Kings jagar matchboll på hemmaplan

Söndag 14 april 2019

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström

På tisdag ställs Södertälje Kings och Jämtland Basket mot varandra för tredje gången i den här semifinalserien. Eftersom Kings har vunnit de båda tidigare matcherna skulle vinst innebära 3-0 i bäst av sju, så behovet av att vinna är stort för Jämtland.

Matchen i Östersund i fredags påminde till viss del om den första på så sätt att Kings hade kontrollen i matchen för att därefter tappa mycket av poängövertaget mot slutet, men ändå ha förmågan att återta fokus och vinna. En skillnad var däremot antalet poäng som i den första var 86-73 och 100-91 i den senaste.

– Den stora grejen är att vi måste fortsätta vara fokuserade på vårt försvarsspel, att vi inte ger dem så mycket öppna skott, vi måste fortsätta contesta skotten och spela aggressivt försvarsspel. Det stora är hur vi står i 1-1-försvar och lagförsvar under hela matchen. Jag tycker att under båda de här matcherna så gör vi det – jag kan inte säga att jag tycker att vi gör det superbra – men vi gör det bra och det är det som gör att vi har 2-0 i matcher, säger Kings head coach Ludde Degernäs och fortsätter om vad som kan förväntas av motståndarna:

– De kommer komma ut och springa ännu snabbare, coachen kommer pusha dem att skjuta ännu snabbare skott, ta ännu fler trepoängare och ha ännu högre fart under matchen. Det är det vi måste stoppa, så har Jämtland spelat under hela året. Det är inte så mycket hemligheter nu, vi känner varandra bra.

Att det viktiga guardparet Teyvon Myers och Adam Rönnqvist, som hade det motigt i den första matchen, var betydligt mer produktiva i fredags var viktigt för Jämtland, även om det finns många spelare i laget som kan kliva fram när det behövs.

– Både Adam och Myers är två jätteduktiga spelare med mycket skills och bra fart, så att ta bort två så bra spelare helt, det är omöjligt. Det jag vill är att vi håller dem på lite lägre procent än vad vi gör i matchen. Men det viktiga för mig är vad laget Jämtland gör, man ska inte fokusera på bara två stycken. Vi måste också se till att limitera (Nicholas) Paulos och R.T. (Guinn) och (Evariste) Shonganya, alla deras toppspelare, säger Degernäs, som var nöjd med Kings returtagning (37-29):

– Vi gör tjugo poäng från offensiva returer – det är jätteviktiga stats och nånting vi måste fortsätta med. Vi måste fortsätta gå hårt på returtagningen, använda vår size, för det ger extra possessions och var en stor nyckel i vinsten.

Nu vänder serien alltså tillbaka till Täljehallen, vilket både förpliktigar och underlättar. Jonathan Person, vars ryggproblem var anledningen till de få minuterna i den förra matchen, är ett osäkert kort inför tisdag enligt Degernäs, som tror på bra uppslutning inför hemmamatchen. För Kings del skulle en första matchboll naturligtvis sitta bra redan inför den fjärde matchen i Östersund på fredag. 

– Vi vet att när vi kommer på vår hemmaplan måste vi se till att skydda vår hemmaplansfördel och det ska vi göra nu. Täljehallen är en fantastisk arena att spela i när publiken är så involverad, det hjälper oss jättemycket med energi och intensitet. Jag tror att många i SBBK-familjen kommer att ansluta på tisdag och supporta grabbarna, för jag lovar att med publiken i ryggen kommer det att ge oss extra energi och intensitet och viljan att vinna ännu mer.

Matchen på tisdag börjar klockan 19:04 i Täljehallen och är väl värd ett besök!

Av: Lina Agnemar

 

Relaterade nyheter

Södertälje Kings