Bortaförlust trots Harrisons 52 poäng

Tisdag 29 mars 2016

Det bjöds på en mycket underhållande och jämn kvartsfinalmatch i Åkeshovshallen mellan Alvik Basket och Telge Basket som avgjordes först i slutminuterna när Alvik, hjälpt av sin större rotation orkade framkalla de avgörande sekvenserna som ledde fram till seger med 87-81. Av Telges poängskörd stod Taneisha Harrison ensam för spektakulära 52, medan fördelningen var jämnare i Alvik: Syessence Davis gjorde 23 (plus åtta returer, sju assists, fyra steals och två blockade skott), Anna Lundquist 21 (varav 5/6 treor) och Shareta Brown 18 (nio returer). Därmed står det 1-0 inför fredagens match och att Alvik vid en eventuell bortaseger är vidare till semifinal.

– Tjejerna gjorde allt vi bad om, men de blev trötta, de orkade inte, särskilt inte defensivt, vi roterade på sju spelare. Fast även Alvik blev trötta och ett tag bytte vi bara poäng. Taneisha var helt otrolig, hon var redo, det märktes hela veckan. Tilde gjorde det otroligt bra mot Brown, hon stod emot fysiskt, hela matchen. Ellen också, även om hon blev lite trött mot slutet, hon fick ju spela i fyrtio minuter, sade Hanna Bouldwin efteråt.

Telge roterade endast sju spelare (bortsett från Cassandra Martinssons ensekundsinhopp) då Frida Fogdemark var sjuk och försvårade chanserna att behålla den höga energinivå som inledningsvis fick motståndarna rejält ur balans. Gästernas övertag kom att hålla i sig under hela q1 som slutade 19-27. Bidragande var Harrisons och Åströms skytte och Ahlins ihärdiga försvarsinsats på frustrerade Brown vilken kompletterades med medspelarnas dubblingar. Telge hävdade sig till en början bra i returtagningen med hjälp av effektiv box out och gick för alla lösa bollar, men totalt sett plockade Alvik betydligt fler returer: 43 mot Telges 29.

Med Brown under Telges stränga bevakning måste andra spelare i laget göra desto mer. Framför allt var det Anna Lundquist som under en period bidrog till att hålla laget med i matchen, men även syster Klaras och Davis intensiva försvarsinsatser på gästernas guarder var viktiga i sammanhanget.

Alvik fortsatte att leta efter rytmen och sätt att hitta offensiva lösningar på Telges aggressiva försvar utan att riktigt lyckas. Smolket i glädjebägaren var att Daniels fick sin tredje foul endast två och en halv minut in i q2 och hamnade på bänken. Harrison var fullkomligt briljant och fortsatte prestera på en nivå långt över standard i Basketligan dam (faktum är att hon satte nytt poängrekord i ligan). Men mot ett lag som Alvik får man inte tappa fokus ett ögonblick, vilket var just vad gästerna gjorde och på nolltid hade överläget krympt till fyra.

– Alvik gjorde det bra, men vi måste göra det bättre, stoppa dem. Vi måste utnyttja de tillfällen vi får, ta momentum. Vi tappade lite i försvar, lät dem göra enkla cuts och gå backdoor. För egen del kunde jag helt enkelt inte missa i dag, sade poängdrottningen Harrison efter matchen.

Steg för steg närmade sig Alvik och gick snart upp i ledning. Davis hittade flytet i skyttet, Brown började forcera sig förbi sin försvarare inside och kvicka Nathalie Schönberg hittade de rätta sätten att attackera korgen, medan Telge trycktes långt ut från insideområdet i anfall och tvingades till svåra skottlägen. Hemmalaget vann perioden, men tack vare en fin assist från Åström utjämnade Ahlin till 44-44 just som signalen kallade till halvtidsvila. Distansskyttet var en viktig faktor för båda lagen, men fram till halvtid hade Telge lyckats bäst med de fina siffrorna 7/12 (58%) från trepoängsland jämfört med Alviks 5/11 (45%).

Harrison fortsatte leda sitt lag och var efter tre perioder uppe i 40 poäng och fem returer, och Daniels återkomst på planen var viktig för gästernas returtagning som behövde förbättras. Alvik fortsatte söka Brown inside och när Schönberg med strax över tre minuter kvar av q3 började sätta skotten utifrån var ledningen snabbt uppe i åtta. Men istället för att tappa greppet såg Telge till att hämta ikapp till 66-64 inför q4. Poängställningen fortsatte vara jämn under hela den sista perioden och det var i slutänden små skillnader som avgjorde.

Basketligan dam, Alvik Basket – Telge Basket 87-81
(19-27), (25-17), (22-20), (21-17)

Poäng i Alvik:
Syessence Davis 23
Anna Lundquist 21
Shareta Brown 18
Nathalie Schönberg 8
Josefin Loob 6
Klara Lundquist 5
Paula Juhlin 4
Tyra Carlsten-Handberg 2

Poäng i Telge:
Taneisha Harrison 52
Tilde Ahlin 14
Ellen Åström 9
Linnea Nilsson 4
Jelena Jakovljevic 2

Skriven av: Lina Agnemar

Foto: Anna Forsström

Relaterade nyheter

Telge Basket