Kings bygger nytt

Måndag 16 september 2019

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström

Efter två säsongers uppehåll som svensk mästare återtog Södertälje Kings förra säsongen SM-pokalen i den femte finalseriematchen mot Borås Basket inför 3 875 personer i Scaniarinken. När den nya säsongen nu inleds är det med flertalet nyrekryterade spelare i truppen och utan den största delen av kärntruppen. Alexander Lindqvist spelar numera i B The Travel Brand Palma Mallorca, Auston Barnes i Belfius Mons-Hainaut, Eric Garcia i Soles de Mexicali och Adam Ramstedt i Djurgården Basket. Dessutom bestämde sig veteranen Toni Bizaca för att sluta med flaggan i topp.  

 

Martin Pahlmblad, Eric Adams och Jonathan Person (korttidskontrakt) utgör en liten kärna av rutinerade spelare som alla är kvar från förra säsongen. Nya för säsongen är Charles Callison och Jeremiah Ingram (båda amerikaner som har spelat i den danska ligan), Jämtland Baskets Andrew Smith och inte mindre än tre spelare med SBBK-bakgrund: Dino Pita, Alexander Larsson och Sheriff Drammeh. Dessutom har den unge talangen William Kermoury (född 2004) tecknat ett avtal på fem år med klubben för att kunna utvecklas långsiktigt.

 

Kings head coach Ludde Degernäs ser mycket potential i den nya sammansättningen av spelare, även om det kommer att krävas både tid och tålamod för dem att spela ihop sig till ett lag.

 

– Vi som lag har en annan atletism i år än vi har haft tidigare år. Vi har förlorat ganska mycket erfarenhet, men vi har fått mycket mer atletism i laget som vi inte har haft tidigare. Andrew Smith, som kan spela på både position fyra och fem, han är väldigt stark i returtagningen och kan attackera inifrån och utifrån. Jeremiah, som kan både spela position tre och position fyra, har även han hot både inifrån och utifrån, och är också stark på returtagningen. Så det här laget ska vara ett bättre returtagningslag och det måste vi ha om vi ska kunna vara med i matcher.

 

– Callison, han var i Danmark förra året, spännande spelare som jag tillsammans med Jeremiah och Smith ser mycket potential i. Tre unga grabbar som är här och tränar för att de vill bli bättre, de är här för att de vill ta nästa kliv i sin utveckling. Och det är också det som driver mig personligen: att hjälpa spelare nå nästa nivå, som alltid har varit en del i klubben. Det är självklart viktigt att vinna varje match, men det visar att vi är en bra organisation som hjälper spelare att ta sig till nästa nivå. Det är hungriga grabbar som vill vara här och är beredda att lägga ner jobbet, säger han och fortsätter:

 

– Det är kul att få tillbaka Sheriff, Dino och Larsson till SBBK, alla tre vill få chansen att spela europaspelet, det är därför de är här också. Det är ett kliv i deras utveckling och de är också väldigt hungriga. Sen när det kommer till Larsson och Sheriff tror jag mycket på dem i framtiden; att de ska utvecklas och vara beredda att ta nästa kliv. När det gäller Dino har han bevisat att han kan spela på en internationell nivå, så att få hem Dino med sin erfarenhet och sin kvalitet betyder också mycket för gruppen. För mig är det alltid lite extra kul när det är SBBK-killar som kommer tillbaka eller har någon koppling. När (William) Magarity var här, han hade en koppling till pappa Bill. Den här satsningen på SBBK-familjen är alltid lite mer intressant. Det är mer än bara vinna championships – det är också viktigt att våra SBBK-spelare vill spela för oss och ser att det här är en viktig plattform.

 

För egen del ser han ödmjukt fram emot ännu ett år som huvudtränare för Kings och återkommer ofta till hur högt han värderar SBBK:

 

– Jag är väldigt stolt och hedrad att jag får fortsätta coacha Södertälje, fantastisk resa förra året med den här gruppen. I år står vi inför en stor utmaning. Utan Bizi, utan Alex, som var två väldigt ledande spelare kommer vi tappa mycket erfarenhet. Men jag ser det också som en stor utmaning, för att jag tror inte många kommer tippa oss på förhand. Vi kommer att vara där och fajtas och jag tror vi kommer utvecklas mycket under det här året.

 

– Sen så är det en fantastisk utmaning att få coacha i det europeiska spelet, jag har fått vara med väldigt mycket under Vedran och vet hur mycket det har gett honom i hans erfarenhet och i hans tränarkarriär. Jag ser fram emot det, ibland får man kanske nypa sig lite i armen: lille jag står här och ska coacha Champions League-kval och få coacha i Europa. Jag tar inget för givet, jag njuter och är stolt över att vara coach över Södertälje, det är min klubb och jag är glad att få den här chansen. Jag känner en fantastisk support från SBBK-familjen, det är därför man orkar lägga den tiden och fokuset, för att man offrar ju nånting i livet, så är det ju, man offrar tiden från sin familj med långa kvällar och obekväma tider. Ibland lite humörsvängningar, när man vinner och när man förlorar – så är det också i coachyrket.

 

Men basket i all ära: frun Stina och familjen är det han värderar allra högst och som betyder allra mest i hans liv, inte minst för att de är en motpol till allt som kretsar kring basket:

 

– Stina håller fortet där hemma och supportar och ger mig balansen, för end of the day: basket är min passion, men familjen och livet, det är det som är nummer ett, så enkelt är det. Och ibland som coach kanske man glömmer bort det och då är det bra att man har människor som min familj som pratar om andra saker, för man vinner inte varje match och då får man inte ligga uppe och grubbla på nätterna, då blir det bara jobbigt. Det viktiga är att man försöker skaka det av sig så fort som möjligt och fokuserar på rätt saker.

 

Kings första riktiga utmaning är Champions League-kvalet, som inleds mot bulgariska Balkan Botevgrad på tisdag och den 8 oktober väntar bortamatch mot Wetterbygden Stars i Kings första match i SBL.

 

Av: Lina Agnemar

 

 

Relaterade nyheter

Södertälje Kings