Förlust trots stark inledning

Söndag 17 februari 2019

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Telge Basket ledde som mest med 16 poäng mot Visby Ladies men i andra halvlek arbetade sig Visby tillbaka i matchen och vann till sist med 75-67. MVP i respektive lag blev Klara Lundquist (27 poäng, åtta returer och tre assists) och Zakiya Saunders (19).

– Jättebesvikelse, men det visar också lite grann att vi är ju sköra och vi har svårt att göra fyrtio minuter bra matcher. Vi gör ungefär tjugo minuter men sen så får vi kämpa de andra tjugo och mot ett sånt här lag måste vi göra en bra match i trettio minuter, max tio minuter får vara dåliga – nu gör vi tycker jag tjugofem minuter dåligt. Men nu ligger vi sjua där, vi hade lite egna händer att komma femma, sexa, men nu måste vi få hjälp från andra lag för att klättra. Men annars kommer vi ligga sjua och det var lite det som en del trodde inför säsongen att vi är ett lag där, vi är inte ett topp fyra-lag i år. Jag tycker den här matchen punkterar det, att vi är ett lag i skiktet mellan sexa, sjua, konstaterade Telges head coach Viktor Bengtsson krasst efter matchen.

Telge inledde i högt tempo och pressade högt upp i banan, vilket framkallade flera turnovers hos motståndarna. När Visbys head coach Eivind Möstl kallade till time out fyra minuter in i matchen var ställningen 9-0 varav Lundquist stod för sju och Mikaela Gustafsson för två. Det skulle dröja ytterligare en minut och tre poäng till för Telge innan Saunders gjorde motståndarnas första poäng som blev startskottet på en åttapoängsrun, inför ett handfallet hemmalag. Mot slutet av quartern kom Ulrica Holmqvist in på planen vilket var viktigt för Telges rotation av de större spelarna.

– När matchen är igång så kör hon bara men så klart, hon är långt ifrån hundra. Hon har inte tränat alls så mycket de här senaste matcherna. Så att vi får några minuter från henne gör att vi kan rotera lite, men vi blir ju väldigt små när vi inte kan vara två stora på banan samtidigt, vi är tvungna att gå med tre guards en liten stund, kommenterade Bengtsson om Holmqvists minuter (totalt 17:37).

Efter en tveksam inledning på q2 gjorde Telge en run till 27-15 som Ladies försökte komma till rätta med genom att tillfälligt byta till zonförsvar, vilket inte gav tänkt resultat. Men även om hemmalaget hittade bra lägen var andelen missade skott och defensiva misstag för många för att kunna bygga upp en betryggande marginal och ställningen inför den andra delen av matchen var 35-28.

– Jag tycker vi spelar bra i början, vi har en ledning på ungefär sexton poäng. Sen spelar vi bra första halvlek, men det är i andra halvlek, första två, tre minuterna, vi kommer in med dålig energi och vi tappar det där, de har mer energi än vad vi har. Vi gör inte vad vi ska göra och det är där de drar ifrån och det är där vi sätter tonen också, sade Patricia Elias, som bidrog med fyra poäng, två returer och en assist under sina närmare 18 minuter.

Visby fortsatte närma sig och Saunders trea två minuter in i q3 innebar ledning med 37-35 för första gången i matchen och därefter följdes lagen åt genom quartern. Tillsammans med Branndais Agee och Anna Kelly ledde Saunders sitt lag poängmässigt sett medan Lundquist var mest framträdande i hemmalaget (trots hård uppvaktning av Kelly) med god hjälp av Gustafsson och Deanna Weaver. Matchen stod och vägde även under den första delen av de sista tio minuterna, men Visby övertog successivt kontrollen, hjälpt av betydligt fler returer i och med sitt längdövertag.

– Vi började spela tillsammans som ett lag och då började vi också att få ihop det. Vi började långsamt och sen snabbade vi liksom upp det. Vi spelade bara försvar, fortsatte prata med varandra och fortsatte kämpa. Vi pratade om det vi tränar på och fick till sist igång motorn, fick det att fungera, berättade Saunders.

Bengtsson menade på att det fanns vissa likheter med den förra matchen mot Wetterbygden Sparks när det gällde Telges bristande förmåga att behålla fokus i ett överläge. Då lyckades Telge trots allt vinna, men det gick inte lika bra den här gången.

– Vi bjuder motståndarlaget att komma tillbaks in i matchen och den här gången lyckades vi inte hitta skärpan igen. Vi har ju nästan chans att leda med ännu mer, men som mest leder vi med sexton och fokus i slutet av andra perioden gör att det bara blir sju i halvlek. Sen när vi kommer ut så är de mycket hungrigare än oss, de vinner returtagningen med tolv bollar, de får många fler enkla poäng under korgen. Vi får det svårt, de byter på oss i försvar och vi har få spelare individuellt som kan bryta ner spelarna en mot en vilket blir lidande, de har ju fler spelare som kan göra det. Så att de gör en jättebra andra halvlek medan vi gör ingen alls. Vi får lägen att skjuta i bollarna men vi gör det inte. De gör fyrtiosju poäng i andra halvlek, det är alldeles för mycket, vi klarar av att göra ungefär sjuttio poäng på en match. Och målet var ju att försöka hålla dem under femtio. Det såg ju ut att vi kunde göra det i första halvlek, men sen spelade de mycket aggressivare och vi stod inte emot.

Den 23 februari möter Telge sexan Högsbo Basket på bortaplan, i en match där det blir viktigt att försöka vinna med minst åtta poäng för att skaffa sig inbördes.

SBL, Telge Basket – Visby Ladies 67-75

(17-11), (18-17), (18-24), (12-23)

Poäng i Telge: Klara Lundquist 27, Deanna Weaver 12, Mikaela Gustafsson 11, Ellen Åström 6, Patricia Elias 4, Ulrica Holmqvist 2

Poäng i Visby: Zakiya Saunders 19, Anna Kelly 14, Veronika Mirkovic 14, Branndais Agee 13, Dominique Allen 7, Jasmine Witherspoon 5, Johanna Persson 2, Jonna Raflund 1

Av: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

 • Storförlust mot Norrköping

  Skrivet 2021-01-24

  Liksom i den förra matchen mellan SBBK och Norrköping Dolphins hamnade SBBK i ett stort underläge under den första halvleken vilket också lade grunden till slutresultatet 78-108. Flest poäng gjorde ...

  Läs mer
 • Revanschchans mot Dolphins

  Skrivet 2021-01-22

  Spelschemat i SBL är späckat för tillfället och för SBBK:s del innebär det hemmamatch mot Norrköping Dolphins på söndag, efter onsdagens bortaseger mot Helsingborg BBK, sedan match mot Mark Basket ...

  Läs mer
 • SBBK vann i Helsingborg

  Skrivet 2021-01-20

  SBBK kom tillbaka efter en riktigt svag start och kunde till slut vinna med 72-62, efter en bra andra halvlek.

  Läs mer
SBBK Damlaget