Kings jagar kvittering

Onsdag 3 maj 2017

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström

I tisdags inleddes den bäst av sju matcher långa finalserien i Basketligan herr mellan Södertälje Kings och BC Luleå i Luleå Energi Arena. Efter en stark första quarter som Kings kontrollerade och vann med 25-13 vaknade Luleå till och övertog ledningen innan halvtid för att sedan vinna matchen med 81-77. I morgon torsdag möts lagen på nytt, den här gången i Täljehallen, där Kings står inför den viktiga uppgiften att utjämna till 1-1 på hemmaplan.

Att Kings skulle skaffa sig en 12-poängsledning efter tio spelade minuter i tisdags var aningen överraskande och kanske lite väl enkelt för att hålla matchen igenom. Luleå tändes av underläget, inspirerades av motståndarnas energi och vände spelet till sin fördel under den andra perioden som slutade 28-14. Efter den urladdningen tog en ny och jämnare match vid efter halvtid, men en viss kontroll och ett litet men konstant överläge hade ändå hemmalaget.

Att Kings tidigt hamnade i foulproblem blev till en begränsning som Luleå kunde dra nytta av. 27 fouls mot motståndarnas 18 innebar att Luleå fick gå till straffkastlinjen 29 gånger och satte 21, medan motsvarande siffra för Kings var elva försök och åtta satta. Taktiska fouls behövs för att stoppa de snabba uppspelen, i synnerhet mot ett snabbt och atletiskt lag som Luleå, men tonvikten i försvaret måste ligga på bättre hjälp och snabbare fötter, framför allt inside.

Luleås Quinton Upshur och Yannick Anzuluni var centrala figurer i hemmalagets anfallsspel och attackerade konsekvent en mot en, vilket ställde till med problem för Kings som hade svårt att stoppa dem utan att foula eller lämna andra spelare öppna. Luleås guards hade inte lika öppen gata till korgen, men Brandon Rozzells kvickhet skapade rörlighet i anfall och den relativt låga poängproduktionen med hans mått mätt (13) kompenserade han med nio assists och fem returer. Adam Rönnqvist gjorde en betydligt mindre minnesvärd insats och försvann någonstans i periferin av Kings försvar.

Kings guards hade ingen enkel uppgift på bakplan med tanke på Luleås intensiva försvar som störde det vanligtvis så kontrollerade anfallsspelet och resulterade i en hel del missförstånd i pressade lägen. Men trots att Thomas Massamba gjorde blygsamma sju poäng hittade han liksom Rozzell ändå sätt att bidra: nio assists och åtta returer blev siffrorna i protokollet. Darien Brothers blir alltmer viktig för laget, inte bara i poängproduktionen där han stod för 18 på 20:07 minuter, utan också med sin inställning att alltid ge maximalt på planen vilket inspirerar medspelarna att göra detsamma. Toni Bizaca gjorde 19 poäng på 17:48 minuter varav hela 12 i q1, men dras med diverse småskador som begränsar speltiden och förmågan att prestera.  

Den första matchen var en viktig värdemätare för båda lagen som nu har en bättre uppfattning om var motståndaren står. Utifrån det kommer en del taktiska justeringar att ha gjorts inför morgondagen och därför kommer matchbilden säkerligen att se annorlunda ut jämfört med senast. För Kings del gäller det att plocka fram sitt bästa försvarsspel och förlita sig på att rytmen i anfall följs utav det. 

 

Finalserien spelas enligt följande:

2 maj Luleå Energi Arena

4 maj Täljehallen

6 maj Luleå Energi Arena 

8 maj Täljehallen

10 maj (ev.) Luleå Energi Arena 

12 maj (ev.) Täljehallen

15 maj (ev.) Luleå Energi Arena 

 

Av: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

 • När Kings blev kungar igen

  Skrivet 2019-05-31

  Det blev en riktig succésäsong för Kings, med seriesegern och SM-guldet. - Vi vann fler matcher i slutspelet än vi förlorade under hela säsongen, konstaterar Ludwig Degernäs.

  Läs mer
 • Kings är svenska mästare 2018-2019!

  Skrivet 2019-05-12

  4 667 personer hade kommit till Scaniarinken för att se den femte finalmatchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket, som i och med slutsiffrorna 81-70 innebär att Kings är svenska ...

  Läs mer
 • Ny chans till SM-guld efter gårdagens förlust

  Skrivet 2019-05-11

  Matchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket i morgon kväll tillhörde från början en av de eventuella i schemat, beroende på vem som skulle vinna i Borås i går kväll. ...

  Läs mer
Södertälje Kings