Alvik gästar Täljehallen

Torsdag 12 oktober 2017

Nu på lördag möter Telge Basket Alvik Basket i sin fjärde match för säsongen, som har inletts med tre raka vinster för Telges del. Båda lagen tippas av många tillhöra topp fyra i Basketligan dam och ställs nu mot varandra i en första kraftmätning.

– Jag tycker att vi har börjat säsongen bra, att vi har fortsatt där vi slutade. Vi har väl behållit de flesta spelarna och bara bytt ut en av amerikanskorna. Vi har behållit kontinuitet och det har gjort att vi har kunnat vara ganska starka när många andra får börja om, då har vi kunnat fortsätta och det är en fördel, så klart. Jag tycker att tjejerna har spelat bra alltså, de har lyckats vara koncentrerade och leverera i de här matcherna i början. Och två av dem är ganska svåra bortamatcher: en i Lund och en i Kinna, så de är ju väldigt bra att ta, säger Telges headcoach Viktor Bengtsson och berättar vidare om truppen, som han menar måste utökas:

– Läget i laget är att vi vinner ju fortfarande matcherna, men vi kämpar ju, vi har inte riktigt full trupp än och dessutom har vi lite ont om spelare på träningarna här nu. Så det är en situation som vi försöker jobba med vid sidan om. Fortfarande letar vi lite nya spelare, någon äldre spelare som kanske kan hjälpa oss med att börja träna och så småningom kanske väljer att börja spela igen. Det är väl lite så kallade tidigare telgespelare som vi hörde av oss till och kollade om de kan hjälpa oss med situationen.

– Så vi är ute efter att försöka hitta några till spelare till truppen. Sedan har vi plockat upp en spelare underifrån då, Sabina Radonja, som har hjälpt oss och börjat träna, men hon kommer inte spela. Hon är en målmedveten spelare, så hon har gjort en del träningar på ett väldigt imponerande sätt, hon hjälper oss så att vi ska kunna bli tio på träningarna i alla fall. Samtidigt, om man ska spela matcher gäller det också att man har en hälsosam trupp så att vi kan träna ordentligt. På planen lyckas vi ändå vinna en del matcher, men man vill ändå ha en bra situation som lag och då behöver man vara elva, tolv stycken på träningarna.

Redan från säsongsstarten har Telges två amerikanskor, återvändaren Tayler Mingo och nyförvärvet Taylor Wurtz, varit ytterst tongivande på matcherna och till stor del burit laget i en kritisk situation där spelare är på väg tillbaka från skador och sjukdom.

– Våra amerikanskor, de är bra, bland de bättre i ligan, alltså. Taylor kommer från Östersund och vi visste ju vad hon hade gjort där och är jättenöjda med den värvningen. Hon är en väldigt professionell och väldigt duktig spelare. Målet är inte att hon ska ha samma stora roll som i Östersund, utan vi har ju fler spelare, men hon har fortfarande en stor roll. Efter tomrummet lite från Ellen får ju Mingo då ta större ansvar med bollen och hon har gjort det fantastiskt bra. Det gäller bara att hålla dem pigga och fräscha och se till att de fortsätter i den här takten, säger Bengtsson och berättar om skadeläget i laget:

– Snart är Anita tillbaks, hon är inte riktigt redo för helgen, men hon kommer att inom kort vara i matchform igen. Det är samma skada hon hade på slutet av våren. Linnea prövade träna idag (tisdag), så hon är nog redo inför helgen. Linnea var sjuk redan på AIK-matchen, men lyckades genomföra den, sedan blev det värre efter den, så hon har varit borta nästan en och en halv vecka. Ulrica har en axelskada och behöver lite mer tid, hon ska göra en titthål och kolla vad som ska åtgärdas, hon är inte tillbaka före jul.

Telges kommande motståndare Alvik har fått ihop en bra trupp med många välbekanta namn, som Bengtsson menar har en hel del att leva upp till:

– Alvik har många duktiga skyttar, de har skjutit otroligt bra, så deras styrka är ju skyttet, framförallt. De har en bra blandning mellan guards och stora. De har spelare som har namn, det man säger: ett namnkunnigt lag. De har Stålvant som ett affischnamn, Zanoni som ett affischnamn och Elin Ljunggren som också är ett stort namn. De tre har de fått i truppen och de är ju duktiga kvalitetsspelare, så det är inget snack om det. Men det är väldigt mycket snack om Alvik, de har fått mycket intresse i media om sin satsning och deras fart. Det är väl lite upp till bevis för dem nu att stå upp för de här förväntningarna.

– Jag tror att vi har hamnat lite under radarn. Vi själva gick ut ganska kaxigt om att vi kommer vara med och utmana. Vi vill också spela finalserie, vi har också en chans på guld, men det är ingen som riktigt tog oss på allvar, tror jag. Vi tittar på de andra lagen och fortsätter vi bara på slutet av förra året nu så kommer vi vara med där och tävla. Självklart kommer det bli oerhört svårt och jag tror det kommer bli ganska tajt i toppen i år, det kommer vara jämnare bland topp fyra-lagen än förra året och jag tror att vi kommer sno åt oss matcher hit och dit, definitivt.

Nygammal för säsongen är Telges före detta headcoach Hanna Bouldwin, som har klivit in i en assisterande roll, något som Bengtsson ser som väldigt positivt: 

– Det är vi tre: jag, Phil och Hanna. Jag är jätteglad att Hanna är tillbaks, hon är duktig och jobbar med ungdomarna mycket. Hon jobbar även på vårt baskethögstadium med ungdomar. Hon har kommit in med lite extra energi och även lite extra fokus i defense. Vi kände att vi saknade en till där och då blev det en bra lösning att vi är tre stycken.

En spännande säsong väntar för Telge, som ställs inför en tuff uppgift på lördag. Linnea Nilsson ser ut att vara tillbaka med sitt fina skytte och spelsinne, en viktig pusselbit som utökar rotationen och minskar sårbarheten i laget. Lite publik på det, så finns bra förutsättningar för ytterligare en vinst i protokollet.

Av: Lina Agnemar

Foto: Anna Forsström

 

Relaterade nyheter

Telge Basket