Chalon övermäktigt till sist

Tisdag 20 december 2016

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Södertälje Kings höll länge jämna steg med Élan Chalon i lagens första möte i FIBA Europe Cup, men efter en svag insats i den sista perioden fick Kings till sist se sig besegrat med 63-86. Cameron Clark blev poängbäst i matchen med 23 (nio returer) tätt följd av Toni Bizaca, 22, som i sällskap med Nicholas Spires, 16 poäng (åtta returer), var den ende i laget på tvåsiffrigt. Gästande John Roberson gjorde 18 poäng och sex assists.

 

Vi spelade bra försvar, i den andra halvan begränsade vi Bizi till bara två poäng, det hjälpte oss verkligen. Han dödade oss i den första halvan men vi tog mycket bättre hand om honom i den andra. Jag tror att när vi saktade ned honom saktade vi ned dem, det var en fantastisk laginsats, kommenterade Roberson efteråt.

 

En jämn första quarter blev inledningen på matchen, där Toni Bizaca, Nicholas Spires och Tylor Ongwae till en början var mest produktiva, och motsvarande roll hade Cameron Clark och Lance Harris för gästernas del. Efter hand kom även Roberson och Moustapha Fall igång och hjälpte till att bidra till produktionen, vilket bidrog till att Chalon i början av den andra perioden ryckte med några poäng.

 

De försökte få bollen ur händerna på mig, jag visste att det skulle hända. Jag hade några turnovers som jag önskar att jag kunde ta tillbaka, men jag tycker att jag gjorde ett ganska bra jobb med att hantera bollen. Massamba är en duktig försvarare, han spelar hårt och jag har mycket respekt för honom. Jag valde mina tillfällen, försökte ta skotten när jag fick dem, försökte att vara tålmodig, fortsatte Roberson.

 

Bizaca fortsatte leda sitt lag på det offensiva planet och var i halvtid uppe i 20 poäng, och även Thomas Massamba bidrog med viktiga assists. I övrigt var det skralt i poängprotokollet för Kings, som efter 20 minuter endast hade satt 5/15 av trepoängarna. Ställningen i halvtid var dock 39-44 vilket bäddade för en spännande fortsättning.

 

Vi spelade inte så bra i den första halvan, även fast vi pratade med spelarna: ”Den här spelaren Bizaca kan skjuta vet ni…” och de sade: ”Jaja, det här är Sverige…” För fransmän har Sverige ingen fantastisk liga så de respekterar inte spelarna. Så jag sade till dem: "Ok, så han kommer att göra 20 poäng ikväll”, man måste respektera den här killen. Det här laget ger aldrig upp, när ni låg under med över 20 poäng mot det turkiska laget kom ni tillbaka. Jag säger inte att det kommer att bli tufft i Chalon, men i Chalon har vi 5 000 åskådare, sade Chalons coach Jean-Denys Choulet efter matchen.

 

Spires kom ut starkt efter halvtidsvilan, plockade ett par viktiga returer och fick ett par straffkast med sig som gjorde att Kings kunde närma sig motståndarna. Robersons osportsliga på Davis Lejasmeiers resulterade i två satta straffkast följda av ytterligare två för Spires och plötsligt var Chalons ledning nere i två poäng. Spires fortsatte spela en viktig roll inom det målade området fram till halva q3 återstod då det var dags för vila.

 

Det var en högre nivå ikväll, jag tycker att vi gav dem bra motstånd under åtminstone 30 minuter. Det är ett mycket talangfullt och atletiskt lag. Jag personligen föredrar större spelare, långsammare, så att jag kan utnyttja min kvickhet bättre. Men det är naturligtvis tufft att försvara dem inside, det ska jag jobba på, det är en stor del, sade Spires apropå sina motståndare i tresekundersområdet.

 

Båda lagen tycktes vara lite ur rytm när slutet på den tredje perioden närmade sig och bollen gick varken i den ena eller den andra korgen, men det fick fransmännen chansen att rätta till i och med att motståndarna åkte på lagfoul. Det var dock först vid starten av den sista perioden som Chalons verkliga ryck kom. Med hjälp av två trepoängare på kort tid samtidigt som Kings förlorade några viktiga bollinnehav var ställningen efter två spelade minuter plötsligt 57-71. Delaktig i det var Roberson, som nu var poängbäst i Chalon. Det blev också början på gästernas 13-poängsrun som skulle komma att sätta punkt för hemmalagets chans till seger.

 

Cred till spelarna som spelade så här i 30 minuter. Vi saknar mycket talang, förmåga och erfarenhet i jämförelse med dem på den här nivån, det är ett fantastiskt lag. Varje gång vi gjorde något litet fel straffade de oss. Vi spelade solitt försvar, även om vi inte var där i den sista quartern, men i 32 minuter pushade, pushade, pushade vi, konstaterade Vedran Bosnic och fortsatte:

 

Vi missade mycket, en del borde vi ha satt. I den första halvan spelade vi väldigt disciplinerat, vi hade bara två turnovers mot ett lag som är väldigt aggressivt. Men för att slå de här lagen behövs större förmåga och mer erfarenhet. Vi hade en begränsad rotation på grund av sjukdom, vi saknade Valter i guardrotationen men visade ändå att vi kan spela mot ett sådant här lag i 30 minuter. Jag skulle kunna vara arg för en del saker, men de försökte sitt bästa.

 

Nu väntar några dagars juluppehåll innan Kings möter Umeå BSKT på bortaplan den 28 december. Nästa match i FIBA Europe Cup spelas även den i Täljehallen när Kings tar emot rumänska BC Mures Targu-Mures den 3 januari.

 

FIBA Europe Cup, omgång 2, Södertälje Kings – Élan Chalon 63-86

(23-21), (16-23), (16-18), (8-24)

 

Poäng i Kings:

Toni Biaca 22

Nicholas Spires 16

Tylor Ongwae 9

Delvon Johnson 6

Tanel Kurbas 6

Davis Lejasmeiers 4

Thomas Massamba 2

 

Poäng i Chalon:

Cameron Clark 23

John Roberson 18

Moustapha Fall 13

Lance Harris 10

Axel Bouteille 8

Jeremy N’Zeulie 5

Abdoulaye Loum 3

Gedeon Pitard 3

Assane Ndoye 2

Ezekiel Marshall 1

 

Av: Lina Agnemar

 

 

Relaterade nyheter

Södertälje Kings