"Jag vill inte säga att pressen är på oss, de är fortfarande favoriter"

Måndag 23 april 2018

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
Klockan är strax efter 18 på måndagkvällen och Södertälje Kings head coach Ludde Degernäs är på väg hem från träningen i Täljehallen. Han berättar om känslan i laget inför morgondagens viktiga hemmamatch som ska äga rum i samma hall han just varit i, mot samma lag som i de senaste fem matcherna: BC Luleå. Att Luleå vann med 86-85 på hemmaplan i går innebär 3-2 i matcher och att Kings måste vinna för att inte säsongen ska vara över.   
 
– Det var skönt att träffa grabbarna och prata lite om matchen och prata lite självklart om morgondagen, vad vi ska göra och lite sånt där. Det är en hunger att vinna, det är en hunger att komma till matchstart och spela inför hemmapubliken. Jag vill inte säga att pressen är på oss, de är fortfarande favoriter. Vi står i underläge, men om vi har den rätta hungern så vet jag att vi har stor chans att vinna matchen. 
 
Det blev en udda tillställning i Luleå Energi Arena i går, med ojämn fördelning av antalet fouls (17-31) och Auston Barnes och Tim Kearney i en märklig spelsituation som resulterade i att Barnes fick lämna matchen. Degernäs menar att oavsett i vilken grad händelsen påverkade matchens utgång, var det ett oförtjänt och orättvist beslut för den enskilde spelaren som drabbades: 
 
– Om man får en teknisk och en osportslig foul så är regeln att man blir utvisad från matchen, det är ingen avstängning eller nåt sånt där. Barnes spelar i morgon. Vad ska jag säga... Det här är en spelsituation av domarna som de missar, säger de, att först är det ju en foul på Tim innan, och sen åker Barnes på en osportslig foul efteråt, så att... Ja ja, om det var matchavgörande, det kan jag inte säga, men det var i alla fall ett felbeslut och jag tycker synd om Barnes som har haft en fantastisk vår här och är en stor del av vårt lag. 
 
– Vårt jobb, det är att fokusera på vad vi kan göra bättre från förra matchen, vi har tittat på matchen och vi har analyserat vad vi kan göra bättre till nästa, självklart. Sen så förutsätter jag att det kommer vara 50-50 domarnivå i Täljehallen som det inte var där uppe i Luleå. Men det är väldigt viktigt att vi fokuserar på oss själva, vi känner dem, de känner oss. Så det kommer komma ner till det laget som orkar hålla fokus, som orkar hålla intensiteten i fyrtio minuter, som kommer vinna matchen. Alla är friska och krya, alla är hungriga, alla vill ta revansch och är redo inför morgondagen. 
 
För egen del lyckas han ändå stanna upp och vara närvarande i den intensiva tillvaro som han, laget och övriga medhjälpare befinner sig för tillfället och konstaterar att det alla gånger är värt mödan:
 
– Jag känner mig hungrig, det är en fantastisk upplevelse att få vara med om och coacha första gången som huvudansvarig, ett fantastiskt lag som vi är och få spela mot ett fantastiskt lag som Luleå är också, jag tycker att det är en fantastisk upplevelse, jag njuter varje sekund av att stå där vid sidlinjen och representera SBBK.
 
De praktiska händelserna på planen utgör en del av den teoretiska taktiken på papperet, den som blir till nästa game plan, och från den senaste matchen finns som alltid både möjligheter och utmaningar att utgå från. Positivt trots förlusten var bland annat betydelsen av Adam Ramstedts insats för laget. 
 
– Jag vill inte hitta några ursäkter, i avgörande lägen så måste vi ta hand om bollen bättre och få bättre skott, vi måste stoppa våra spelare och fortsätta lita på vårat lag, få bra bollrörelse i anfall och involvera många i spelet. Vi fick igång Adam i matchen, det betyder mycket att Adam får mycket "ball touches” och att vi får igång vårat lagspel med bra space i anfall. Jag tycker vi gör det bra i returtagningen, större delen av matchen står vi bra defensivt, vi kommer till bra lägen, så att jag är nöjd med hur vi genomförde matchen. Sen så måste vi upp ett steg till och jag hoppas att med hjälp av hemmapubliken, att folk som kommer hit i morgon och supportar grabbarna, det kommer ge oss den där extra energin, säger Degernäs, som vill se betydligt fler än de 833 personer som var på matchen senast, i Täljehallen.
 
Hemmaplan och dess publik har en enorm betydelse – det är väl den här semifinalserien ett bevis på om något – och i morgon får inte bli ett undantag för Kings del. Matchen börjar klockan 18:04 och visas på https://basketsverige.tv för 99 kronor för den som inte har möjlighet att komma till Täljehallen.    
 
Av: Lina AgnemarRelaterade nyheter

 • När Kings blev kungar igen

  Skrivet 2019-05-31

  Det blev en riktig succésäsong för Kings, med seriesegern och SM-guldet. - Vi vann fler matcher i slutspelet än vi förlorade under hela säsongen, konstaterar Ludwig Degernäs.

  Läs mer
 • Kings är svenska mästare 2018-2019!

  Skrivet 2019-05-12

  4 667 personer hade kommit till Scaniarinken för att se den femte finalmatchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket, som i och med slutsiffrorna 81-70 innebär att Kings är svenska ...

  Läs mer
 • Ny chans till SM-guld efter gårdagens förlust

  Skrivet 2019-05-11

  Matchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket i morgon kväll tillhörde från början en av de eventuella i schemat, beroende på vem som skulle vinna i Borås i går kväll. ...

  Läs mer
Södertälje Kings