1-0 till Luleå inför returmötet i Täljehallen

Onsdag 11 april 2018

 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström
 • Foto: Anna Forsström
  Foto: Anna Forsström

Semifinalen mellan Södertälje Kings och BC Luleå inleddes i går i Luleå Energi Arena och vanns av hemmalaget med 83-62. Luleå startade på en nivå långt över Kings och byggde upp en 25-poängsledning fram till halvtid. Gästerna höjde sig visserligen efter halvtidsvilan, men ändå bara marginellt och lyckades därmed inte förändra matchbilden. På fredag spelas match nummer två, den här gången på Kings hemmaplan. 

– Vi landade vid kvart i tolv och sen åkte vi till hallen och så satt vi tillsammans i hallen och kollade på matchen. Det var bra att vi fick lite lugn och ro och tittade på matchen och vad vi behöver förbereda till på fredag. Nu är det bara att vi vilar och förbereder oss med bra video i dag och bra träningar i morgon så att vi är redo på fredag. Mitt jobb nu är att se till att förbereda grabbarna och ge dem vinklar och visa dem var luckorna finns i deras försvarsspel, berättar Kings head coach Ludde Degernäs på onsdagkvällen.

I en match som är så pass ojämn som den i går är det lätt att utgå från att det förlorande laget spelade dåligt, men anledningen till varför det såg så ut är allra oftast att det andra laget spelade bra och fick sina motståndare ur rytm.

– All respekt till Luleå, man får aldrig glömma bort att det står faktiskt ett lag på andra sidan som spelade bra basket. De var bättre än oss i alla segment på alla plan. Luleå är ett bra lag och när man låter dem domdera tempot och domdera med sitt fysiska spel så är de ligans bästa lag. Det visade de, de var etta i serien och vi måste matcha de här grejerna och sen måste vi kliva upp i vårt eget spel för att kunna slå dem, säger Degernäs och fortsätter om Kings insats:

– Egentligen behöver vi väl ändra på mycket, men först och främst måste vi upp med intensiteten. De tar för mycket returer på oss. Och sen självklart måste vi ta hand om bollen, det är en viktig faktor – nitton turnovers är för mycket, det måste vi ta ner på fredag. Vi tog besluten en sekund senare i stället för att ta dem direkt.

I semifinalen möts Kings och Luleå var tredje dag vilket innebär att varje vinst och förlust snabbt måste analyseras, bearbetas och läggas till handlingarna, men också att möjligheten att ta revansch ges relativt omedelbart. Poängskillnaden spelar i praktiken ingen roll även om en större förlust har en psykologisk aspekt som inte kan jämföras med en mindre.

– Ett noll och nu är det match på fredag i våran hemmaborg, så det är det som vi har i huvudet nu, grabbarna är verkligen revanschsugna. I en semifinal spelar det ingen roll om man torskar med tjugo eller ett poäng – det är fortfarande ett noll i matcher. Det är viktigt att komma tillbaka och se till att ge oss chansen att vinna match två. De kommer ju springa, det är så de spelar, så att det är viktigt för oss att kunna få det matchtempo vi vill. Vi vill också ha bra fart, men vi kan inte kasta bort så många bollar, då får de för många enkla poäng. Det är en stor faktor till på fredag, säger Degernäs.

En annan faktor är ”den sjätte spelaren” som sitter på läktaren och bidrar med positiv energi och mentalt stöd – lika viktig för Kings i Täljehallen som för BC Luleå i LEA, och Degernäs skickar ett budskap till södertäljepubliken:

– Det är jätteviktigt. Vi vet ju med stödet i Täljehallen hur farliga vi är, se till att vi fyller hallen och ge grabbarna supporten och är högljudda, så lovar jag att vi kommer gå ut och fajtas och ge Luleå en fajt på fredag. Vi måste ändra matchbilden från förra matchen, så är det bara. Vi har bra spelare, vi har kvalitet, så det är upp till oss nu att se till att vi utför game planen och kontrollerar tempot på fredag.

Obs! Matchen börjar klockan 18:04.

Av: Lina Agnemar

 

Relaterade nyheter

 • När Kings blev kungar igen

  Skrivet 2019-05-31

  Det blev en riktig succésäsong för Kings, med seriesegern och SM-guldet. - Vi vann fler matcher i slutspelet än vi förlorade under hela säsongen, konstaterar Ludwig Degernäs.

  Läs mer
 • Kings är svenska mästare 2018-2019!

  Skrivet 2019-05-12

  4 667 personer hade kommit till Scaniarinken för att se den femte finalmatchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket, som i och med slutsiffrorna 81-70 innebär att Kings är svenska ...

  Läs mer
 • Ny chans till SM-guld efter gårdagens förlust

  Skrivet 2019-05-11

  Matchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket i morgon kväll tillhörde från början en av de eventuella i schemat, beroende på vem som skulle vinna i Borås i går kväll. ...

  Läs mer
Södertälje Kings