Formen sätts på prov mot tabelltvåan Luleå

Tisdag 12 mars 2019

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Två matcher är allt som återstår av grundserien när Telge Basket ställs inför nästa utmaning på hemmaplan på onsdag: tabelltvåan Luleå Basket, som har vunnit femton matcher och förlorat tre den här säsongen. Telge har fortfarande möjlighet att överta femteplatsen från IK Eos, som har lika många poäng (20), men inbördes. Luleås placering i tabellen är däremot befäst, vilket innebär att gästerna förmodligen inte har riktigt lika mycket att spela för som Telge.

Telges insats mot Alvik Basket i lördags var en mästerlig uppvisning i smart försvarsspel och produktivt anfallsspel – naturligtvis baserat på en noggrann scoutinganalys dessförinnan. Det var till exempel ingen slump att vissa spelare i motståndarlaget hade många missade skott vid trepoängslinjen – det var helt enligt Telges game plan. Ulrica Holmqvist stod över ännu en match på grund av problem med menisken i knäet enligt Telges head coach Viktor Bengtsson, som berättade att Tilde Ahlin kan komma att hjälpa till i slutspelet, beroende på Holmqvists form. Att få lite insidehjälp är nog Mikalea Gustafsson, som drog ett tungt lass i lördags, extra glad över.

– Jag spelade ganska mycket, fick spela mot Janel McCarville, som är en otroligt duktig spelare. Det är väldigt tufft där inne och jag fick tre snabba fouls innan halvlek. Det är lite jobbigt, för man kan inte spela så aggressivt som man kanske vill göra, sade Gustafsson efteråt.

Av Telges sju spelare på plan spelade alla i förstafemman +35 minuter. Och även om det fanns situationer i matchen som inte var helt felfria behölls fokus på en jämn och hög nivå matchen igenom. Som Klara Lundquist (22 poäng, sju steals, fyra assists, fyra returer) uttryckte det efter matchen:   

– Vi gjorde det så sjukt bra lagmässigt, vi följde vår scouting i fyrtio minuter. Vi spelade tufft defense hela tiden, executade i offense – team work helt enkelt. Vi är medvetna allihopa om att vi måste få hem så många vinster vi kan nu i slutet, ta en så pass bra placering som möjligt, det är väl därför vi är extra taggade och jobbar hårt.

Luleå har som många andra lag i ligan ett längdövertag över Telge. Där spelar bland andra Chioma Nnamaka, Anna Barthold och Allis Nyström (dock skadad resten av säsongen). Bland importerna märks särskilt den amerikanska forwarden Chastity Reed. Hon är ligans mest effektiva spelare och toppar lagstatistiken med 20.5 poäng per match (näst bäst i ligan), 8.4 returer och 4.8 assists. Mot A3 senast bidrog Reed med 30 poäng, nio returer, sex steals, två assists och en block. Att möta ligans näst bästa lag är ingen enkel uppgift, men Telges lagkapten Ellen Åström är motiverad till max:

– Jag tänker att vi alla är så sjukt hungriga nu och har visat det i våra senaste matcher. Vi är där mentalt, vi är fokuserade, vi gör vår game plan som vi ska. Så jag känner att vilket motstånd det än blir är vi redo att ta oss an det nu.

Matchen börjar 19.00 på onsdag i Täljehallen. Se till att komma dit och heja fram Telge!

Av: Lina Agnemar

 

Relaterade nyheter

 • SBBK vann i Helsingborg

  Skrivet 2021-01-20

  SBBK kom tillbaka efter en riktigt svag start och kunde till slut vinna med 72-62, efter en bra andra halvlek.

  Läs mer
 • Match mot tabelljumbon på onsdag

  Skrivet 2021-01-18

  På onsdag möter SBBK Helsingborg BBK på bortaplan. I lagens första möte i början av november vann SBBK hemma med 81-50. Nykomlingen HBBK ligger sist i tabellen, medan SBBK ligger ...

  Läs mer
 • Välkommen tillbaka Dara Taylor!

  Skrivet 2021-01-13

  Södertälje Basketbollklubbs damlag har gjort klart med en ersättare för Amanda Kantzy som lämnat för spel i Polen. Det blir den amerikanska point guarden Dara Taylor, som gör comeback i ...

  Läs mer
SBBK Damlaget