Enpoängsförlust efter dubbel förlängning

Tisdag 12 mars 2019

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Det blev en extremt tuff drabbning mellan Södertälje Kings och Norrköping Dolphins, som efter två förlängningar slutade 85-86. Poängbäst i respektive lag blev Anton Saks (MVP i Norrköping) och i Kings delade Eric Garcia (MVP i Kings, gjorde även nio assists) och Adam Ramstedt på 16 var. Kings har fortfarande två matcher kvar i grundserien och därmed två chanser till att sluta som etta (en vinst räcker). Redan på fredag väntar BC Luleå på bortaplan.

– Hatten av för Norrköping. Det är små marginaler, det hade kunnat gå åt vilket håll som helst. Grabbarna kämpade där ute, tyvärr så räcker det inte hela vägen i dag. Förlängningarna är upp och ner, det är inte skönspel åt nåt av hållen. Vi har ett skott för vinsten men det jag bad grabbarna om; att vi skulle kämpa i fyrtio minuter, det blev femtio, och det gör de. Egentligen är jag inte så förbannad, jag är stolt över grabbarnas insats, sade Kings head coach Ludde Degernäs.

Saks och Garcia stod för respektive lags samtliga första sex poäng – Saks inside och Garcia vid trepoängslinjen. Dolphins nye spelare Mike McDevitt blev spelklar under dagen och byttes in halvvägs i q1, men har en bit kvar till tajmingen. Aggressivt försvar från båda lagen höll nere poängen, men mot slutet av quartern stal Kings till sig några extra bollinnehav och ledde med fem poäng efter de första tio minuterna.  

Hemmalaget fick ingen bra start på den andra perioden vilket gav Norrköping möjlighet att hämta ikapp underläget och gå förbi, hjälpt av Saks, Shakir Smiths och Andreas Persons produktivitet. Kings jobbade hårt i försvar men gav stundtals motståndarna för mycket utrymme att skapa i anfall och därmed dryga ut ledningen.  

– Jag tycker Anton Saks visar rutin idag, man märker att han har varit med på den här nivån mycket, han är en vinnare, en tuff spelare. Det var han, tycker jag, som vägde över till deras fördel, berömde Degernäs Saks insats (23 poäng, åtta returer, tre steals, två assists).

Kings fortsatte sträva på i lätt uppförslut efter halvtidsvilan och hade svårt att komma till avslut (lite anmärkningsvärt är att Martin Pahlmblad inte gjorde några poäng alls under sina 38:54 minuter, men å andra sidan gjorde Mikael Lindquist bara tre under 36:54). Inom tresekundersområdet såg Joakim Kjellbom till att begränsa motståndarnas attacker mot korgen och tog totalt 18 returer varav nio offensiva. Både Eric Adams och Adam Ramstedt hade dragit på sig fyra fouls i q3, men trots det stabiliserade laget spelet och jämnade till siffrorna till 49-54 inför de sista tio.

– Vi försökte bara fokusera på att få stopp, de hade många offensiva returer. Så vi försökte bara att ta våra returer och utnyttja transition, få enklare skott. För de vill sakta ned matchen, så vi ville få upp tempot i matchen, berättade Garcia.

En och en halv minut in i q4 satte Garcia en trea som jämnade ut ställningen till 54-54 vilket var anledning för Adnan Chuk att ta time out. Strax därefter fick Ramstedt sin femte foul och ersattes med Adams, som också han fick sin femte någon minut senare. Men trots längdtappet stod sig Kings väl, mycket tack vare Toni Bizaca och Alexander Lindqvist, som gjorde en bra insats i Adams och Ramstedts frånvaro på planen.

– De hade många fouls redan i den första quartern, båda hade tre. Det är tufft att spela så när man hela tiden måste akta sig för att få den där fjärde och femte foulen. Vi höll dem på bänken och spelade med mindre killar, de är stora och det är rätt tufft att täcka det i försvar. Vi klarade det, men vi hade inte förberett oss på det. Jag och Alex hade också tre och fyra fouls, så om vi hade blivit utfoulade hade vi inte haft några stora killar, kommenterade Bizaca efteråt.

Förlängningen blev fortsatt jämn och känslorna var heta. När 18,5 sekunder återstod var ställningen 78-78. Ytterligare två poäng från vardera lag hanns med innan de första fem minuterna hade passerat och resultatet i den andra förlängningen slutade med minsta möjliga marginal. 5-6.  

– Nu måste vi bara fokusera på nästa match, Luleå är också ett topplag, det kommer att vara tufft. De har toppspelare och de har besegrat oss två gånger, men det har varit jämna matcher, vi har inte blivit utklassade eller så, sade Garcia.

SBL, Södertälje Kings – Norrköping Dolphins 85-86

(21-17), (13-22), (15-15), (22-17), (9-9), (5-6)

Poäng i Kings: Adam Ramstedt 16, Eric Garcia 16, Toni Bizaca 15, Auston Barnes 11, Alexander Lindqvist 10, Eric Adams 10, Jonathan Person 7

Poäng i Norrköping:  Anton Saks 23, Shakir Smith 22, Andreas Person 17, Joakim Kjellbom 7, Johnell Smith 6, Edvin Stark 3, Mikael Lindquist 3, Jonathan Dubas 3, Anes Zekovic 2

Av: Lina Agnemar 

Relaterade nyheter

 • Kings är svenska mästare 2018-2019!

  Skrivet 2019-05-12

  4 667 personer hade kommit till Scaniarinken för att se den femte finalmatchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket, som i och med slutsiffrorna 81-70 innebär att Kings är svenska ...

  Läs mer
 • Ny chans till SM-guld efter gårdagens förlust

  Skrivet 2019-05-11

  Matchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket i morgon kväll tillhörde från början en av de eventuella i schemat, beroende på vem som skulle vinna i Borås i går kväll. ...

  Läs mer
 • Borås vann final nr 4

  Skrivet 2019-05-10

  Borås kom ut starkt och var det klart bättre laget. Kings släppte 31 poäng i den första quartern och kunde därefter inte resa sig. Borås vann med 97-80.

  Läs mer
Södertälje Kings