1-1 efter förlängning

Onsdag 19 april 2017

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström

Den andra semifinalmatchen mellan Södertälje Kings och Norrköping Dolphins blev återigen en tät tillställning som Kings vann med 74-72 efter förlängning. Poängbäst blev Thomas Massamba, som gjorde en double-double, 20/10, följd av Delvon Johnson, 12/14. Även Joakim Kjellbom slutade på en double-double, 15/19, men poängbäst i Norrköping blev Dejan Jeftic med 16. Därmed är serien utjämnad till 1-1 inför kommande match som spelas nu på fredag i Norrköping. 

– Jag var väldigt glad över hur mitt lag positionerade sig på planen, hur vi kontrollerade tempot i 38 minuter. Vad vi ville i den delen gjorde killarna, vi hade bra aggressivitet, bra försvar, vi vill spela den sortens spel. Sedan i de två sista minuterna kastade vi bort bollarna. Självklart, eftersom Norrköping aldrig ger upp, respekt till dem, men också till oss för att vi fortsatte tro att vi kunde vinna matchen. Det här är semifinal, de sista två minuterna, plus tio, nio, vad det nu var, det är inte över. Över är det när domaren blåser av matchen, när vi går till omklädningsrummet, då är det över. Då kan vi titta på videon, prata om det och förbereda oss, sade en adrenalinstinn Vedran Bosnic strax efter matchen.

Slutspelsnerverna spökade för båda lagen och distansskyttet var till en början allt annat än bra, men under de sista minuterna började skotten sitta för Davis Lejasmeiers samtidigt som Nicholas Spires tog för sig i insideområdet och bidrog med fyra poäng, fem returer och en block innan han blev utbytt efter sex minuter. Spires ständige motpart Kjellbom fick dock mest tampas med Delvon Johnson eftersom Spires vilade en del under matchen, vilket utvecklade sig till en publikfriande styrkemätning.  

Kings, vars försvar störde motståndarnas rytm, fortsatte behålla kontrollen när den andra perioden tog sin början. Förutom kontroll handlade det också om skillnaden i energinivån, i såväl kampen om lösa bollar som i returtagningen, där Johnson och Massamba var tongivande i den sistnämnda kategorin, men där Kjellbom till sist vann med god marginal på det individuella planet. Trepoängsskyttet fortsatte lysa med sin frånvaro för båda lagen och perioden slutade 20-22 vilket innebar 40-34 i halvtid.    

– Södertälje gör många bra saker, de spelar ju för sin överlevnad, det hade varit tufft att få 0-2 idag. De spelar med en helt annan intensitet idag och vi matchar inte det på samma sätt som vi gjorde där nere och taktiskt många saker som det kanske inte är rätt tillfälle att prata om nu. Södertälje gör oss svagare, men jag tycker också att det finns några saker där vi inte riktigt lever upp till den nivån. Missförstå mig rätt, jag är långt ifrån missnöjd med insatsen. Jag säger bara: när vi möter ett tufft hemmalag så krävs det verkligen 180 procent fokus. Insatsen i sig, karaktären laget visar – det är ren och skär stolthet, konstaterade Adnan Chuk. 

Hemmalaget startade den tredje perioden i högt tempo och tillbaka från bänken kom Spires, med mycket vilja och energi som smittade av sig till lagkamraterna. Och hade det inte varit för Dejan Jeftics trepoängsskytte hade poängskillnaden lagen emellan varit större än nio när halva perioden hade spelats. Laget fortsatte att kapitalisera på Jeftic, som också började hitta rätt under korgen. En annan joker som dök upp ur periferin var Mikkel Plannthin som satte fem trepoängare på tio minuter (från noll till 15 poäng i protokollet), varav de första två i slutet av den tredje tog bort alla tvivel om att matchen skulle vara i närheten av över. För borta var Kings 12-poängsledning och ställningen var 55-50 när de sista tio minuterna började räknas ned. 

