Antwerp väntar i den andra kvalomgången av Champions League

Onsdag 25 september 2019

Foto: Anna Forsström
Foto: Anna Forsström

Efter att ha besegrat bulgariska Balkan Botevgrad med totalt 153-146 fördelat på två matcher (79-64 hemma och 74-82 borta) avancerade Södertälje Kings i fredags vidare till den andra kvalificeringsrundan i Basketball Champions League. Motståndaren är belgiska Telenet Giants Antwerp i bäst av två matcher, den första i Täljehallen i morgon torsdag och den andra i Lotto Arena i Antwerpen på måndag.

– Jag är glad över resultatet mot ett bra Balkan och att vi fick med oss femton poäng från hemmamatchen. Vi tappade ett tag vilket gjorde att vi fick foulproblem, men grabbarna löste det, det var starkt av dem att hålla ihop det. Det är tufft att spela i den där hallen, det är som en liten gryta med väldigt branta läktare och plats för fyratusen. Det var en himla cool upplevelse, det är sånt du bara kan få när du spelar i Europa – i svenska ligan är det inte på samma sätt, berättar Kings head coach Ludde Degernäs om den avgörande bortamatchen mot Balkan. 

Antwerp spelade även förra säsongen i Champions League och lyckades då ta sig hela vägen från kvalificeringsomgångarna vidare genom grundspelet ända fram till Final Four där laget slutade på tredje plats. 

 

– De kom till Final Four, så det är ett väldigt bra lag på papperet med hög budget, det är en fantastisk möjlighet att få spela en sån här match. Antwerp spelar väldigt bra lagbasket, de har stora stjärnor som tjänar stora pengar, men de har inte en spelare som dribblar, dribblar, skjuter hela tiden, de spelar mycket tillsammans, säger han och fortsätter: 

 

– Först och främst måste vi se till att de känner att vi är samlade i defensiven och inte ger upp något enkelt. Deras point guard Luka Rupnik spelade i ACB i Spanien förra året och är en rutinerad, duktig playmaker. Det är roligt, för jag var med och coachade Jonte Person, Tobias Borg, Viktor Gaddefors och grabbarna i Slovenien när de spelade EM-kvalet i U20 och jag har följt honom i hans karriär, så det ska bli kul att se vilken nivå han är på. Och kul utmaning för en sån spelare som Jonte Person som har spelat mot honom under hela sin ungdomsålder, att få chansen nu att ”competa” på seniornivå. 

 

– Deras scorer är Victor Sanders, nummer elva, på position två som även kan spela lite som guard. Han är väldigt snabb och kvick, har egentligen allting för att spela på den här höga nivån. Sen har de väldigt många stora spelare som är väldigt rörliga och kan även skjuta utifrån och avsluta nära korgen, så det är ett fint komponerat lag. 

 

Kings drabbades av ett hårt slag när det visade sig att en av lagets nya amerikaner, Jeremiah Ingram, hade brutit ett ben i handen efter den första matchen mot Balkan, samtidigt som Martin Pahlmblad inte är fullt återställd än. Så desto större är anledningen att försöka behålla Jonathan Person i laget. 

 

– Det är synd om grabben (Ingram), han var skadad och kom tillbaka, sen skadad igen. Så han har väl inte gjort sig rättvisa från starten av SBBK-karriären som han och vi andra hade hoppats på. Han blir borta sex till åtta veckor, så det är viktigt att han håller huvudet högt och att vi försöker samla oss och hålla ihop gänget så mycket vi kan. För självklart, det är en stor pjäs som kan spela både insidepositionen och ute på golvet, säger Degernäs.

 

– Men Martin blir bättre och bättre, han är väl fortfarande inte hundra, men han gjorde femton viktiga minuter nere i Bulgarien som var jätteviktigt för laget. Men vi alla vet ju: han är en spelare som spelar trettiotre minuter i snitt och han är inte där ännu. Vi får ta små steg framåt, det tar en stund innan vi får tillbaka den gamla Martin. 

 

– Det som det jobbas på nu är att försöka få ha kvar Jonte Person i truppen, det känns ganska naturligt. Han trivs här med grabbarna och verkar verkligen ha knutit sig an till klubben på ett fint sätt. Han uttryckte att han vill vara kvar och jag hoppas och tror att vi kan lösa den frågan – det är en ekonomisk grej. Jonte har varit jättevärdefull med sin rutin och sin erfarenhet i europeiska matcher, jag känner en stor trygghet i honom och det visar ju minutrarna också som han har på banan. 

 

Samtidigt, i tillägg till Champions Leagues tävlingsmoment betonar han också vikten av att ha roligt och uppskatta privilegiet det innebär att få möta internationellt motstånd:

 

– Vi måste njuta av det här, det är en fantastisk möjlighet att spela i Europa. Man kan aldrig garantera att man vinner ligan och får spela Champions League. Vi är underdogs så det är bara att gå ut och göra vårt bästa och kämpa, sen får vi se hur långt det räcker. Det är viktigt att man inte bara tänker på att vinna, vinna, vinna – man måste också uppleva och få den här känslan att det är kul att få spela såna här matcher. Folket som kommer på torsdag får se ett bra lag som spelar på en högre nivå och som gick till Final Four i Champions League. 

 

Matchen börjar 18.30 på torsdag och kostar 100:- för vuxen, medan det är fri entré för ungdomar under 20 år och pensionärer.

 

Av: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

Södertälje Kings