Grundserieavslutning mot tabellettan

Tisdag 13 mars 2018

  • Foto: Anna Forsström
    Foto: Anna Forsström
  • Foto: Anna Forsström
    Foto: Anna Forsström
  • Foto: Anna Forsström
    Foto: Anna Forsström

Det drar ihop sig till slutspel för Telge Basket, som avslutar grundserien på tuffast möjliga sätt: först Udominate Basket på bortaplan i söndags och nu Luleå Basket i Täljehallen på torsdag. Det är nu klart att Telge slutar fyra i tabellen och inleder kvartsfinalen med hemmamatch mot IK Eos den 22 mars. Torsdagens motståndare Luleå är ohotad etta och har bara förlorat en match under hela säsongen, mot Udominate. För Telges del blev det däremot förlust mot Udominate nu senast, men med minimal marginal i och med slutresultatet 70-72.

– Vi gjorde en dålig andraperiod där vi lät dem göra tjugoåtta poäng, och då fick de ett litet försprång som de höll ganska länge. Vi tyckte vi spelade bra försvar första och tredje och fjärde perioden, då gör de i snitt mindre än femton poäng per period och det är där vi försöker hålla dem som målsättning. Men i andra perioden så, vi tappade koncentrationen i vissa situationer, vilket gör att de får lite för enkla poäng, berättar Telges head coach Viktor Bengtsson efter lagets träning i kväll tisdag.

Tayler Mingo gjorde en riktig monstermatch och bidrog med 25 poäng, åtta returer och sex assists, men däremot vilade Chelsea Poppens, vilket bidrog till att Telge förlorade returtagningen med 29-42.

– Tayler Mingo är tillbaka och hon var fantastiskt duktig. Vi får ju inte överbelasta henne med träningen, så hon kommer gå lite mindre på träningar och vi försöker spara henne till matcherna som är kvar. Men hon tränar bra, hon tränade i dag fullt och så, så att det kommer inte vara något problem, hon är under kontroll, säger Bengtsson och fortsätter:

– Chelsea däremot, hon vilade ju mot Umeå och med henne hade ju matchbilden sett helt annorlunda ut. Då hade vi fått bättre returtagning och fått ett annat djup i vårt anfallsspel och det var en säkerhetsåtgärd där vi ställde över henne. Hon tränade i dag, väldigt lyckad träning, så att prognosen är att hon ska spela på torsdag och kommer kunna fortsätta träna efter det. Det var en skada, det är väl snarare en överbelastning som hon har behövt vila ifrån.

På grund av Udominates storlek var Telge tvunget att anpassa sammansättningen på planen extra mycket utifrån sin egen storlek, vilket enligt Bengtsson var ett skäl till att Lina Claesson inte spelade:

– Det var, kan man säga coachbeslut, det var väl att det fanns inte riktigt läge att stoppa in henne. Samtidigt så när man spelar mot de här stora lagen så måste vi vara stora hela tiden på banan och det betyder att man kan bara spela med två små spelare samtidigt. Om Mingo spelar trettioåtta minuter, ja, då är det bara en liten kvar och då blir det oftast Patricia och Linnea, och ibland när Wurtz får några minuters vila så har ju även Anita då lite begränsade minuter.

– Det har att göra med att vi kan inte vara tre små guards samtidigt på banan när vi spelar mot de här lagen, utan vi måste ha Taylor Wurtz på position tre och spela med två stora, fyra och femma, så mycket som möjligt. Så att det är hård konkurrens på ettan och tvåan, det är ju Mingo, Patricia, Anita, Linnea, Lina, som tävlar om de platserna.

En spelare som inte konkurrerar med ovan nämnda spelare om speltiden och vars storlek behövdes mot Udominate är Ulrica Holmqvist, som Bengtsson menar tillför mer och mer till laget:

– Ulrica känns bättre och bättre, jag tycker hon går framåt för varje vecka som går. Jag känner ju fortfarande liksom att det märks att hon inte har spelat basket på ett tag, men varje vecka går det framåt, framför allt i spelförståelse och hänga med själva roteringarna defensivt har hon blivit bättre och bättre.

Mot Luleå har Telge en sista chans att slipa på slutspelsformen och Bengtsson berättar hur motståndarna måste kontrolleras:

– På torsdag, då krävs det att vi spelar ett så kallat defensivt transition bra. Luleå är otroligt duktiga på att anfalla tidigt på klockan, redan efter fyra, fem sekunder så har de en attack och de sätter en tidig screen i anfallet, vilket gör att vi behöver springa hem och spela lagförsvar kvickt. De är inte ett sånt lag som sätter upp spel och spelar bollen i sidled, utan de kommer väldigt snabbt till så kallat övertagsspel. De sätter en tidig screen på boll, kan man säga.

– Det känns ändå okej att vi avslutar med de här två matcherna där vi får mäta oss på riktigt kan man säga, med topplagen. Nu fick vi kanske inte mäta oss på riktigt mot Umeå, med tanke på att vi spelade utan Chelsea, men mot Luleå har vi förhoppningen att hon ska vara med och som sagt, Luleå kommer vinna serien, så det är en möjlig semifinalist som vi får möta då om vi lyckas ro hem kvartsfinalserien mot Eos. Vi kommer göra allt för att vinna den matchen, bara för att få en bra känsla inför slutspelet.

Matchen mot Luleå börjar 19.00 på torsdag.

Av: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

Telge Basket