Finalserien reducerad till 1-3

Tisdag 9 maj 2017

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström

Det blev inget SM-guld för BC Luleå i Täljehallen i kväll. Tack vare en defensivt bättre genomförd match än sist, stark returtagning och poäng fördelad på flera spelare vann Södertälje Kings med 96-90 och har nu reducerat till 1-3 inför den femte matchen i Luleå på onsdag. Poängbäst blev Toni Bizaca (samt tio returer) och Yannick Anzuluni med 26 poäng var. 

– Det känns bra, vi öppnade matchen väldigt bra, som vi gjorde i de två första matcherna och det är bara det att varje gång vi föll ned i den andra och tredje quartern höll vi poängen, efter den tredje quartern, sedan var det mycket lättare i den sista quartern som vi vanligtvis spelar bra. Kanske problemet tidigare är brist på fokus, att fortsätta vara aggressiv, att kanske lite grann, man förlorar självförtroendet i några av de defensiva sakerna. För jag kan inte säga att vi inte hade några öppna skott i de andra matcherna. Vi skulle ha gjort poäng som vi gör i vanliga fall, vi missade några öppna skott, jämförde Bizaca efter matchen.

– Jag gillar hur vi spelade idag. Det som hände oss i match två, att vi förlorade sista sekunden till övertid och förlorade en av våra bästa spelare. Han är ute ur slutspelet, med Kurbas borta försvinner mycket från det här laget och det är väldigt svårt att spela utan honom. Vi var i chock i två dagar tror jag, det påverkade oss i match tre. Men reaktionen hos spelarna, som de också sade till mig i omklädningsrummet efter match tre – de kom hit nu och gjorde exakt det vi pratade om, berättade Vedran Bosnic.

Kings kom ut betydligt mer aggressivt än i den senaste matchen, krigade för bollarna och attackerade korgen mer frekvent. Försvarsspelet var tätare och gjorde det svårare för Luleå att göra enkla poäng och returtagningen i matchen vanns med 41-26. Efter tio spelade minuter hade gästerna endast satt ett av sju försök från trepoängslinjen. I den andra halvan av q2 haglade däremot treorna i båda ändorna av planen och Darien Brothers var åttioprocentig vid trepoängslinjen i matchen (fyra av fem, totalt 22 poäng). Anzuluni satte totalt fem av nio treor, men både Quinton Upshur och Brandon Rozzell begränsades ordentligt med tre respektive åtta poäng i protokollet.

– Vi spelade bra försvar på Upshur och Brandon, de är två fantastiska spelare om du ser statistiken. De tre amerikanska spelarna spelar fantastiskt tillsammans. Vi tar de här två lite grann ur matchen och det hjälpte oss i några delar. Också, att vi slår dem med 15 returer är något som visar på vår ansträngning och vår förmåga. Vi visade karaktär, när vi i en dålig situation förlorade en kille som spelar 30-35 minuter, att någon annan kliver ut och att vi fortfarande kan rotera och kriga mot dem, fortsatte Bosnic.

– Jag tycker inte att vi gör en speciellt bra offensiv match, vi är lite stillastående, vi var inte riktigt oss själva idag, vi får kika på vad det berodde på. Jag tror att Brandon och "Q" är lite revanschsugna just nu. De är sugna på onsdagens match redan nu, sade Peter Öqvist.

Även om gästerna vann den andra perioden med fem och ett tag bara låg under med fyra, behöll Kings en viss kontroll och gick till halvtidsvila med åtta poängs ledning. Den första halvan av q3 var jämn och präglades av tufft försvar från båda lagen, men därefter satte Kings fart och vann perioden med 25-17. Dominansen i returtagningen var en viktig faktor och gav många extra bollinnehav som Brothers, Bizaca, Davis Lejasmeiers och Thomas Massamba kunde kapitalisera på.

– En lite svagare defensiv insats från oss idag, inte riktigt samma aggressivitet och hundraprocentiga fokus som i egentligen alla quartrar utom den första här i förra matchen. Så det gjorde att vi fick jaga idag igen, vi var på väg ikapp och fyra som minst, men ett missat skott, ett par defensiva misstag gjorde att vi aldrig riktigt fick kontakt och de kunde hålla undan. Vi kommer så klart titta på det här, vi ska kika var vi kan tighta till saker och ting lite grann, det var många i Södertälje idag som fick heta händer och som fick producera, och då är de väldigt duktiga, då är de svåra att ha att göra med, när många av deras spelare får ut mycket, analyserade Öqvist.

Det blev ingen förändring i matchbilden under den sista perioden och Kings kunde slappna av lite när ett par minuter hade spelats av den sista perioden. Båda lagen satte så småningom flera bänkspelare på planen och hemmalaget hade så pass stor marginal att det räckte till seger trots att motståndarna gjorde 34 poäng mot 24 i q4.

– De sparade några spelare, vi sparade några spelare. De spelade väldigt bra i den sista perioden, jag ger dem stor credit för det, de gjorde 34 poäng. Några väldigt bra treor, de spelade väldigt bra i den perioden, men vi hade chans att ändra matchen och få det lite lättare i slutet, jag tror inte att det påverkade mycket. Väldigt likt vad som hände där också i match tre när de vann den enkla matchen, kommenterade Bosnic.

Bizaca var nöjd över hur laget presterade utan Kurbas i rotationen:

– Under hela säsongen har vi hela tiden ändrat och anpassat, vi har alltid mött olika lag som spelar olika offensivt och defensivt, och vi har alltid varit tvungna att anpassa oss och ändra saker. Vi ändrade några saker och jag kan verkligen applådera laget, för vi anpassade oss väldigt bra i den delen, vi täckte för Kurbas. Nu måste vi göra samma sak där uppe, inte som i den senaste matchen där uppe, jag hoppas att vi inte gör två dåliga matcher.

 

Basketligan herr, final 4:7, Södertälje Kings – BC Luleå 96-90

(25-12), (22-27), (25-17), (24-34)

 

Poäng i Kings:

Toni Bizaca 26

Darien Brothers 22

Davis Lejasmeiers 16

Thomas Massamba 14

Nicholas Spires 11 

Delvon Johnson 2

Lazar Radosavljevic 2

Adam Ramstedt 2

Filip Kovacek 1 

 

Poäng i Luleå:

Yannick Anzuluni 26

Tim Kearney 18

Tom Lidén 15

Adam Rönnqvist 9

Brandon Rozzell 8

Denzel Andersson 7

Anton Saks 4

Quinton Upshur 3

 

Av: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

 • När Kings blev kungar igen

  Skrivet 2019-05-31

  Det blev en riktig succésäsong för Kings, med seriesegern och SM-guldet. - Vi vann fler matcher i slutspelet än vi förlorade under hela säsongen, konstaterar Ludwig Degernäs.

  Läs mer
 • Kings är svenska mästare 2018-2019!

  Skrivet 2019-05-12

  4 667 personer hade kommit till Scaniarinken för att se den femte finalmatchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket, som i och med slutsiffrorna 81-70 innebär att Kings är svenska ...

  Läs mer
 • Ny chans till SM-guld efter gårdagens förlust

  Skrivet 2019-05-11

  Matchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket i morgon kväll tillhörde från början en av de eventuella i schemat, beroende på vem som skulle vinna i Borås i går kväll. ...

  Läs mer
Södertälje Kings