Kings vann mot Jämtland inför storpublik.

Fredag 15 februari 2019

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Kings tog sina 50:e poäng när Jämtland beserades med 97-92 och drygt 2000 personer fanns på plats.   

Det var en festkväll i Täljehallen denna fredagskväll. Fritt inträde och så fick en södertäljeprfil sitt offciella erkännande - Peter Borg. Peter som vunnit fem SM-guld i här Södertälje fick sin tröja med nummer 10 upphissad i taket. De övriga sju legendarerna är Jonte Karlsson, Bill Magarity och Peter Andersson bland herrarna och Bitte Andersson, Ann-Marie Wikner, Lottie Backner och Kicki Johansson bland damerna. 

Jämtland fick klara sig utan sin lagkapten RT Guinn, som enligt klubbens hemsida har en allvarlig men inte säsongsavslutande skada. Returkungen Evariste Shonganya inte spelklar. Hos Kings saknades Oskar Holm.

Med tanke på att Guinn saknades så gjorde Jämtland en riktigt bra match och var inte långt ifrån en vinst. Viktiga insatser av Eric Garcia, Martin Pahlmblad och Toni Bizaca gjorde att Kings ändå kunde ta denna seger, trots att försvarsspelet inte riktigt stod att känna igen. 

Eric Garcia och Jämtlands Adam Rönnqvist fick pris som bästa spelare.  

På YouTube hittar du en intervju med Eric Garcia på snapshotmedia.se  

Ikvällens övriga matcher vann toppkonkurrenterna. Dolphins slog Umeå med 81-72 och Luleå slog Uppsala med 94-58.  

Matchen:  

Kings tappade bollen i första anfallet och Andrew Smith gjorde matchens första två. Auston Barnes svarade med en trea. Alexander Lindqvist gjorde 6-2 och strax därpå 9-4. Lite oroväckande att Teyvon Myers kunde springa igen för enkla poäng och när Adam Rönnqvist sköt i en trea plus ett bonuskast var det 14-14. Nicholas Paulos sköt i en trea till jämtlandsledning 17-16 och Myers fyllde på med två. Toni Bizaca två plus ett bonuskast gjorde ställningen 21-21. Avslutningen blev rörig med många misstag och till sist kunde Toni Bizaca reducera till 23-24. Kings hade fyra turn-over, Jämtland inte en enda. 

Ställningen efter första: 24-23 för Jämtland  

Adam Rönnqvist öppnade den andra quartern för Jämtland. Eric Garcia satte två för Kings. Kings försvar frtsate att vara öppet i mitten och det utnyttjade Adam Rönnqvist. Offensivt missade Kings skotten fram till det att Eric Garcia sköt i en trea. Då hade det gått fyra minuter och Auston Barnes med två plus ett gav Kings 33-30, men Andrew Smith sköt i en trea och lika igen. Två gånger Martin Pahlmblad och två raka treor från Eric Garcia gjorde ställningen till 42-35 med 2.40 kvar. Då tog coach Gehrke time-out för Jämtland och hans mannar gjorde 7-0 och Ludwig Degernäs tog time-out. Halvlekens sista poäng kom från Alex med en tip-in efter ett skott från Eric Garcia. Kings sköt 47% mot 40 och hade 6/11 på treor. Ledde returerna med 25-21, men hade sex turn-over mot en för Jämtland. Jämtland gjorde åtta poäng mer från färgen. Adam Rönnqvist var poängbäst med 16, medan Eric Garcia och Alexander Lindqvist hade gjort 12 för Kings. 

Ställningen efter första halvlek: 44-42 för Kings.

Den tredje quartern inleddes med 10 raka jämtlandspoäng innan Eric Garcia gjorde två för Kings. Däremellan hade Myers dragit sin tredje foul. Adam Rönnqvist ökade Jämtlands ledning från straffkastlinjen till 52-46. Kings missade och spelade inte vasst försvar, så treorna ramlade in från Paulos och Rönnqvist till 50-60 på tavlan. Garcia satte en trea efter time-out. Martin sprang igenom för två poäng och ett bonuskast. Eric Garcia sköt i en viktig trea och så till att Eric Adams kunde sätta en alley-oop. Adam Rönnqvist sate sin fjärde trea och Toni Bizaca satte två till 62-65, med 2.48 kvar. Bizaca blev av med bollen till Gustav Hansson som gjorde två poäng, men Pahlmblad satte två för 64-67. När det nästan var slut satte Toni Bizaca en trea för Kings. 

Ställningen inför avslutningen: 68-67 för Jämtland.  

Toni Bizaca tryckte på direkt och blev foulad - sköt i båda. Myers sprang igenom i mitten, innan Eric Garcia fick gå till linjen - satte båda och 71-70. Kings söt i treor men blev inte av med Jämtland för Andrew Smith var grym i det här läget.Viktigt när lagkapten Pahlmblad snodde bollen och gjorde 85-79, med drygt fem minuter kvar. Smith snurrade runt och fick i en tvåa. Toni Bizaca producerade offensivt, men Adam Rönnqvist lämnades för en öppen trea och då kom hans 28:e poäng. Med 2.06 kvar var ställningen 92-86. Med 1.44 kvar foulade Oliver Gehrke Eric Garcia, som fick skjuta straffar då Jämtland fick lagfoul. Två offensiva foul gav Jämtland chansen men Bizaca svarade för en mycket viktig block och i anfallet därpå sköt Eric Adams i två straffkast till 96-88 med 28 sekunder kvar. Myers satte två straffar till 96-90 med 17 sekunder kvar. Eric Adams satte ett av två innan Myers avslutade för Jämtland. Kings sköt drygt 52% mot 48 för Jämtland. Kings satte 12 treor mot 10 för Jämtland. Jämtland gjorde 46 poäng på färgen, mot 34. Kings hade till slut 12 turn-over. Jämtland åtta. Faktum är att Jämtland hade ledningen längre tid i matchen än Kings.  

Slutresultat: 97-92 för Kings 

Poäng hos Kings:

Eric Garcia 23, Toni Bizaca 20, Martin Pahlmblad 18, Auston Barnes 14, Alexander Lindqvist 12 och Eric Adams 10. 

Poäng hos Jämtland:

Adam Rönnqvist 28, Andrew Smith 21, Tayvon Myers 21, Nicholas Paulos 15, Gustav Hansson 2, Oliver Gehrke 2, Daninel Johansson 2 och Alexander Yemane 1.  

  

  

Relaterade nyheter

 • När Kings blev kungar igen

  Skrivet 2019-05-31

  Det blev en riktig succésäsong för Kings, med seriesegern och SM-guldet. - Vi vann fler matcher i slutspelet än vi förlorade under hela säsongen, konstaterar Ludwig Degernäs.

  Läs mer
 • Kings är svenska mästare 2018-2019!

  Skrivet 2019-05-12

  4 667 personer hade kommit till Scaniarinken för att se den femte finalmatchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket, som i och med slutsiffrorna 81-70 innebär att Kings är svenska ...

  Läs mer
 • Ny chans till SM-guld efter gårdagens förlust

  Skrivet 2019-05-11

  Matchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket i morgon kväll tillhörde från början en av de eventuella i schemat, beroende på vem som skulle vinna i Borås i går kväll. ...

  Läs mer
Södertälje Kings