Förlust mot formstarka Umeå

Tisdag 13 februari 2018

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström

Det var en jämn match i tre av fyra perioder med nio ledningsbyten mellan Södertälje Kings och Umeå BSKT, men under de sista tio minuterna övertog Umeå kontrollen och vann med 98-84. Poängbäst blev Valter Lindström och Arik Smith med vardera 23. Toni Bizaca var fortsatt borta, men en glad nyhet för Kings trots förlusten var att Rudy Mbemba gjorde premiär i kingslinnet.

– Det kändes bra, jag menar, det var inte världens bästa comeback, men det handlar bara om inställning, det är bara att ta och lära sig från den här matchen och gå vidare till nästa. Jag tycker att i den här matchen har vi ingen energi alls. Jag menar, det är min första match med Kings och jag ser så mycket som jag kan göra annorlunda, men som sagt: det händer. Ibland spelar man bra, ibland dåligt, och i dag var en dålig match, sade Mbemba efteråt, redan med fokus på nästa match:

– Nu är det bara att träna, vissa kommer vara lacka hela veckan. Jag personligen, jag har inte tid att vara arg. Jag gör nåt jag älskar, jag är tillbaka på plan, bara träffa grabbarna varje dag är nåt jag älskar och som sagt, det har varit tufft för mig också så nu känner jag bara att jag är här och det kommer bli bättre. I dag var jag inte alls nånstans nära min kapacitet. Men jag lär känna laget och jag tror att nästa match kommer vi komma hit och vara mer tända.

Kings inledde med fin rytm och gick upp i några poängs ledning efter en respektive trepoängare av Alexander Lindqvist och Auston Barnes. Bra sköt även motståndarnas Eric Gilchrese och Arik Smith, som bidrog till att Umeå hade tagit över ledningen mot slutet av den första perioden. Under korgen var Andre Nilsson Kings främsta defensiva fokus där han blev dubblad och hårt bevakad av Aaron Anderson, Adam Ramstedt och Lindqvist. När 3:35 återstod av q1 gjorde Mbemba entré för första gången för säsongen och gjorde totalt 13:38 minuter. 

Gästerna behöll några poängs ledning en bit in i q2, hjälpta av guardernas skytte och sitt snabba transitionsspel, men successivt hittade motståndarna rytmen igen och kunde därmed överta ledningen. En anledning var Lindqvists trepoängsskytte, en annan anledning bättre samspel och därmed mindre missförstånd mellan kingsspelarna. Umeå, vars guarder pressades högt uppe i banan hade dessutom svårt att genomföra sina anfallsspel, men det skulle det komma att bli ändring på under den andra halvan av matchen.

– Det är stor skillnad från förra året, de ska ha jävligt mycket cred att de spelar bra basket, de har bra spelare. De vet hur de ska använda sina spelare, det är en viktig sak för ett lag att veta, berömde Mbemba sitt forna lag. 

Umeå kom ut aggressivt i försvar efter halvtidsvilan och försatte Kings i tidsnöd i anfallen, vilket gjorde att poängskillnaden mellan lagen minskade, trots Lindströms imponerande 15 poäng under q3. Gilchrese spelade en viktig roll i gästernas anfallsspel liksom Nilsson, som dock fick sin fjärde foul i slutet av den perioden och fick sätta sig på bänken. Inför den sista perioden hade Umeå övertagit ledningen och ställningen var 71-73.

– Det kändes väl okej i första halvlek, sen så i andra halvlek kollapsade vi lite. Vi kom in i deras lir, liksom, och där är vi svaga. Vi får inte stopp på dem ordentligt och de sätter bra skott och vi hamnar i stressade avslut, en ond cirkel. Vi är väl inte i närheten av var vi vill vara på banan, men utanför så är vi fantastiska, skitbra grupp, sade Lindqvist, näst bäste poänggörare i Kings med 21. 

Halvvägs in i den sista perioden hade Umeås ledning ökat till 12 poäng. Kings hade svårt att få stopp på motståndarnas fina skytte och missade själv de viktiga skotten, och så fortsatte det under resterande del av perioden. Ett bra inhopp gjorde Peter Stümer, som under sina 3:15 minuter bidrog med fem poäng, två returer och inte minst en välbehövlig dos energi.

Redan på lördag har Kings chans till revansch när BC Luleå gästar Täljehallen.

– Fönstret är stängt och det vi har här, det är det vi har. Alltså, vi tror ju på oss stenhårt, så är det. Vi tror vi kommer vinna SM-guld och vi behöver lite tid nu och få in alla ordentligt och jag tror att det kan bli jävligt bra, det är jättekul att vara tillbaks. Just nu känns det ju inte så bra, men jag tror det kommer bli jävligt bra sen. Det gäller och komma ihåg den här känslan och bara revanschera sig lite för i dag, sade Lindqvist och syftade på kommande lördags tuffa match.  

 

Svenska Basketligan, Södertälje Kings – Umeå BSKT 84-98

(18-20), (26-19), (27-34), (13-25)

 

Poäng i Kings:

Valter Lindström 23

Alexander Lindqvist 21

Adam Ramstedt 12

Auston Barnes 10

Martin Pahlmblad 9

Peter Stümer 5

Henrik Sjölin 2

Rudy Mbemba 2

 

Poäng i Umeå:

Arik Smith 23

Eric Gilchrese 21

Egal Saleman 15

Andre Nilsson 14

Nicholas Schlitzer 8 

Nathan Dawit 7

Chris Singhateh 5

Alexandros Varytimiadis 5

 

Av: Lina Agnemar 

 

Relaterade nyheter

 • När Kings blev kungar igen

  Skrivet 2019-05-31

  Det blev en riktig succésäsong för Kings, med seriesegern och SM-guldet. - Vi vann fler matcher i slutspelet än vi förlorade under hela säsongen, konstaterar Ludwig Degernäs.

  Läs mer
 • Kings är svenska mästare 2018-2019!

  Skrivet 2019-05-12

  4 667 personer hade kommit till Scaniarinken för att se den femte finalmatchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket, som i och med slutsiffrorna 81-70 innebär att Kings är svenska ...

  Läs mer
 • Ny chans till SM-guld efter gårdagens förlust

  Skrivet 2019-05-11

  Matchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket i morgon kväll tillhörde från början en av de eventuella i schemat, beroende på vem som skulle vinna i Borås i går kväll. ...

  Läs mer
Södertälje Kings