Imponerande revansch mot Alvik

Lördag 9 mars 2019

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström

Telge Basket hade bestämt sig: det skulle inte bli någon upprepning av det förra mötet med Alvik Basket. Efter ett visst övertag matchen igenom kunde hemmalaget till sist välförtjänt besegra motståndarna med 71-64. MVP i Telge blev Deanna Weaver (19 poäng) och i Alvik Janel McCarville (21), båda enormt viktiga för sina respektive lag. Segern innebär att Telge nu delar samma poäng som IK Eos (20), dock fortfarande placerat på sjätte plats, med sex poäng ned till Högsbo Basket.

Det var ett fokuserat hemmalag från start som tog ledningen med hjälp av aggressivt försvar och smart anfallsspel, där poängen var jämnt fördelad mellan fyra spelare. Gästerna å sin sida hade mycket svårt att komma till bra lägen och missade alla sina åtta skottförsök vid trepoängslinjen under de tio första minuterna. Mot slutet av q1 byttes Alviks Anna Lundquist ut efter att ha dragit på sig tre fouls.

Weaver gjorde en bra insats totalt sett och genom hennes defensiva insats inom det målade området såg hon bland annat till att Elin Ljunggrens tillgång till bollen begränsades. Alvik fortsatte leta efter rytmen (0/14 treor i halvtid), men på grund av att Telge kastade bort ett antal bollar kunde gästerna, offensivt ledda av Paula Juhlin och McCarville, reducera poängskillnaden till sex i halvtid. Perioden blev poängfattig och slutade 8-10.

Ellen Åströms trea i starten av den tredje perioden blev en fin inledning för hemmalaget, men kort därefter kontrade Martina Stålvant med en som blev Alviks första trepoängare i matchen. Ställningen var jämn under q3, men Anna Lundquists fjärde foul som ledde till två satta straffkast för Weaver, drygade åter ut Telges ledning något. I och med Alviks problematiska distansskytte gav motståndarnas zonförsvar bra utdelning, men Stålvants trea med dryga fem minuter kvar innebar 58-56 och bäddade för en nagelbitande upplösning. Storvuxna McCarville tuffade på trots zonen och fortsatte bidra till poängproduktionen.

Därefter följde några viktiga sekvenser för Telge, där Weaver satte två straffkast och Klara Lundquist 2+1. Ytterligare två straffkast från Klara när runt en minut återstod av matchen följt av Juhlins två satte ställningen till 68-62. Närmare än så kom dock inte Alvik den här gången, för Telge avslutade lika beslutsamt som matchen i övrigt. Att poängen var spridd på fyra spelare (Lundquist, Weaver, Mikaela Gustafsson och Åström) som alla bidrog med plus tio var en viktig faktor och något som behöver bli mer vanligt förekommande i Telge i framtida matcher. 

Redan på onsdag är det dags för nästa hemmamatch, då Telge möter ytterligare tufft motstånd i form av Luleå Basket.

SBL, Telge Basket – Alvik Basket 71-64

(24-14), (8-10), (21-22), 18-18)

Poäng i Telge: Klara Lundquist 22, Deanna Weaver 19, Ellen Åström 13, Mikaela Gustafsson 13, Nena Trajchevska 4

Poäng i Alvik: Janel McCarville 21, Paua Juhlin 18, Martina Stålvant 10, Elin Ljunggren 8, Anna Stern 5, Anna Lundquist 2

Av: Lina Agnemar

 

Relaterade nyheter

 • Anna Dahl uttagen i Veckans lag

  Skrivet 2020-10-30

  SBL dam innehåller många profiler, och varje vecka lyfts de fem främsta prestationerna fram för att hylla dem som hyllas bör. Den här veckan är en de uttagna SBBK:s Anna ...

  Läs mer
 • Damerna vann och gjorde 100

  Skrivet 2020-10-25

  Kapten Claesson visade vägen, importerna levererade och Anna Dahl svarade för en jättematch och en dubbel dubbel, när SBBK slog Mark med 100-89.

  Läs mer
 • Rosa Oktober

  Skrivet 2020-10-25

  Under oktober månad gör alla klubbar i SBL dam en insats för att uppmärksamma och samlat in pengar till kampen mot bröstcancer. Nu kan du köpa en SBBK Rosa Oktober ...

  Läs mer
SBBK Damlaget