En match från SM-guld

Måndag 25 april 2016

Södertälje Kings kopplade i kväll greppet om finalserien genom att besegra Norrköping Dolphins med 73-68. Det innebär att Kings har 3-0 och vid nästa seger är svenska mästare. Skyler Bowlin slutade på 30 poäng, sex assists och fyra steals. Och tillbaka från sjukdom var Dino Pita. I Dolphins var Joshua Hairston poängbäst i Dolphins med sina 16 och Joakim Kjellbom gjorde ännu en double-double, 13/16. Nästa match spelas i Stadium Arena nu på torsdag klockan 18:34.

– Vi var väldigt förberedda på hur vi skulle spela den här matchen, vi började bra. Tredje och fjärde quartern; jag ska titta på en video och se vad som hände under fjärde. Men vi fortsatte fokusera på nästa possession och förberedde skotten för till exempel Skyler. Jag tycker vi förtjänar 3-0 och det är en stor skjuts framåt, det var en väldigt jämn match, Dolphins var inte i samma nivå som i de första matcherna. Nu måste vi måste fortsätta fokusera inför torsdag, kommenterade Vedran Bosnic.

Kings inledde darrigt och hittade inte rätt med skotten men lyckades ändå ta sig genom största delen av q1 med ett par poängs ledning. Även Dolphins letade efter rytmen men gjorde ett bra arbete med att boxa ut, vilket resulterade i flera vädefulla possessions. Kjellbom och Hairston bidrog dessutom med att sätta effektiva screens som hjälpte till att ta upp hemmalaget jämsides, men just innan signalen efter matchens tio första minuter ljöd satte Bowlin en trea som drygade ut ledningen till 16-12.

I början av den andra perioden ryckte gästerna några poäng och slet sig dessutom till några extra returer, med Aaron Anderson (totalt tio i matchen) i främsta ledet. Därför var Rickard Erikssons trepoängare som minskade glappet till sju poäng värdefull. Men Bowlin var het, redan uppe i tvåsiffrigt efter en och en halv period och satte på kort tid två treor efter varandra som ökade ledningen till 30-17. Johnell Smith tillförde några värdefulla poäng till Dolphins protokoll, men lagets poängproduktion i övrigt lämnade en del att önska även under q2 och i halvtid ledde Kings med 36-26.

– Första halvlek, vi kom inte ut på tårna. Vi har legat under förut i halvtid men då har Södertälje spelat riktigt bra. Vi grävde ned oss själva i ett hål och det blev svårt att hämta igen. Vi krigar, kämpar och sliter, kom ikapp men inte riktigt ända vägen fram, sade Kjellbom efteråt.

När tio nya minuter började räknas ned gick det bättre för Norrköping och underläget minskade stadigt. Gästerna tvingades också till kostsamma fouls och hade halvvägs in i quartern försatt sig i lagfoul, ungefär vid samma tid som Jaka Brodnik sänkte en trepoängare som tog upp laget i ledning med 44-43. Södertälje hade problem att forcera motståndarnas aggressiva försvar och sprang många onödiga meter för att hitta rätt väg mot korgen. Både Eriksson och Tim Schüberg gjorde ett mycket bra jobb med att igla sig fast vid Kings guarder. Trots det lyckades gästerna ändå samla sig tillräckligt för att ta med sig en viktig trepoängsledning in i den fjärde och sista perioden.

– Igen var det den tredje quartern, det är något som vi måste reda ut, de störde oss men vi måste komma tillrätta med det. Nu gäller det bara för oss att inte ta det lugnt och fortsätta fokusera. Dolphins spelade samma typ av match som i de två tidigare, stor respekt till dem, sade Skyler Bowlin som också lyfte fram vikten av att ha Pita, "en stor och viktig del av rotationen", tillbaka efter sjukdom.

Foulsituationen förvärrades för Kings allt eftersom klockan räknade ned. Både Bowlin och Mike Joseph hade fyra och Nicholas Spires och Toni Bizaca tre strax innan fem minuter återstod av matchen. Dolphins behöll stadigt några poängs övertag och Kings sökte desperat efter rätt läge vid trepoängslinjen men missade, fram till dess att Bizaca lyckades när två minuter återstod och tog Kings tillbaka i ledning, med 64-66.

Det var spännande sekunder i sluttampen och många heta känslor gav sig till känna på planen. Kings tvåpoängsledning när 35 sekunder återstod ökades på med ytterligare två av Bowlin när Kjellbom åkte på en teknisk, till följd av en avsiktlig på Bowlin dessförinnan som Kjellbom och flera andra i Dolphins menade var felaktig. Han fick dock chansen att återställa balansen något genom att själv sätta två straffkast kort därefter och jämnade ut till 68-70 när tavlan visade strax över 20 sekunder kvar av matchen. Men närmare än så kom inte Norrköping i kväll.

– Tycker att vi spelade väldigt dåligt i första halvlek. Tio poängs skillnad är lite för lite, jag tycker att vi hade lite tur att det inte var mer. Vi ändrade lite saker till tredje, öppnade upp golvet på ett annat sätt. Hemmamatch på torsdag igen, sista chansen, det borde vara motivationen. Vi kommer utvärdera saker som inte får hända, ändra saker som vi är missnöjda med, kliva ut på torsdag och ändra på dem. Vi har kämpat hela året och kommer fortsätta kämpa, sade Adnan Chuk efter matchen.

Basketligan herr, final 3, Norrköping Dolphins – Södertälje Kings 68-73
(16-12), (14-20), (25-18), (17-19)

Poäng i Dolphins:
Joshua Hairston 16
Joakim Kjellbom 13
Mikael Lindquist 12
Johnell Smith 8
Tim Schüberg 8
Rickard Eriksson 6
Jaka Brodnik 5

Poäng i Kings:
Skyler Bowlin 30
Toni Bizaca 22
Davis Lejasmeiers 6
Aaron Anderson 5
Christopher Czerapowicz 3
Dino Pita 3
Mike Joseph 2
Nicholas Spires 2

Skriven av: Lina Agnemar

Foto: Anna Forsström

Relaterade nyheter

Södertälje Kings