"Jag har så mycket kärlek för alla gubbar i laget"

Onsdag 25 april 2018

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

På en presskonferens efter en match där ett av lagen just har åkt ur slutspelet och det andra har avancerat finns ett brett spektrum av känslor. Vemod, upprymdhet, tomhet, glädje, besvikelse och förväntan är bara några exempel på vad stämningen i rummet kan bestå av och allt är lika berättigat. Ur sådana ögonblick finns mycket värdefullt att fånga upp, så länge det görs med respekt och förståelse. Under gårdagens presskonferens efter förlusten mot BC Luleå försökte Södertälje Kings head coach Ludde Degernäs och lagkaptenen Martin Pahlmblad summera ihop den gångna säsongen – en kanske inte helt enkel uppgift med tanke på att den just hade tagit slut.

– Det har vart en fantastisk upplevelse att få coacha. Kanske från och till blir jag lite för känslosam med de här grabbarna, men det är sån jag är som människa och det är väl plus och minus. Det är självklart att det är tufft att vara så känslosam med dem, men jag ser dem som min familj, det är fantastiska grabbar. När jag ringde Aaron i somras och sa: ”Aaron, vill du komma tillbaka och fajtas?” och han bara: ”Yes. Yes, Ludde, I’m coming”, samma samtal med Toni. Så det har betytt väldigt mycket att få ihop den här gruppen och även Tobbe och Nick, de känns som den här gruppen också. De har vart med hela tiden, jag pratade med Nick häromdan. Så att jag är väldigt lyckligt lottad att få coacha de här under säsongen, berättade Degernäs.

Vid sin sida, i går liksom under säsongen, hade Degernäs Martin Pahlmblad – lyft så många gånger av sin coach för sitt värdefulla ledarskap och lagkänsla – och försökte sätta ord på hur det känns att på väldigt kort tid gå från maximalt adrenalinpåslag till insikten om att allt är över och ovissheten om vad som händer sedan:

– Det är alltid så jävla konstigt, konstig känsla, det blir så svart och vitt, det blir så tomt helt plötsligt. Alltså från en sekund till den andra, där man ena sekunden är så nära att vinna och sen så går luften ur och det blir tomt. Och sen så är det få lag som – jag vill inte säga att detta är laget som jag vill vinna mest med i min karriär, för jag har spelat med så många fina människor – men detta är ändå laget som det skulle kanske vara höjdpunkten i min karriär, att få vinna SM-guld med. Bara för att jag har så mycket kärlek för alla gubbar i laget, coacher, klubben och allt runt omkring, så det är tungt. Jag har försökt så gott jag kan och fått så mycket stöd från Ludde och alla grabbar, klubben och allting.

Antagligen har den starka lagkemin som Pahlmblad och övriga i laget beskriver varit extra värdefull med tanke på den turbulenta säsongen, men hade Degernäs förväntat sig att nå så pass långt som till en sjätte semifinalmatch mot den regerande svenska mästaren BC Luleå?

– När vi gick in i slutspelet: ja. Jag kände att den gruppen som var på plats, det var första gången under hela säsongen som vi visste vilken grupp vi hade att jobba med. Så att grabbarna var beslutsamma och ville gå så långt de kunde, de bestämde sig och gav alla en fajt, jag är väldigt stolt över grabbarna. Men sen så får vi inte glömma att det har vart en ganska tuff säsong, med mycket upp och ner, och jag är jätteglad att du pratar om Martins betydelse här, för han har hållt ihop gruppen och vart fantastisk, tillsammans med Toni och Aaron och grabbarna, som har vart med länge. Adams utmärkelse, Årets stjärnskott, är jag också väldigt glad över. Adam tog ett stort steg som var viktigt, förde traditionen vidare. Få se Nick spela i spanska ligan, i Obradoiro, och se Tobbe lira i Tenerife är också nånting som jag tar med mig från säsongen.

Nu väntar lite välförtjänt vila och tid att vänja sig vid att säsongen faktiskt är över, men redan nu blickar både Pahlmblad och Degernäs framåt och hoppas på en bra kontinuitet inför kommande säsong.  

– Min pappa frågade mig det efter matchen: ”Vad ska ni göra nu?” Ingen aning. Det är liksom så tomt, men man vill ju umgås med alla i laget och sen så försöka få tillbaks alla. Jag kommer vara här, Ludde kommer vara här, Lukas kommer vara här, Bizi. Gamla gubbarna kommer vara kvar, hoppas alla andra kommer tillbaks, sade Pahlmblad.

– Jag hoppas att laget kan behålla så mycket som möjligt, det är en fantastisk grupp. Vi får inte glömma bort också våra unga grabbar. Jag tycker Oskar har gjort ett steg framåt, tyvärr blev han sjuk inför kvartsfinalserien och då är det svårt att tappa sin rotation, men han har haft en jättebra säsong, det finns nånting att bygga på. Peppe kom in efter jul med fantastisk energi, så får vi se om han tar sig vidare till college eller om han vill stanna. Så att det finns många unga som står och knackar på, som jag är glad över att de är här och de har haft fantastisk attityd. För det är de som kommer, kanske inte nästa år, men om tre, fyra år, när de andra lämnar, sade Degernäs och berättade också om sitt år som ”rookie”, som han kallar sig själv:  

– Jag har försökt, sen vet jag att jag har gjort väldigt mycket misstag som förstaårscoach. Jag har blandat och gett. Nånting som har varit väldigt viktigt är att jag har haft Vedran i bakgrunden, han har stöttat mig fantastiskt. Så att jag är väldigt lyckligt lottad som har haft Vedran, jobbat med honom i sju år, men han är en del av min familj också. Jag har haft fantastisk support från klubben, det är inte ett enkelt jobb att coacha i Södertälje, förväntningarna är alltid att man ska vara på toppen, men från klubben och styrelsen har jag känt fantastisk support från hela året, så jag måste tacka allihopa.

Av: Lina Agnemar

 

Relaterade nyheter

 • När Kings blev kungar igen

  Skrivet 2019-05-31

  Det blev en riktig succésäsong för Kings, med seriesegern och SM-guldet. - Vi vann fler matcher i slutspelet än vi förlorade under hela säsongen, konstaterar Ludwig Degernäs.

  Läs mer
 • Kings är svenska mästare 2018-2019!

  Skrivet 2019-05-12

  4 667 personer hade kommit till Scaniarinken för att se den femte finalmatchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket, som i och med slutsiffrorna 81-70 innebär att Kings är svenska ...

  Läs mer
 • Ny chans till SM-guld efter gårdagens förlust

  Skrivet 2019-05-11

  Matchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket i morgon kväll tillhörde från början en av de eventuella i schemat, beroende på vem som skulle vinna i Borås i går kväll. ...

  Läs mer
Södertälje Kings