Kings första vinst i FIBA Europe Cup ikväll

Tisdag 5 november 2019

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström
Södertälje Kings var i stort behov av en vinst inför dagens match mot BC Balkan och vann till sist med 93-83, vilket också innebär den första vinsten i FIBA Europe Cup. Anton Gaddefors, som premiärspelade på hemmaplan blev poängbäst med 19. 

 

Kings började i fin rytm med 5/6 treor i q1 varav Sheriff Drammeh stod för två av dem. Men även motståndarna, däribland Dimitar Dimitrov, presterade väl vid trepoängslinjen och det blev en jämn första quarter som slutade 25-24. 

 

– Vi hade förväntat oss en tuff kamp mot Södertälje. Jag tycker inte att vi svarade med rätt energi, vi hade behövt anstränga oss lite mer. Vi kom hit för att vinna men tyvärr förlorade vi, sade Dimitrov efter matchen. 

 

Redan efter tio minuter hade Eric Adams fått tre fouls och i den efterföljande quartern även Gaddefors. Laget som helhet gjorde totalt 27 fouls i matchen.

 

– Det är ganska vanligt under säsongen att vi har kommit i lite foulproblem och det är nånting vi måste reparera till framtiden, det är självklart. Men det är inte bara de som får fouls som gör fel hela tiden, det är faktiskt ett lagspel där ute och folk som blir slagna en mot en och så blir de tvungna att hjälpa. Det är inte bara att man måste titta på dem som blir utfoulade och måste hålla sig på banan – det är vi som lag som måste hjälpa till bättre och se till att vi håller borta spelare nära korgen, sade Ludde Degernäs. 

 

Lagen fortsatte att följas åt och poängen var relativt jämnt fördelad inom respektive lag. Balkans nye amerikan Kenny Hall var viktig för Balkans insidespel och den kvicke spelfördelaren Jordan Callahan krävde hård defensiv bevakning. Quartern vanns av bortalaget med 21-16 och innebar ställningen 45-41 till Balkan i halvtid. 

 

Gästerna behöll några poängs ledning i inledningen av q3, men halvvägs in i perioden var motståndarna ikapp, stärkta av Adams återtåg på planen som gav energi. Charles Callison spelade fram sina lagkamrater (elva assists) och Jonathan Person tillförde viktiga poäng i protokollet. 

 

– Vi höjde bara tempot och höll oss till game planen, gjorde några justeringar och fick några offensiva och defensiv returer. Det var avgörande för oss, att vi lyckades genomföra vårt anfallsspel på ett bra sätt och spelade tufft försvar, sade Callison. 

 

Hemmalagets trepoängsskytte var stabilt matchen igenom (15/26) och om inte Balkan också hade satt några hade Kings ledning varit större än två poäng inför de sista tio minuterna. Hemmalaget fick dock en lysande start på q4 och hade efter tre minuter gått upp i en elvapoängsledning. Och även om Balkan hämtade upp en del av underläget var det inte tillräckligt för att förändra matchbilden. Av Kings 27 poäng i q4 stod Gaddefors för 16. 

 

– Den kvalitén idag, det är en jättefin och mysig kille som vi har sajnat. Och utan att ha coachat honom känns det som jag känner honom, har väldigt mycket erfarenhet också. Jag är glad att han är här och fick visa sina skills idag inför vår hemmapublik. Det är fortfarande tidigt, det är hans tredje match, men det var kul att se hans spel idag, sade Degernäs om Gaddefors och fortsatte med en status om Dino Pitas skada:  

 

– Han fick ta bort gipset idag och fick en stövel, så det är på god väg. Sen hur lång tid det tar, vi får inte ha bråttom när det gäller den delen. Det viktiga är att han kommer tillbaka hundra procent. Jag skulle kunna tror att han är tillbaka i slutet av november, kanske början av december. Viktigt att han blir clearad för träning, vi vet vilken kvalité Dino har och vad han betyder för laget, men det är för tidigt på säsongen för att riskera nånting. Sen så var jag glad att se Dino i stöveln, han log lite idag – viktigt för hans confidence att det är på god väg. 

 

FIBA Europe Cup, Grupp G, grundserien, Södertälje Kings – BC Balkan 93-83

(25-24), (16-21), (25-19), (27-19)

 

Poäng i Kings: Anton Gaddefors 19, Jonathan Person 18, Andrew Sith 15, Sheriff Drammeh 11, Martin Pahlmblad 11, Alexander Larsson 9, Charles Callison 8, Eric Adams 2

 

Poäng i Balkan: Aleks Simeonov 18, Mihailo Sekulovic 13, Kris Minkov 10, Marko Radonjic 10, Dimitar Dimitrov 10, Jordan Callahan 9, Kenneth Michael McElrath (Hall) 8 (elva returer), Daishon Amir Knight 5

 

Av: Lina Agnemar

 

Relaterade nyheter

 • Ny vinst för SBBK mot Köping

  Skrivet 2021-01-22

  SBBK tog sin elfte raka vinst när Köping besegrades hemma i Täljehallen med 86-80, i en match som inför den sista quartern var jämn.

  Läs mer
 • Köping näst ut för SBBK

  Skrivet 2021-01-21

  Matcherna duggar tätt för SBBK:s herrlag. Under fredagskvällen har det blivit dags för veckans andra match när Köping gästar Täljehallen.

  Läs mer
 • Övertygande seger mot Borås och tionde raka

  Skrivet 2021-01-20

  SBBK fick sin revansch mot Borås Basket och vann övertygande med 97-73. Att Marek Klassen saknades var kännbart för Borås, som aldrig riktigt fick kontakt i matchen. Poängbäst blev Anton ...

  Läs mer
SBBK Herrlaget