2-0 till Luleå efter förlängning

Fredag 5 maj 2017

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström

Det som skulle bli en kvittering för Södertälje Kings visade sig istället bli ännu en seger för BC Luleå, som efter förlängning vann med 93-84. Därmed har Luleå 2-0 i matcher och läget är nu tufft för Kings, som måste vinna två bortamatcher i tillägg till två hemma. Brandon Rozzell gjorde en makalös insats och slutade på 35 poäng, sex returer, fyra assists och fyra steals. I Södertälje blev Davis Lejasmeiers poängbäst med 20. På lördag spelas den tredje matchen i Luleå med start klockan 18:04.

Precis som i den första matchen startade Kings mycket starkt och gick snabbt upp i ett 13-2-överläge när Peter Öqvist såg sig nödd att kalla till timeout. Det var framför allt passningarna in till Nicholas Spires i tresekundersområdet och Davis Lejasmeiers skytte som Luleå hade svårt att få grepp om. Vid trepoängslinjen satte Kings fem av sex (83%) under q1, men skulle inte komma att behålla kontrollen över matchförloppet särskilt länge under den andra perioden.

– Grattis till Luleå, de hade mer fokus i förlängningen, jag tycker att vi spelade en väldigt bra match. Jag ger credit till mina spelare, många av dem spelar skadade, försöker sitt bästa, lång säsong för oss. Det här är en av matcherna i finalen, andra matchen, vi måste förbereda oss för nästa match i Luleå och försöka spela bättre än i dag, då har vi chansen att vinna matchen där, sade Vedran Bosnic.

Kings skulle snart erfara att det inte bara var den första perioden som påminde om match nummer ett, även om Yannick Anzuluni gjorde sina första poäng först i slutet av den andra perioden. Men efter en relativt osynlig första period klev Rozzell in i rampljuset och behövde inte mycket utrymme för att sätta skotten, vilket bidrog till att poängskillnaden hade krympt till fem i halvtid. Det som föranledde upphämtningen var dock ändå Luleås försvar, som gjorde det betydligt svårare för hemmalaget att komma till rätt avslut. Spires dominans i luftrummet kring korgen var inte lika tongivande och marginaliseringen av Thomas Massamba är Luleås kanske största defensiva vinst. En utmanövrerad Massamba innebär att det går tyngre för resten av laget och att riktningen inte är lika utpekad. 

– Ni kommer ju att lyfta fram Brandon Rozzell för hans magiska insats. Glöm inte bort Quinton Upshur på båda sidorna av planen, glöm inte bort Anton Saks krigande också, det är otroligt viktigt för oss. Och sedan vill ju jag hylla alla, i förhållande till deras roller så gör de precis det de ska och krigar på liksom, så jag är så klart nöjd med hela gänget, sade Öqvist och fortsatte:

– Södertälje började otroligt bra. De kom ut aggressivare än oss och med en väldigt hög skottprocent och tog ju greppet då om matchen, faktiskt likadant som match nummer ett. Och sedan är jag otroligt nöjd med karaktären på mitt gäng, det var inte ett huvud som hängde en enda sekund där ute, utan alla var fokuserade på nästa possession. Och vi började få stopp i försvar – när vi får stopp i försvar så börjar vi må mycket bättre. Började få tillbaks lite energi, kunde skära någon poäng och sedan när Brandon tar fart som han gör i poängproduktionen, ja då växer ju alla.

– Vi skulle inte ha bjudit tillbaka dem i matchen så pass lätt som vi gjorde, i den delen tog Brandon några galna skott och de hade kontakt igen. Fantastisk match, 35 poäng, ett par sista sekunden-skott, sköt 0.3 sekunder i slutet från hörnet, berömde Bosnic Rozzell.

Motståndarnas trepoängsskytte blev bara bättre och bättre och strax efter den tredje periodens början var ledningsbytet ett faktum och var under en period uppe i nio poäng. Men trots det tuffa läget fortsatte Kings att kämpa på och fick belöningen i form av ett nytt ledningsbyte alldeles i slutskedet av matchen. Efter några skälvande sekvenser hade så hemmalaget skaffat sig en trepoängsledning när fem sekunder återstod av matchen och det var svårt att tro att utgången skulle bli annat än seger. Men så hamnade bollen i ur Luleås perspektiv helt rätt händer, nämligen matchvinnaren Rozzell, som med sin obevakade trea tog matchen till en förlängning som gästerna vann med hela 11-2.   

– Han föder ju hela gänget med ett enormt självförtroende och därefter är vi ju ikapp och det är fight utav det hela. Så inte nöjd med inledningen men jättenöjd med resten utav quarter två, tre. Fyra också, jag menar Södertälje är vasst på hemmaplan och jag är nöjd med den också. Tycker vi gör ett fantastiskt jobb i förlängningen sedan också, bra defensivt, bra mentalitet för att vinna den där. Så jag är jätteglad, berättade Öqvist.

Bosnic var av förklarliga skäl inte lika glad, men poängterade att det handlar om små marginaler och ibland rena tillfälligheter:

– Vi kom tillbaka, vi hade ledningen, plus tre, fem sekunder. Sista anfallet, bollen träffar i huvudet på Upshur och går till hörnet, det är basket, det händer ibland. Med huvudet till hörnet och han sätter det sista sekundskottet och ger dem chans till förlängning. Ledsamt för oss, roligt för dem. Du kan analysera det, den träffar Upshur i huvudet och bollen går till Brandon, självklart ska Bizi vara där, men det är sådant som händer. Jag analyserar aldrig spelet på ett bollinnehav. Det var ett bollinnehav, matchen innehöll 60, 70, 80 bollinnehav.

– Vi har våra bra saker under matchen, de har sina, det var en jämn match. Jag menar, matchen är 40 minuter lång, inte bara den sista sekunden. Jag tycker att vi skulle göra ett bättre jobb i den andra quartern, vi lät dem göra, jag tror sex trepoängare i den andra quartern, från transition. Det var då vi lät dem komma tillbaka i matchen. För mig var det anledningen till att vi förlorade, konstaterade Bosnic.   

 

Basketligan herr, final 2:7, Södertälje Kings – BC Luleå 84-93

(31-17), (15-24), (15-24), (21-17), (11-2)

 

Poäng i Kings:

Davis Lejasmeiers 20

Toni Bizaca 17

Tanel Kurbas 9

Nicholas Spires 8

Darien Brothers 8

Thomas Massamba 7

Valter Lindström 6

Lazar Radosavljevic 5

Delvon Johnson 4

 

Poäng i Luleå:

Brandon Rozzell 35

Quinton Upshur 20

Yannick Anzuluni 11

Tom Lidén 9

Brian Massamba 6

Anton Saks 5

Tim Kearney 2

 

Av: Lina Agnemar

 

 

Relaterade nyheter

 • När Kings blev kungar igen

  Skrivet 2019-05-31

  Det blev en riktig succésäsong för Kings, med seriesegern och SM-guldet. - Vi vann fler matcher i slutspelet än vi förlorade under hela säsongen, konstaterar Ludwig Degernäs.

  Läs mer
 • Kings är svenska mästare 2018-2019!

  Skrivet 2019-05-12

  4 667 personer hade kommit till Scaniarinken för att se den femte finalmatchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket, som i och med slutsiffrorna 81-70 innebär att Kings är svenska ...

  Läs mer
 • Ny chans till SM-guld efter gårdagens förlust

  Skrivet 2019-05-11

  Matchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket i morgon kväll tillhörde från början en av de eventuella i schemat, beroende på vem som skulle vinna i Borås i går kväll. ...

  Läs mer
Södertälje Kings