– Vi hittar ett vapen i Plannthin som vi trodde på innan matchen och det visade sig rätt. Han tog chansen på ett bra sätt. Idag var det Plannthin, nästa gång är det Schüberg, tredje gången är det Cole, så enkelt är det. Vi är inte ett sådant lag som är beroende av en spelare, vi har inte de spelarna heller för den delen, berättade Chuk.

– Vi har två timeouts när vi pratade om några saker som vi tyvärr inte genomförde. Det innebär att under 38 minuter reagerade killarna på ett väldigt bra sätt. Jag pratar med dem hela tiden och med deras erfarenhet och kvalitet, de pushar väldigt nära sin gräns. De spelar väldigt solitt utifrån mitt perspektiv som coach och hur jag vill att de spelar. Och sedan kastar vi bort de två minuterna, det betyder att det är något som vi behöver jobba mer med, fokusera och om vi vill gå till final måste vi spela i 40 minuter, sade Bosnic och fortsatte:  

– Men jag är väldigt glad att vi vinner på övertid, för vi vann också matchen mot Jämtland på övertid. Det betyder att laget har karaktär och energi, vi kan förbereda oss och spela i 45 minuter, det var viktigt för oss. Och den delen gör mig verkligen glad, jag kan åka hem ikväll och titta på matchen och vara lite mer avslappnad, för killarna gjorde sitt bästa utifrån hur de har jobbat under året. Ibland förlorar man, ibland vinner man. Ikväll vann vi. Och jag tycker att vi förtjänar att vinna eftersom vi ledde matchen 42 minuter och matchen var 45. 

Trots Norrköpings upphämtning höll hemmalaget undan i början av den fjärde perioden men tappade emellanåt fokus och motståndarna hängde sig envist kvar. I förlängningen drog Kings till sist det längsta strået, men jämnt var det och avgörandet fick Johnson i och med sina två straffkast i matchens slutsekunder. Och trots att segern var inom räckhåll är Chuk mer revanschsugen än nedslagen:

– Antingen så går man hem och gråter eller så vill man spela en match på direkten. Jag själv som spelare, efter sådana här torskar ville jag inte ens duscha, jag ville spela match direkt. Så enkelt är det. Det är 1-1 i matcher, hela den här serien är en lång, lång, lång match, det har vi pratat om innan och nu har det knappt gått en quarter av den långa matchen. Det är jämnt, vi har fortfarande hemmaplansfördel, vi åker hem till Stadium Arena, sedan får det bästa laget vinna. Det är små marginaler, två tuffa lag, det är riktigt bra basket.

 

Basketligan herr, semifinal 2:7, Södertälje Kings – Norrköping Dolphins 74-72

(20-12), (20-22), (15-16), (14-19), (5-3)

 

Poäng i Kings:

Thomas Massamba 20

Delvon Johnson 12

Toni Bizaca 11

Nicholas Spires 9

Davis Lejasmeiers 8

Darien Brothers 8

Tanel Kurbas 3

Lazar Radosavljevic 3

 

Poäng i Dolphins:

Dejan Jeftic 16

Joakim Kjellbom 15

Mikkel Plannthin 15

Cole Darling 9

Mikael Lindquist 8

Johnell Smith 4

Fredrik Larsson 3

Tim Schüberg 2

 

Av: Lina Agnemar

Relaterade nyheter

 • När Kings blev kungar igen

  Skrivet 2019-05-31

  Det blev en riktig succésäsong för Kings, med seriesegern och SM-guldet. - Vi vann fler matcher i slutspelet än vi förlorade under hela säsongen, konstaterar Ludwig Degernäs.

  Läs mer
 • Kings är svenska mästare 2018-2019!

  Skrivet 2019-05-12

  4 667 personer hade kommit till Scaniarinken för att se den femte finalmatchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket, som i och med slutsiffrorna 81-70 innebär att Kings är svenska ...

  Läs mer
 • Ny chans till SM-guld efter gårdagens förlust

  Skrivet 2019-05-11

  Matchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket i morgon kväll tillhörde från början en av de eventuella i schemat, beroende på vem som skulle vinna i Borås i går kväll. ...

  Läs mer
Södertälje Kings