Kings vände och vann mot Uppsala

Onsdag 16 januari 2019

Ljuset kom åter till Kings i den andra halvleken och Uppsala kunde besegras med 89-74. Kings därmed tillbaka i serieledning. 

Precis som mot Borås senast plågades Kings inledningsvis av ett väldigt bra trepoängsskytte från motståndarna. Även om det avtog så kunde Uppsala ändå gå till halvtidsledning och publiken, som gått in gratis, kunde hoppas på säsongens andra seger för sitt lag. Men så blev det alltså inte. Ett till synes tröttnande hemmalag käkades upp av kingsförsvaret ju längre matchen led. Den något skrala inledningen kanske berodde på de trafiksvårigheter som gjorde att matchen kom igång ungerfär tjugo minuter sent. 

- Vi växte in i matchen. I paus bastämde sig killarna för att gå ut och göra det vi är bäst på - jobba för varandra, för tillsammans blir vi mentalt starka, säger coach Ludwig Degernäs.  

För Kings var det här den 19:e segern för säsongen och det har bara varit tre förluster. Uppsala har nu 17 raka förluster och har bara vunnit mot Nässjö.  

Matchen:

Kings gjorde 7-0 i upptakten, innan det där trepoängskyttet tog vid. Tre raka treor tof Uppsala till ledning 9-7. Uppsala fortsatte att bomba treor och Kings fick jobba i uppförsbacke. Med tre och en halv minuter kvar hade Uppsala lagfoul, vilket gjorde det lättare för Kings att hänga med. Uppsala satte alla sina fem treor att jämföra med Kings två av sex.

Ställningen efter första: 26-22 för Uppsala.

Den andra inleddes med ett snyggt uppsalaanfall som gav Axel Nordström en enkel lay-up. Detta följdes av en bra period för Kings, som gjorde 8-0. De sista tre där var en mycket tuff trea i trängt läge från Martin Pahlmblad. Uppsala svarade med två raka treor och då tröttnade coach Degernäs och tog time-out. Då hade ju Uppsala sju av sju, men sen tog det också stopp. Axel Nordström missade den första trean för Uppsala och strax därpå drog Xavier Cannefax sin tredje foul. Mycket viktigt för matchen, då han varit ett orosmoment, men nu fick vila. Men Uppsala fortsatte framgångsrikt även utan treor och hade det inte varit för en välbehövlig trea från Toni Bizaca i slutskedet hade uppsala haft en större ledning. 

- Det är klart att Cannefax tredje var viktig. Han tappade då lite fokus och före det hade han ju visat sin kvalité, säger coach Degernäs.

Uppsala hade satt sju av åtta treor, mot Kings sex av 15. Kings hade 22-13 i returer. Eric Garcia poängbäst hos Kings med 11. Dante Williams hade 10 och Axel Nordström 10 för Uppsala.  

Ställningen i halvtid: 48-44 för Uppsala.  

Alexander Lindqvist öppnade den den andra halvleken, innan Eric Katenda gjorde matchens första alley-oop. Sen var det nästan Kings mot Katenda under resten av den tredje quartern. Fransmannen var den som höll Uppsala kvar i matchen. Med 1.26 kvar fick Eric Garcia lämna matchen efter två osportliga, men det ändrade inte intrycket.  Kings vann perioden med 25-13 och nu såg det ut som om uppsalagänget började bli slitet. 

Ställningen efter tre: 69-61 för Kings.

Efter en reducering för Uppsala kom ett riktigt kontverk från Martin Pahlmblad. En sorts lay-up, som man undrar hur det var möjligt. Efter det missade Uppsala två raka treor och fick en avblåsning för 24 sekunder och då var matchen i praktiken över. Valter Lindström, som ju var riktigt bra mot Borås senast, kom igång i den andra halvleken och gjorde där alla sina 11 poäng. Ett till synes både tröttkört och mentalt tilltygat hemmalag kunde inte hota, utan Kings vann den fjärde quartern med 20-13.

- Valter är en så som kan blixtra till och då smäller det, säger coach Degernäs.

Till slut landade Upsala på 8/17 på treorna mot Kings 10 av 24. Kings fler treor men lägre procent. Returerna vann Kings klart  med 39-26. Auston Barnes blev matchens bästa poängplockare med 20, tätt följd av Axel Nordström, som hade 18. 

Slutresultat: 89-74 för Kings.  

I morgon klockan 11 får vi stretcha och sen börja fokusera på lördagsmatchen mot Wetterbygden Stars, säger Ludwig Degernäs.

På tisdag nästa vecka väntar Norrköping Dolphins på bortaplan i en seriefinal.  

 

Poäng hos Kings: Auston Barnes 20, Martin Pahlmblad 14, Eric Adams 13, Valter Lindström 11, Eric Garcia 11, Alexander Lindqvist 7, Adam Ramstedt 6, Toni Bizaca 5 och Mario Blazevic 2.  

Poäng hos Uppsala: Axel Nordström 18, Eric Katenda 17, Xavier Cannefax 11, Dante Williams 10, Brian Bridgewortrh 8, John Imbia 5, Mannos Nakos 3 och Nemanja Jovanovic 2.

Relaterade nyheter

 • När Kings blev kungar igen

  Skrivet 2019-05-31

  Det blev en riktig succésäsong för Kings, med seriesegern och SM-guldet. - Vi vann fler matcher i slutspelet än vi förlorade under hela säsongen, konstaterar Ludwig Degernäs.

  Läs mer
 • Kings är svenska mästare 2018-2019!

  Skrivet 2019-05-12

  4 667 personer hade kommit till Scaniarinken för att se den femte finalmatchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket, som i och med slutsiffrorna 81-70 innebär att Kings är svenska ...

  Läs mer
 • Ny chans till SM-guld efter gårdagens förlust

  Skrivet 2019-05-11

  Matchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket i morgon kväll tillhörde från början en av de eventuella i schemat, beroende på vem som skulle vinna i Borås i går kväll. ...

  Läs mer
Södertälje Kings