Enpoängsseger för Kings

Fredag 11 oktober 2019

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Det blev en svängig tillställning mellan Södertälje Kings och Umeå BSKT, där Kings ledde med 15 som mest och Umeå med 14, som sedan minskades till en jämn avslutning. Vinnande ur striden gick till sist Kings, som vann med 84-83; helt säkert en skön revansch efter den omtalade matchen mot Wetterbygden tidigare i veckan. Poängbäst blev Umeås Rashard Odomes, 26, och i Kings Dino Pita och Charles Callison, båda 21 poäng var. 
 

– Jag är jätteglad att vi vann först och främst. Sen så fick jag tre, fyra hjärtattacker under matchen och ni som känner mig har nog aldrig sett mig så upprörd och så arg som jag var idag. Det är inte tillräckligt hur vi reagerar i många situationer ute på plan som lag och det är självklart jag som har det huvudansvaret. Nånting som jag tyckte om var att vi reagerade, men det ska inte behöva bli att jag kastar pennor och sparkar stolar, sade Ludde Degernäs efter matchen. 
 
Båda lagen missade inledningsvis en del skott och kastade bort en del bollar, men under den andra halvan av q1 stramade Kings åt försvaret och tvingade motståndarna till flera turnovers. Sheriff Drammeh kom in mot slutet av quartern med mycket energi och poäng i protokollet och bidrog till ställningen 23-15 efter de första tio.
  
Kings fick en strålande start på q2 och hade utökat ledningen med fem poäng redan efter en minut, alla gjorda av Callison, medan Andrew Smith förpassades till bänken med tre fouls. Alexander Larsson gjorde en bra insats under de 19:47 minuter han spelade, framför allt med att begränsa Andre Nilsson, men även Rodney Williams inside. Däremot fick Georgio Milligan och Odomes mer spelrum och gjorde åtta respektive nio poäng i q2, och i halvtid hade Kings ledning krympt till 42-38. 
 
– Precis som i Wetterbygden: vi började bra, alltid bra femton i första halvlek och sen har vi problem att avsluta perioder. Jag tror vi förlorar slutet av andra perioden med elva noll och istället för att gå upp i en stor ledning blir det fyra i halvtid. De mixar försvar, zon och ger bara baseline och massa såna där saker, så vi blir stillastående och statiska och får inte ha nåt momentum och inget flow. Vi måste hitta nåt sätt att när vi har de där tiopoängsledningarna att hålla det, där är vi inte riktigt än, sade Jonathan Person. 
 
Umeå fortsatte spela tålmodigt medan hemmalaget hade tappat den fina strukturen i defense och efter två och en halv minut var ställningen 44-44 som hade utökats till umeåledning 52-63 inför q4. Nu hade också Odomes och Milligan fått sällskap av Adam Presutti med produktiviteten.
 
En ordentlig upphämtning skedde i början av den fjärde perioden tack vare några fina sekvenser för Kings del, som ledde till 60-66 och motståndartimeout. Den resterande delen av matchen var en riktig nagelbitare och publiken tände till allt eftersom tiden på tavlan räknade ned. Dino Pita ledde laget tillsammans med Callison på den offensiva planhalvan och tillsammans stod de för hälften av Kings poäng efter slutsignalen. Nyckeln till vändningen var dock försvaret, enligt Degernäs: 
 
– Vi började pressa lite, satte upp en liten zonpress och gick tillbaka till switch defense, så att det var bra, jag såg en match igår, ett lag som gjorde ungefär likadant. Jag tyckte om det och hade det lite i bakhuvudet faktiskt. Jag ska inte säga att det var planerat, men det var nånting jag kunde ta fram och grabbarna reagerade bra. Cred till dem hur de stänger matchen och aldrig ger upp. Den som visar klass idag – jag brukar inte säga det – men det är Dino Pita. Vilken attityd, vilken karaktär, spela för sin hemmapublik och leder det här laget, inte bara i poänggörandet utan också hans sätt att vara där ute. 
 
SBL, Södertälje Kings – Umeå BSKT 84-83
(23-15), (19-23), (10-25), (32-20)
 
Poäng i Kings: Dino Pita 21, Charles Callison 21, Eric Adams 9 (13 returer), Jonathan Person 8, Alexander Larsson 7, Martin Pahlmblad 7, Andrew Smith 6, Sheriff Drammeh 5 
 
Poäng i Umeå: Rashard Odomes 26, Georgio Millan 18, Adam Presutti 17, Rodney Williams 10, Callum Lawson 7, Anton Leth 3, Andre Nilsson 2
 
Av: Lina Agnemar

 

Relaterade nyheter

Södertälje Kings