Enpoängsförlust och 0-2 för Telge

Onsdag 5 april 2017

  • Foto: Anna Forsström
    Foto: Anna Forsström
  • Foto: Anna Forsström
    Foto: Anna Forsström
  • Foto: Anna Forsström
    Foto: Anna Forsström

I kvällens match tog Telge Basket den förra matchens två första jämna perioder ett steg längre genom att spela jämbördigt med Udominate Basket i 40 minuter, och resultatet 84-85 hade likaväl kunnat vara det omvända. Tayler Mingo och Ellen Åström slutade på 28 respektive 21 poäng, medan Udominates Zenta Melnicka gjorde 19 poäng och tog nio returer.  Trots den knappa förlusten och nedslående 0-2 inför returmatchen i Umeå den 8 april är Telges insats på sätt och vis ändå en seger och definitivt något att vara stolt över.

– Det är klart det är kluvet, vi gör en jättebra match och vi har verkligen greppet om dem och kan för första gången vara det första laget på hela säsongen som vinner över Umeå, så det är klart att det känns jättesurt när vi är så nära. Men samtidigt är jag jättestolt över laget, över allas prestation, att vi spelade med stolthet idag, sade Åström efter matchen.

Udominate hittade omedelbart rytmen i matchen och hade gått upp i en 14-poängsledning tack vare dominans i insideområdet och stabilt distansskytte, vilket ledde till att Viktor Bengtsson kallade till timeout vid 03.34 kvar av den första quartern. Men trots Udominates längdövertag lyckades både Åström och Mingo tack vare kvicka fötter bra med sina attacker mot korgen, och när tio minuter hade gått var ställningen 21-28.

Hemmalagets trepoängsskytte var ingen vacker syn och först ett par minuter in i q2 satte Linnea Nilsson lagets första (totalt 1/7 så långt). Telge fortsatte dock att hänga med bra, mycket tack vare högt tempo i anfall och fungerande försvar. I en-mot-en-situationerna under korgen var det dock av naturliga skäl svårt att stoppa bortalagets giganter, som fram till halvtid hade plockat 28 mot Telges 14 returer, särskilt med tanke på att Moa Fillén-Hammarström inte spelade och att Jasmine Gill inte gick för fullt. 

– Hon kom lite senare till uppvärmningen, hon har en axelskada som hände på träningen i måndags, så det har varit lite oklart om hon skulle spela eller inte. De är väldigt stora och idag när Jas inte kunde spela fullt så blir ju vi ett väldigt litet lag och då valde vi att gå till zon och körde zon hela matchen, vilket jag tycker fungerade bra, vi kontrollerade deras tempo också och deras snabba offensiv, de spelade lite långsammare offense i den här matchen, och kontrollerade deras vassa skyttar helt okej, så det var så vi löste det, berättade Åström.

Två snabba treor från Santa Okockyte och Hollie Mershon samt ytterligare två av Josefin Vesterberg ökade på gästernas ledning med åtta poäng och inledningen av q3 verkade farligt lik den förra matchens tredje period som Udominate vann med 35-8. Men hemmalaget tog tillbaka kontrollen och kröp stadigt närmare på nytt. Både Mingo och Åström fortsatte utmana sina försvarare i attacker mot korgen, medan en och annan trea letade sig i. Med 2.16 kvar av q3 satte Tilde Ahlin trean som ledde till 62-62 och perioden vanns av hemmalaget med 27-16.  

Vi attackerar dem bra idag, vi är ett bra lag när det kommer till attacker och det utnyttjar vi idag, vi gör mål i de lägena och det är det som håller oss kvar i matchen. Det var vår game plan idag, att jag och Tayler skulle attackera, mycket 1-1, har de hjälpsida, passa ut till våra skyttar. Men idag funkade vårt 1-1-spel, så då fortsatte vi att köra på det, fortsatte Åström.

Telge visade inte upp ett vattentätt försvar, men tillräckligt för att motståndarna skulle bli störda. Zenta var den som påverkades minst och som höll en konstant hög nivå i produktionen (hennes 19 poäng motsvarade 80% satta skott). Det såg ett tag ut som om bortalaget skulle få momentum redan efter halva fjärde perioden då några poängs skillnad lades till, men Telge jobbade sig frenetiskt tillbaka än en gång och var åter i ledning, 80-79, när strax över två minuter var kvar. Återstående tid blev en riktig nagelbitare innan slutsignalen ljöd i Udominates favör.

Basketligan dam, semifinal 2:5, Telge Basket – Udominate Basket 84-85

(21-28), (16-18), (27-16), (19-23)

Poäng i Telge:

Tayler Mingo 28

Ellen Åström 21

Jasmine Gill 13

Tilde Ahlin 12

Linnea Nilsson 5

Anita Ilic 5

Poäng i Udominate:

Zenta Melnicka 19

Martina Stålvant 17

Santa Okockyte 12

Hollie Mershon 11

Josefin Vesterberg 10

Klaudia Lukakovicová 8

Sally Kabengano 6

Agnes Nordström 2

 

Av: Lina Agnemar

 

 

Relaterade nyheter

Telge Basket