Enpoängsförlust i kväll – sjätte matchen i Östersund på fredag

Tisdag 23 april 2019

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Södertälje Kings lyckades inte heller i den femte semifinalmatchen mot Jämtland Basket stänga serien efter att ha besegrats med minsta möjliga marginal 78-79. Ställningen är därmed utjämnad till 3-2 inför den sjätte matchen som spelas i Östersund på fredag. Teyvon Myers var än en gång poängbäst med 23 och i Kings Toni Bizaca och Martin Pahlmblad, 13 var.

– Det gäller att man är koncentrerad på det man ska göra där ute. Man följer game planen, det är viktigt, sen får man inte glömma bort: det är inte robotar man har att göra med. Det är viktigt att vi coacher, jag tar mitt responsibility för den här matchen och tittar på tejpen och kommer hjälpa grabbarna ännu mer på fredag. Det är så det funkar, det är vårt jobb och jag måste fortsätta ge grabbarna mer nycklar, både offensivt och defensivt, sade Kings head coach Ludde Degernäs efteråt.

Båda lagen inledde matchen med att känna på varandra och det var först halvvägs in i den första perioden som Kings hittade tillräckligt med rytm för att lägga några poäng mellan sig och motståndarna. Ett problem för Jämtland var det stora antalet bortkastade bollar (nio i q1 och 17 totalt i matchen). Trepoängsskyttet var inte bra i något av lagen (nio av 23 för Jämtland och sju av 21 för Kings i matchen). Det var dock straffkastskyttet som Degernäs belyste som en av de mest problematiska faktorerna:

– För mig är det så här: trepoängsskyttet är upp och ner i matcher. Man kan aldrig räkna med att man sätter femtio procent av sina treor. Straffkast, där måste man fokusera bättre och sätta bollen – nitton av tjugoåtta, det är det enda i statsen som jag tycker är nånting vi måste se på. Vi har mycket att jobba på, vi kommer att göra justeringar till nästa match.

Spelet präglades av förlorade bollinnehav i båda ändar av planen och likvärdig returtagning, vilket också gjorde att lagen följdes åt poängmässigt sett och när matchen var färdigspelad hade lagen dessutom bytt ledning 20 gånger och varit lika åtta. När åtta sekunder återstod av q2 fick Auston Barnes sin tredje foul samtidigt som Adam Rönnqvist satte två av två straffkast som ledde till ställningen 35-30 i halvtid.

– Vi hade en solid första halva, men i sen andra halvan hade vi inte kontroll över matchen. Vi spelade inte som vi brukar göra, vi missade många straffkast, nästan tio stycken. Jag tror också att det är den första matchen som vi förlorade returtagningen. De spelade smart på oss, vem som attackerade, när och hur. Vi måste spela smartare nästa gång, vi hade chanser, men vi använde dem inte, sade Bizaca efteråt.

Kings kom ut med energi efter halvtidsvilan, men snart hittade även Jämtland rytmen, hjälpt av Myers produktivitet och Nicholas Paulos fina trepoängsskytte. Att hemmalaget dessutom tog en hel del felbeslut gynnade bortalaget, som halvvägs in i q3 hade tagit sig upp jämsides och vann perioden med 30-22 (ställningen 57-60).

– Vad vi tappade, det är tredje perioden och vi tappade fokus och det är nånting som vi kan inte göra mot ett så pass bra lag som Jämtland. Vi grävde ett hål som jag ett tag trodde var för stort, men grabbarna visar fantastisk karaktär och kommer tillbaka, sade Degernäs.

Gästerna behöll kontrollen även när de sista tio minuterna började räkna ned och fick bra stopp på motståndarnas anfallsspel. Andrew Smith, som var tillbaka från sin avstängning, satte trean som tog upp Jämtland i en tiopoängsledning när fyra och en halv minut återstod och bidrog med totalt 17 poäng, 13 returer och en assist.

– Han sköt några treor utifrån, han var en stor faktor för dem. Självklart måste vi förbereda oss bättre för honom liksom för de andra spelarna, sade Bizaca om Smith.

Tack vare en rejäl nivåhöjning lyckades Kings hämta ikapp underläget och var en poäng upp när 14:5 sekunder återstod. Vid det laget hade "den sjätte spelaren" stått upp en stund på läktarna, våndats, hejat och omväxlande hållt andan. Därefter satte R.T. Guinn två poäng med 6:3 sekunder kvar och ställningen 78-79. Barnes fick en bra chans att avgöra med en layup i slutsekunden men missade medan ett sus av besvikelse hördes i hallen.

– Grabbarna kommer tillbaka i matchen, ner tio, visar stor karaktär. Jag tycker vi har ett bra skott i slutet, foul eller inte, det är ingenting som jag tänker kommentera. Det är kontakt, Barnes får en bra ”look”, det är ett bra spel. Så är det i basket: ibland sätter man den och ibland missar man. Nu är det viktigt att hålla fokus inför fredag, se matchen, se vad vi kan göra bättre, och sen vara redo att spela vårt spel. Det är en lång serie, det har vi pratat om sen dag ett, vi ska vara redo fysiskt och mentalt på fredag, sade Degernäs.

 

SBL, semifinal 5:7, Södertälje Kings – Jämtland Basket 78-79

(16-13), (19-16), (22-30), (21-19)

Poäng i Kings: Toni BIzaca 13, Martin Pahlmblad 13, Alexander Lindqvist 12, Eric Garcia 11, Auston Barnes 10, Eric Adams 9, Jonathan Person 5, Adam Ramstedt 5

Poäng i Jämtland: Teyvon Myers 23, R.T. Guinn 17, Andrew Smith 17, Nicholas Paulos 11, Adam Rönnqvist 5, Evariste Shonganya 4, Oliver Gehrke 2

Av: Lina Agnemar

 

Relaterade nyheter

 • Säsongen över efter knapp förlust

  Skrivet 2021-05-29

  Den fjärde matchen mellan SBBK och Norrköping Dolphins blev betydligt jämnare än de tidigare, men efter några sista skälvande slutminuter kunde Dolphins titulera sig som svenska mästare säsongen 20/21 med ...

  Läs mer
 • Viktor Gaddefors - Årets MVP i SBL

  Skrivet 2021-05-29

  Varje säsong delas det ut utmärkelser till de spelare, ledare och lag som utmärkt sig extra mycket under säsongen. Det mest åtråvärda priset är Årets MVP. Priset går till den ...

  Läs mer
 • Vinna eller försvinna i morgon

  Skrivet 2021-05-28

  SM-finalserien mellan SBBK och Norrköping Dolphins fortsätter i samma höga tempo och redan i morgon lördag spelas den fjärde matchen i Stadium Arena. Med tre raka segrar i följd har ...

  Läs mer
SBBK Herrlaget