare 2018-2019!

  Skrivet 2019-05-12

  4 667 personer hade kommit till Scaniarinken för att se den femte finalmatchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket, som i och med slutsiffrorna 81-70 innebär att Kings är svenska ...

  Läs mer
 • Ny chans till SM-guld efter gårdagens förlust

  Skrivet 2019-05-11

  Matchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket i morgon kväll tillhörde från början en av de eventuella i schemat, beroende på vem som skulle vinna i Borås i går kväll. ...

  Läs mer
Södertälje Kings