Högsbo blir tredje motståndaren på åtta dagar

Fredag 7 december 2018

 • Insideduon Ulrica Holmqvist och Mikaela Gustafsson samspråkar. Foto: Anna Forsström
  Insideduon Ulrica Holmqvist och Mikaela Gustafsson samspråkar. Foto: Anna Forsström
 • Klara Lundquist är alltid i motståndarnas fokus. Foto: Anna Forsström
  Klara Lundquist är alltid i motståndarnas fokus. Foto: Anna Forsström
 • Patricia Elias sätter fart mot korgen. Foto: Anna Forsström
  Patricia Elias sätter fart mot korgen. Foto: Anna Forsström

På söndag möts Telge Basket och Högsbo Basket för första gången i högsta ligan sedan 2004. Telge kommer till spel med många och tuffa matcher på kort tid i protokollet, senast i torsdags mot polska FIBA EuroCup-motståndaren Artego Bydgoszcz på bortaplan. I SBL ligger lagen i stort sett jämsides i den haltande tabellen, med Högsbo på fjärde plats och Telge på femte, med sju respektive sex matcher spelade. Högsbo har vunnit fyra raka matcher medan Telges två i rad följdes av förlust mot Alvik Basket förra lördagen.

Att Telge förlorade mot Artego med 43-79 i går var ingen direkt skräll, med tanke på den genomgående tuffa resan som laget har haft genom EuroCup. Med ett poängsnitt på 57.8, fem raka förluster och en match kvar att spela är chansen till vidare avancemang borta och Telge får fokusera på att avsluta på ett bra sätt mot InvestIntheWest ENEA Gorzow nästa torsdag.

I jämförelse med förlusten mot Artego var resultatet mot Alvik svårare att förutse. 39-72 är svarta siffror för ett lag som är placerat i den övre delen av tabellen och har höga ambitioner i ligan. En relevant aspekt på den prestationen är att två av lagets viktigaste spelare inte fanns med i laguppställningen och att Alviks Anna Lundquist lyckades bra med att begränsa sin syster Klara Lundquist. Som Klara själv beskrev det: ”Hon var ettrig i försvaret och hade bestämt sig för att stoppa mig”.

Trots uppmärksamheten blev Klara (tillsammans med Ellen Åström) ändå poängbäst i Telge med tio samt sju returer, fyra assists och två steals – fullt godkända siffror om det inte hade varit för lagets generellt svaga insats. Frånvaron av Deanna Weaver och Nena Trajchevska var påtaglig och det är i skrivande stund osäkert om någon av dem kan spela mot Högsbo. Weavers arbetstillstånd är enligt SBBK:s klubbdirektör Robert Andersson klart, men finns ännu inte på papper och fram till dess får hon inte spela. Om Trajchevska är tillräckligt återställd är också osäkert. 

Högsbo kommer med självförtroende efter sina fyra raka segrar. En nyckelspelare är den före detta Mark Basket-guarden Tiasha Gray, som blev utsedd till ligans MVP säsongen 2016/17. Gray är näst poängbäst i ligan med 20.7 per match och tredje på målgörande passningar; 5.4. Hennes landsmaninna Alexis Hyder snittar 11.9 returer och är därmed ligans bästa returtagare, samt tredje mest effektiva spelare. Förutom Gray, Hyder och den litauiska forwarden Ieva Ivaskeviciute består truppen av svenska spelare. Lagkapten är Ida Fredrikson, som kunde glädjas åt att syster Elin Fredrikson fick göra comeback mot Mark den 1 december efter två och ett halvt års skadefrånvaro. Det var dock strax efter att Kristin Semans säsong tog slut, när hon skadade knäet under en match mot Uppsala Basket i november.

För Telge skulle en seger vara välkommen efter de senaste förlusterna och det är klart att chansen ökar om åtminstone antingen Weaver eller Trajchevska kan spela.

Matchen på söndag börjar 16.00 och spelas i Täljehallen. Välkommen!

 

Av: Lina Agnemar

 

Relaterade nyheter

 • Anna Dahl uttagen i Veckans lag

  Skrivet 2020-10-30

  SBL dam innehåller många profiler, och varje vecka lyfts de fem främsta prestationerna fram för att hylla dem som hyllas bör. Den här veckan är en de uttagna SBBK:s Anna ...

  Läs mer
 • Damerna vann och gjorde 100

  Skrivet 2020-10-25

  Kapten Claesson visade vägen, importerna levererade och Anna Dahl svarade för en jättematch och en dubbel dubbel, när SBBK slog Mark med 100-89.

  Läs mer
 • Rosa Oktober

  Skrivet 2020-10-25

  Under oktober månad gör alla klubbar i SBL dam en insats för att uppmärksamma och samlat in pengar till kampen mot bröstcancer. Nu kan du köpa en SBBK Rosa Oktober ...

  Läs mer
SBBK Damlaget