Förlust i den första FEC-matchen

Tisdag 22 oktober 2019

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Endast 564 personer hade kommit för att se Södertälje Kings möta rumänska U-BT Cluj Napoca i Kings första FIBA Europe Cup-match, som dessvärre slutade med förlust 80-86 för hemmalaget. Poäng- och returbäst blev Clujs Donatas Tarolis, 20 respektive nio, och i Kings Charles Callison och Martin Pahlmblad, båda 17. Nästa FEC-match spelar Kings på bortaplan onsdag 30 oktober, där ryska Enisey Krasnoyarsk väntar, men innan dess BC Luleå borta på fredag i SBL. 

 

–  På det stora hela tycker jag att vi kämpar där ute, jag tycker att killarna ska hålla huvudet högt, sen är det små detaljer som vi måste jobba på. Om man ska kunna vinna mot en så pass kvalitativ motståndare som Cluj måste man lyckas med de små grejerna. Vi kan inte släppa backdoor, vi attackerar två mot en och missar att passa bollen… Små saker som man inte har råd med mot en så bra motståndare. Jag är nöjd med laget, killarna kämpar och kommer tillbaka in i matchen. Sen är det små marginaler ibland: en boll från Callison som går i och sen ut, Larsson tar returen. Men det är basket och man måste förtjäna det, vi gjorde inte riktigt tillräckligt idag, sade Ludde Degernäs efteråt.   

 

Mycket av Clujs offensiva spel kretsade kring Tarolis, Patrick Richard, Artis Ate och Darko Planinic, som alla bidrog till en niopoängsledning efter de första tio minuterna. Med Dino Pita skadad (Jeremiah Ingram skadad sedan tidigare) och William Kermoury på bänken ställde Kings upp med en mindre erfaren laguppställning och bytte till exempel in både Hampus Ramstedt och Adam Karahmetovic tidigt i matchen. 

 

– Jag tycker att de unga spelarna gav oss riktigt bra minuter. Att bidra direkt i matchen är tufft, att komma in från bänken, man är kall och coach ber en komma in i nittio sekunder, två minuter... Och de såg verkligen till att deras närvaro kändes där ute, det var fantastiskt att se det, berömde Andrew Smith sina yngre medspelare.

 

Två minuter in i q2 hade Kings underläge minskats till 21-23 vilket var anledning nog att kalla till timeout, enligt Clujs head coach Mihai Silvasan. Strax därefter fick Alexander Larsson sin tredje foul och tvingades bytas ut. Callisons trea strax innan halva quartern hade spelats var Kings första och tre minuter innan halvtid skilde endast tre poäng. Martin Pahlmblad skuggades av Ate, men satte ändå en viktig trea som gjorde att hemmalaget fortsatte hålla kontakten. 

 

– Jag tycker att det var en tuff match, de började dra ifrån med dubbla siffror och vi gjorde ett väldigt bra jobb med att inte låta det påverka oss för mycket och vi fortsatte bara kämpa på. Defensivt började vi få stopp och det var så vi lyckades ta oss tillbaka in i matchen, fick dem att springa lite mer och få lite flyt i anfallsspelet, sade Smith, som bidrog med 16 poäng, sju returer, tre assists och två steals. 

 

Båda lagen kom ut med ny energi efter halvtidsvilan och inledde i högt tempo. Trots några publikfriande sekvenser innehållande dunkar signerade Smith hade gästerna utökat ledningen till över tio poäng halvvägs in i q3, men tack vare rutinen och intensiteten hos Pahlmblad, Smith, Callison och Jonathan Person var ställningen 54-62 inför de sista tio. Cluj försökte hela tiden rycka, men utan att kunna skaka av sig motståndarna, som gång efter annan såg till att avståndet inte blev för stort. Med en och en halv minut kvar var ställningen 78-79, efter att Smith satte ett av två straffkast följt av en omedelbar trea som väckte publikens gillande. 

 

– Det var coolt när man hörde alla, jag la inte märke till att det bara var femhundra personer där, det kändes som fler. Men jag tror att de verkligen kände att vi kom tillbaka, de kände vår energi och gav oss lite tillbaka, återgav Smith, vars lag dock inte lyckades ta den slutliga kontrollen som hade krävts för seger.

 

FIBA Europe Cup grupp G, grundserien, Södertälje Kings – U-BT Cluj Napoca 80-86

(14-23), (23-18), (17-21), (26-24)

 

Poäng i Kings: Charles Callison 17, Martin Pahlmblad 17, Andrew Smith 16, Alexander Larsson 10, Jonathan Person 9, Eric Adams 7, Sheriff Drammeh 4

 

Poäng i Cluj: Donatas Tarolis 20, Darko Planinic 17, Artis Ate 15, Patrick Richard 15, Andrii Kalnichenko 7, Rares Uta 6, Kerron Johnson 4, David Vida 2

 

Av: Lina Agnemar 

 

Relaterade nyheter

Södertälje Kings