Förlust efter jämn match

Lördag 10 december 2016

Inför matchen mot IK Eos var Telge Basket i stort behov av en vinst, inte minst i syfte att bättra på självförtroendet. Men den kontroll som hemmalaget tog i den första halvan av matchen, särskilt i q2, övertog Eos i den tredje perioden genom att sätta hård defensiv press på sina motståndare. Den sista quartern blev jämn och oviss, innan gästerna till sist stängde matchen med hjälp av Matilda Edréns trepoängare som ledde till slutresultatet 72-74. Jasmine Gill stod för hela 31 poäng och elva returer, följd av Georgia de Leeuw, 27 poäng och sex returer.  

– Det är tufft att träna dag ut och dag in när segrarna inte kommer. Men det är positivt efter landslagsuppehållet som var, jag ser en nytändning och nu måste vi fortsätta på den här linjen. Vi är stabilare nu, har inga superdips längre, sade Viktor Bengtsson efter matchen.

Småmissar i Telges anfallsspel gav gästerna extra möjlighet att öka på ledningen, till exempel med hjälp av Georgia de Leeuw, som var ytterst svårstoppad. Ellen Åström var hårt hållen av Antoinette Thompson över hela planen, vilket medförde att hon behövde backas upp av en medspelare ifall situationen blev för pressad. Vid ställningen 6-14 kallade Bengtsson till en timeout, som hjälpte till att täppa till luckorna i försvaret och resulterade i att hemmalaget kunde minska underläget till 14-16 inför q2.

Med Tilde Ahlin tillbaka har Telge återvunnit en viktig kugge i försvarsspelet och i screensättningen. Tillbaka i spel efter lång sjukfrånvaro var också Linnea Nilsson, vilket var välbehövligt med tanke på Åströms pressade läge och när Anita Ilic dessutom vilade från spel.

– Det känns okej att vara tillbaka, bra fysiskt sett. Det var skitsurt i slutet, vi gör en bra match och hade chansen att vinna. Jag vet inte vad som hände i den tredje perioden, men vi måste hantera pressen bättre, vi har inte ett så rutinerat lag. Det känns positivt att Tilde är tillbaka, jag har inte spelat en enda match utan henne, jag har ju varit borta länge nu. Vi måste bara se till att ändra på det här nu, börja vinna matcher. Vi får börja med Uppsala, sedan fortsätta efter jul, sade en besviken Nilsson efteråt.

 – Linnea hjälpte oss jättemycket, hon krigade i försvar och gjorde tio poäng framåt. Och Tildes ledaregenskaper är otroligt viktiga, hon peppar och håller ihop defensiven, kommenterade Bengtsson. 

 Gill gjorde en av sina bättre matcher och tog sitt ansvar när det behövdes. Vid trepoängslinjen hettade det också till för Moa Filén-Hammarström, som i början av den andra quartern hade satt tre stycken vilket också bidrog till att Telge hittade rytmen. När Telges ledning var uppe i 26-19 var det Eos tur att ta en timeout.   

 Det fina defense som tidigare hade bidragit till att hemmalaget hade återtagit ledningen stagnerade lite mot slutet av den andra perioden. Antalet steals förbyttes till fouls och hjälpförsvaret fungerade inte fullt ut i de situationer när motståndarna attackerade korgen. Å andra sidan hade Eos ingen lycka med distansskyttet och kom till korta i returtagningen, så ledningen behöll Telge med sex poäng inför den andra halvan av matchen.

Efter halvtidsvilan kom Eos, lett av de Leeuw, ut med ny energi och pressade sina motståndare till enkla misstag och hemmalaget försökte utan framgång att stabilisera spelet och hitta fokus. När Louise Noaksson i mitten av quartern satte tre poäng var ställningen 39-39, och de Leeuw och Veshaundra Young fortsatte att producera och öka på Eos ledning, medan hemmalaget inte tycktes kunna samla sig.

– De sätter hård press på Ellen, överspelar henne och låser vårt offense. Vi måste röra på bollen mer och involvera de andra. Jas gjorde det bra, hon blev själva kreatören när Ellen blev överspelad, konstaterade Bengtsson.

 Mot slutet av den tredje perioden gick bollen trots allt Telges väg vid ett antal sekvenser, så Eos stora run uteblev. Tilde Ahlins viktiga trea i slutsekunderna av perioden innebar att ställningen än en gång var helt lika, 50-50, inför de sista tio minuterna. Bortalaget behöll dock kommandot och återtog snabbt ledningen när den fjärde perioden inleddes.

 Än var Telge dock inte uträknat och ökade på statisiken över ledningsbyten (totalt tio) genom Nilssons två snabba trepoängare som tog upp Telge i en enpoängsledning när strax över en minut återstod av matchen. Kort därefter fick Gill möjlighet till 2+1 och därmed 70-66 som skulle ha kunnat vara momentum, men i basket kan som bekant mycket hända på kort tid.

 Två snabba poäng från Young och därefter en trea av de Leeuw gav Eos ledningen tillbaka, 70-71. Och trots att Telge lyckades ta tillbaka ledningen ytterligare en gång blev det Eos som gick som vinnande lag, tack vare en smart press som resulterade i att hemmalaget kastade bort bollen vilket gav Edrén chansen att sätta trean som en gång för alla satte punkt för alla ledningsbyten.

 – Tjejerna förtjänar en vinst. Det var nära mot Alvik och det var nära nu. Vi gör bättre och bättre insatser, vi spelar fler jämna matcher, förut var vi inte nära, nu är vi på rätt spår. Till slut kommer segrarna, det är bra att vi får träna på de här situationerna. Uppsala kommer att tänka att de möter Telge och vara extremt motiverade, tänka att ”Nu har vi chansen”. Vi måste göra en liknande insats som mot Eos och Alvik, vi tar inget för givet, avslutade Bengtsson.

Basketligan dam, Telge Basket – IK Eos 72-74

(14-16), (18-10), (18-24), (22-24)

 

Poäng i Telge:

Jasmine Gill 31

Linnea Nilsson 10

Ellen Åström 10

Moa Filén-Hammaström 9

Patricia Elias 6

Tilde Ahlin 5

Jelena Jakovljevic 1

 

Poäng i Eos:

Georgia de Leeuw 27

Veshaundra Young 24

Louise Noaksson 8

Antoinette Thompson 7

Matilda Edrén 7

Kajsa Lundahl 1

 

Av: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

Telge Basket