Fjärde förlusten i EuroCup

Torsdag 29 november 2018

Klara Lundquist är i högform. Foto: Anna Forsström
Klara Lundquist är i högform. Foto: Anna Forsström

Högt tempo och kreativt spel präglade matchen mellan Telge Basket och Sparta&K M.R. Vidnoje i FIBA EuroCup. Efter en stark första period för hemmalagets del som slutade 27-22 vände ryskorna matchen efter halvtid och vann med 91-70. Poängbäst blev Telges MVP Klara Lundquist med hela 32 och i motståndarlaget Denesha Stallworth och Adelina Abaiburova, båda 19, den sistnämnda rysk MVP. I kväll gjorde Deanna Weaver premiär i telgelinnet och bidrog med nio poäng och elva returer.

– Vi kommer ut med mycket energi i början av matchen och då kan vi spela med dem, spela det snabba spelet som vi vill. Då kommer vi upp i 27 poäng offensivt eftersom vi är pigga och fräscha. I andra quartern blev vi mer trötta och då fick vi inte samma fart, sade Telges head coach Viktor Bengtsson efteråt och fortsatte om Weaver:

– Hon började väldigt, väldigt bra, jag tror hon gjorde sju av sina poäng de första sex minuterna, sen tror jag hon också blev trött och utmanade kanske inte lika mycket. Jag tror hon kommer komma mer och mer i matchshape och orka mer, ta initiativ. 

Telge fick en flygande start, lett av Ellen Åström och Weaver offensivt och gick snabbt upp i en 9-0-ledning. Först efter tre minuter gjorde ryskorna sina första tre poäng och närmade sig genom att driva upp tempot och sätta skott utifrån, men hade samtidigt problem med Åströms och Lundquists kvicka attacker mot korgen.

– Klara kommer med självförtroende, hon hade en bra match mot Makedonien i landslaget, och det här passade henne lite grann, jag är jättenöjd med hennes insats. Och ännu mer nöjd med lagets insats, vi försöker göra de sakerna vi har pratat om och tränat på. Sen blir det tjugo poäng, men jag tror det har att göra med att de kan rotera på nio spelare – vi kan egentligen rotera på sex, sade Bengtsson.

Telge lyckades också bra med att hålla tillbaka motståndarna inside med effektivt försvarsspel, i vilket Ulrica Holmqvist, Mikaela Gustafsson och Weaver hade en viktig del. Gustafsson spelade också en stor offensiv roll under korgen men menade trots sin double-double (14 poäng och 12 returer) att det kan bli ännu bättre: 

– Jag tycker inte att vi har spelat så mycket inside den här säsongen och jag är faktiskt lite ovan vid att få bollen inside, men jag tror att det kommer bli bättre och bättre. Förhoppningsvis kan jag ta med mig det här att spela mot EuroCup-lag till den svenska ligan. 

Av Weaver har hon fått ett positivt intryck:

– Jag tror att hon är ett jättebra tillägg, hon påminner mycket om Teodora på det sättet att hon kan spela 1-1, hon tar mycket returer, hon är väldigt atletisk. Hon är en bra passare också, det har hon visat på träningarna.

Mot slutet av den andra perioden var ställningen 34-34 när Lundquist sänkte sin tredje trea och sitt fjortonde poäng. Därefter stannade lagets poängproduktion upp och ryskorna kunde skaffa sig några poängs övertag och halvtidsresultatet 40-47. Bidragande till det var Abaiburova som gjorde sju poäng i q2, men överlag var poängen mer jämnt fördelad i motståndarlaget, med sex spelare på +10.

– Det straffar oss när vi bara är tre stora spelare och när de fortsätter spela med nästan fyra stora tvingar de oss att behålla de här tre. Då blir vi trötta och kan inte hålla uppe tempot. Om vi hade haft en till stor spelare kunde vi ha roterat större och hade haft mer energi hela tiden. Nu är det tydligt att när vi blir trötta tar vi sämre beslut, både offensivt och defensivt, fortsatte Bengtsson.

Avståndet ökade efter halvtidsvilan och den här gången var det Denesha Stallworth som började hitta rätt under korgen. Oturligt nog för hemmalaget satte dessutom Abaiburova en trepoängare från halvplan i slutsekunden så att ställningen inför q4 var 54-69. Några minuter in i den fjärde perioden skadade sig Ellen Åström och fick linka av planen, men är enligt Bengtsson inte allvarligt skadad.

Nästa FIBA EuroCup-match spelar Telge borta mot Artego Bydgoszcz den 6 november, men dessförinnan väntar Alvik Basket borta redan på lördag – hur laget tar tillvara på den korta tiden för återhämtning beskrev Gustafsson i stora drag:

– Vi kommer väl in i morgon och kör lite stretch och rulla ut, lite rörlighet så där. Och sen kör vi ett pass i morgon kväll, sen vet jag inte hur hårt vi kommer gå, men gå igenom vår spelplan och så där, förbereda oss för matchen.

 

FIBA EuroCup Women, Telge Basket – Sparta&K M.R. Vidnoje 70-91

(27-22), (13-25), (14-22), (16-22)

Poäng i Telge:

Klara Lundquist 32, Mikaela Gustafsson 14, Deanna Weaver 9, Ellen Åström 9, Ulrica Holmqvist 3, Gloria Bwende 2, Patricia Elias 1

Poäng i Sparta&K:

Adelina Abaiburova 19, Denesha Stallworth 19, Daria Kolosovskaia 11, Anastasiia Komarova 10, Daria Kurilchuk 10, Jennifer O’Neill 10, Tatiana Sema 9, Anastasiia Zotkina 2, Daria Repnikova 1

Av: Lina Agnemar

 

Relaterade nyheter

 • Damerna vann och gjorde 100

  Skrivet 2020-10-25

  Kapten Claesson visade vägen, importerna levererade och Anna Dahl svarade för en jättematch och en dubbel dubbel, när SBBK slog Mark med 100-89.

  Läs mer
 • Rosa Oktober

  Skrivet 2020-10-25

  Under oktober månad gör alla klubbar i SBL dam en insats för att uppmärksamma och samlat in pengar till kampen mot bröstcancer. Nu kan du köpa en SBBK Rosa Oktober ...

  Läs mer
 • Inför Mark

  Skrivet 2020-10-23

  Medan SBBKs herrlag fortfarande väntar på seriepremiär gör sig SBBKs damlag redo för säsongens fjärde match. Det är Mark Basket som står för motståndet på söndag på bortaplan i Kinna.

  Läs mer
SBBK Damlaget