Förlust i grundseriens sista hemmamatch

Onsdag 13 mars 2019

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Telge Basket lyckades inte rå på Luleå Basket i grundseriens sista hemmamatch och förlorade med 71-83. Matchens respektive MVP blev Klara Lundquist (23 poäng) och Chastity Reed (22). Den sista matchen spelas mot Norrköping Dolphins i Stadium Arena nästa onsdag.   

Telge fick en trög start och fick vänta ända tills tavlan visade 6:28 när Deanna Weaver spräckte nollan, då Luleå under samma tid hade hunnit med nio poäng. Halvvägs in i quartern föll Anna Barthold ihop efter att ha satt två poäng och linkade av planen. Weaver fortsatte vara produktiv medan poängen var mer spridd bland motståndarna, men successivt hittade hemmalaget rytmen och övertog med hjälp av Patricia Elias trea ledningen för första gången i matchen, om än tillfälligt.

Mikaela Gustafsson hade den inte helt enkla uppgiften att spela försvar på 205 centimeter långa Kristina Alminaite, men gjorde det bra. Även Nena Trajchevska gjorde en stabil defensiv insats och berättade varför försvarsspelet betyder mycket för henne:

– Så fort jag är på planen gillar jag att stångas och motivera mina lagkamrater genom att spela bra försvar, det är väldigt viktigt för mig. När vi spelar som ett lag tycker jag att vi spelar fantastiskt, vi finns här för varandra, delar bollen och spelar försvar tillsammans.

Under den andra quartern satte Luleå ny fart och drygade på nytt ut poängskillnaden till tio i halvtid. Chioma Nnamaka var tidigt i q2 uppe i tvåsiffrigt. Även Chastity Reed och Antonija Sandric bidrog framåt. Telge kom ut med välbehövlig energi efter halvtid och hämtade upp till minus fyra efter 6-0 med en glödhet Klara Lundquist i täten. Därefter fick gästerna väldigt bra defensiva stopp samtidigt som distansskyttet var förödande effektivt och inför den sista quartern var ställningen 55-69. 

– Jag tycker väl att om man ska vara lite tuff mot oss själva så genomför vi inte game planen bra i första halvlek, de får lite för enkla trepoängare som vi inte var beredda på att ge upp. Till skillnad mot Alvik, där är vi beredda på att ge upp vissa trepoängare, vi fick ju träff på den scoutingen för rätt spelare missade. Men vi vill ju inte så klart ge upp trepoängare till Chioma Nnamaka till exempel och att hon drar in tre treor där i första halvlek, det svider litegrann, de får komma upp och vi får jobba underifrån hela andra halvlek, sade Telges head coach Viktor Bengtsson och fortsatte:  

– Det hade behövts att vi hade executat våran plan mycket bättre i första halvlek för att spela jämna steg med dem. Men ändå positivt, för vi tvingade dem att spela sin femma nästan hela matchen. Tråkigt för Barthold att hon skadade sig där i första quartern, annars hade kanske hon ingått i en rotation men nu skadade hon sig.

Luleå gjorde det som behövdes för att behålla en betryggande ledning och stävjade Telges försök att närma sig, främst genom en solid defensiv insats som gång på gång försatte motståndarna i tidsnöd i anfall. Nya tag blir det för Telge mot Norrköping nästa vecka.  

– De gick ju över till switch defense, de byter på många situationer och det blir tuffare för oss när vi inte riktigt kan posta upp eller attackera dem en mot en. De har många position treor, fyra position treor på banan samtidigt, med Chioma Nnamaka, Sandric, Reed och Hall, de kan byta utan att de hamnar i svåra situationer vilket gör att det blir svårt för oss anfallsmässigt att kunna attackera. Om vi kommer av så hamnar Reed där, det är ingen jättestor mismatch på det sättet, berättade Bengtsson och fortsatte om den kommande matchen:

– Den blir ju jättejätteviktig. Vi kan komma allt ifrån femma till sjua, om jag har räknat rätt. Vi kommer börja direkt imorgon, klippa video och självklart analysera, klart tjejerna har återhämtningsdag imorgon. Så har vi ju faktiskt ungdoms-SM till helgen som halva laget spelar, vi är ju ett ganska ungt lag, vi spelar fortfarande ungdoms-SM… Och så ska vi hålla formen uppe på de andra, äldre spelarna, och genomföra träningen måndag, tisdag – det vi ska göra mot Norrköping.

SBL, Telge Basket – Luleå Basket 71-83

(17-18), (19-28), (19-23), (16-14) 

Poäng i Telge: Klara Lundquist 23, Dianna Weaver 15, Patricia Elias 10, Mikaela Gustafsson 8, Nena Trajchevska 8, Ellen Åström 7

Poäng i Luleå: Chastity Reed 22, Chioma Nnamaka 20, Antonija Sandric 16, Michaela Houser 14, Precious Hall 5, Kristina Alminaite 4, Anna Barthold 2

Av: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

 • SBBK vann i Helsingborg

  Skrivet 2021-01-20

  SBBK kom tillbaka efter en riktigt svag start och kunde till slut vinna med 72-62, efter en bra andra halvlek.

  Läs mer
 • Match mot tabelljumbon på onsdag

  Skrivet 2021-01-18

  På onsdag möter SBBK Helsingborg BBK på bortaplan. I lagens första möte i början av november vann SBBK hemma med 81-50. Nykomlingen HBBK ligger sist i tabellen, medan SBBK ligger ...

  Läs mer
 • Välkommen tillbaka Dara Taylor!

  Skrivet 2021-01-13

  Södertälje Basketbollklubbs damlag har gjort klart med en ersättare för Amanda Kantzy som lämnat för spel i Polen. Det blir den amerikanska point guarden Dara Taylor, som gör comeback i ...

  Läs mer
SBBK Damlaget