Bengtsson: "Vi vet inte själva hur bra vi är än"

Torsdag 16 februari 2017

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström

Efter några dagars matchuppehåll möter Telge Basket på lördag tabellfyran Norrköping Dolphins för första gången den här säsongen. Dolphins inledde säsongen bra, men har förlorat sina fyra senaste matcher. Telges åttondeplacering i tabellen är inte representativ för den formtopp som laget just nu visar upp och är en kvarleva från den tuffa första halvan av säsongen. 

– Norrköping har startat säsongen riktigt bra, de fick behålla nästan hela laget från förra säsongen, stommen, och det har varit en fördel gentemot de andra lagen. De gick ut starkt men har fått det tyngre med skadorna, de har fyra raka förluster, men då var de två senaste i och för sig mot Luleå. Men de spelar smart, de kan störa många lag om de får ihop det, säger Viktor Bengtsson om motståndarna.

När Telge började vinna matcher kring årsskiftet kommenterade Bengtsson vid något tillfälle att han såg fram emot den verkliga värdemätningen mot lag som Norrköping Dolphins och Alvik Basket, som är på en lite högre nivå än bottenlagen. I söndags fick Telge chansen mot Alvik i Åkeshovshallen och vann – med 20 poäng. 

– Den var riktigt bra. Det var sex matcher på tre veckor som var rätt hetsiga, men sedan fick vi ganska lång förberedelse mot Alvik och fick ihop försvarsdetaljerna som annars är svåra att få ihop med kort varsel. Offensiven var lite sämre än vanligt, vi kom till bra lägen men satte dem inte, berättar han.

När Telge nu möter Dolphins är det mot ett lag som kämpar med att få ihop spelet trots förändrade förutsättningar. Det största avbräcket är att centern Sofia Pelander skadade knäet på en träning i början av februari och blir borta resten av säsongen.

– Norrköping har ju tappat sin finska stora spelare som är skadad. De är ju lite decimerade: Rakel, Caroline Sigefeldt och så Cajsa Uhrström som också är skadad. Hon kommer inte komma tillbaka riktigt än, säger Bengtsson och fortsätter:   

– Framför allt i anfall är det Shanita James och Matilda Claesson som kommer att ta många avslut, mycket bygger på dem. Även Lollo, men hon fick en riktigt ful smäll där mot Luleå, hoppas att hon kan spela. Och Anna Stern är en otroligt duktig försvarsspelare och ledare.

Amerikanskan James snittar 16.8 poäng och 9.8 returer (tredje bästa i ligan) och den vassa trepoängsskytten Claesson behöver nog ingen närmare presentation. Både Lovisa Hjern och Anna Stern har erfarenhet av spel i ungdomslandslaget.

– Jag tror att de fortsätter spela på sitt sätt. De väljer en spelare som de släpper, använder den personen som en målvakt och det stör många lag; man blir lite sugen på att ta det där skottet, man är öppen. Men man kan inte ta en öppen trea om man inte har en bra returtagning och de släpper ofta skytten med lite lägre skottprocent. Det gäller att vi spelar vår offensiv, tar de skotten vi ska ta, konstaterar Bengtsson.

 – Det är svårt att veta var Norrköping står någonstans, det känns lite som om vi är favoriter till helgen och det är en press, vi vill gärna börja klättra i tabellen. Det är väldigt tajt, vi måste uppåt nu när det är sex matcher kvar: Norrköping två gånger hemma, Eos hemma, Umeå och Luleå borta, fortsätter han och avslutar:

– Vi har också lite smågrejer, småskador, men vi behandlar dem och försöker hålla dem över ytan. Det är bra, alla är speldugliga. Jag känner väl att man kan lyfta fram Telges fina spel här i slutet, på något sätt har vi hittat vårt spel att spela och vi vet inte själva hur bra vi är än. Jag tror att vi kan vara ett topp fyra-lag, men det kan snabbt vända i dambasket, det har vi märkt, att alla spöar alla. Det ska bli otroligt spännade att spela mot Norrköping. Vi känner att vi är lite favoriter och det är en utmaning för oss. Jag tror att tjejerna måste lära sig att inte slappna av, som jag tror att de gjorde lite mot Östersund.  

Värt att notera är att Telges före detta assisterande coach Markos Kiriakidis numera är assisterande åt Norrköpings head coach Jesper Sundberg.

Av: Lina Agnemar

 

Relaterade nyheter

Telge Basket