1-0 till Kings i den första kvartsfinalmatchen

Söndag 2 april 2017

 • Av: Anna Forsström
  Av: Anna Forsström
 • Av: Anna Forsström
  Av: Anna Forsström
 • Av: Anna Forsström
  Av: Anna Forsström
 • Av: Anna Forsström
  Av: Anna Forsström
 • Av: Anna Forsström
  Av: Anna Forsström

Av resultatet 79-66 att döma kan det verka som att Södertälje Kings fick en bekväm inledning på kvartsfinalserien mot Jämtland Basket. Men trots att Kings hade ledningen i närmare 33 av 40 minuter var det jämnt fram till sista quartern när Jämtland till sist tappade lite av den intensitet som dessförinnan hade satt rejäl press på motståndarna. Gästernas Jabril Durham stod för fina 31 poäng, fem returer, sex assists och två steals, medan Davis Lejasmeiers bidrog med 18 poäng. 

Kings hann göra 7-0 när Durham efter 2:30 spelade minuter stal bollen av Toni Bizaca och gjorde Jämtlands två första poäng. Båda lagen pressade hårt i defense och tillät inga enkla poäng åt något håll. Vedran Bosnic satte in tre point guards för att bemöta gästernas helplanspress som ställde till med problem i det annars så kontrollerade anfallsspelet.  

– Det var egentligen inte så hårt, men det är ett tufft lag och varje match mot dem är tuff och vi måste ge hundra procent för att vinna över dem. I de senaste två matcherna har de spelat helplanspress för att sakta ned oss. I den förra matchen straffade vi dem väldigt bra, men i dag hade vi lite problem med pressen, sade Tanel Kurbas efteråt.

När några minuter återstod av den första quartern hade hemmalaget gått upp i en 12-poängsledning som Lejasmeiers hade stor del i. Darien Brothers osportsliga foul alldeles i slutet av den första perioden satte dock igång en serie olyckliga händelser. Jämtlands två straffkast följdes av en trepoängare och ytterligare ett av två straffkast till följd av lagfoul, och på kort tid hade poängskillnaden minskat med totalt sex poäng vilket innebar att gästerna var tillbaka i matchen. Durham och Mike Bruesewitz var poängbäst så långt i Jämtland och skulle komma att bli de enda två spelarna i laget över tio poäng.

Jämtland fick effektivt stopp på motståndarnas rytm genom att fortsätta sätta hård press på guarderna under q2 och tvingade fram bortkastade bollar och missade skott. Hemmalaget lyckades ändå stabilisera spelet tillräckligt mot slutet av perioden tillräckligt för att ta med sig en tvåpoängsledning in i halvtidsvilan, men mer behövdes för att återta kontrollen.

– De var mer aggressiva, de satte några tuffa skott, deras nummer fyra, point guarden, gjorde väldigt bra penetreringar och vi hade problem med det, kommenterade han den andra periodens resultat 16-22. 

Intensiteten pulserade på planen och var energikrävande för lagen. Kings ryckte med några poäng mot slutet av q3 men lyckades inte förvalta ledningen fullt ut vilket innebar att ställningen var 54-51 när tio minuter återstod. Den sista perioden började på samma sätt som övriga, men en viss trötthet kunde skönjas hos Jämtland medan Kings malde på med sitt tålmodiga set offense som till sist ändå ledde till seger.

– Deras anfall är helt enkelt att spela snabbt, en mot en, kick outs, ta öppna skott, medan vi gillar att gå igenom mer system, hitta bra sätt att attackera dem. Vi arbetar hårt varje dag och matchen borde vara vår eftersom vi har mer energi. Vi försökte flytta runt bollen mycket och alla kan göra poäng i vårt lag, jämförde Kurbas.

Kurbas klev fram i ett läge när någon behövde agera och tog därmed ett viktigt ansvar som ofta generellt har saknats i laget under säsongen, i lägen när de som vanligtvis förväntas göra det inte kan.

– I första halvan av matchen var jag lite nervös, kanske för att det var en slutspelsmatch, men i den andra halvan gillade jag hur jag spelade. Vi var helt enkelt lite bättre i allt i dag, vi tog fler returer, jag tror vi hade plus 13 i slutänden och om man vinner returtagningen med så pass mycket borde man också vinna matchen, sade Kurbas.

Redan på tisdag möts lagen i den andra kvartsfinalmatchen, den här gången i Tegeltemplet i Östersund och Kurbas är klar över vad som har hög prioritet:  

– Vi måste spela bättre mot deras press i försvar, hitta enkla poäng, det är det viktigaste. De har en full hall där och de är mycket bättre hemma.

 

Basketligan herr, kvartsfinal 1:5, Södertälje Kings – Jämtland Basket 79-66

(19-11), (16-24), (19-18), (25-15)

 

Poäng i Kings:

Davis Lejasmeiers 18

Tanel Kurbas 15

Toni Bizaca 15

Thomas Massamba 11

Nicholas Spires 10

Valter Lindström 5

Darien Brothers 3

Delvon Johnson 2

 

Poäng i Jämtland:

Jabril Durham 31

Mike Bruesewitz 16

Jaan Puidet 6

Dino Cinac 6

Preston Purifoy 3

Niklas Larsson 2

Gustav Hansson 2

 

Av: Lina Agnemar

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade nyheter

 • Kings är svenska mästare 2018-2019!

  Skrivet 2019-05-12

  4 667 personer hade kommit till Scaniarinken för att se den femte finalmatchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket, som i och med slutsiffrorna 81-70 innebär att Kings är svenska ...

  Läs mer
 • Ny chans till SM-guld efter gårdagens förlust

  Skrivet 2019-05-11

  Matchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket i morgon kväll tillhörde från början en av de eventuella i schemat, beroende på vem som skulle vinna i Borås i går kväll. ...

  Läs mer
 • Borås vann final nr 4

  Skrivet 2019-05-10

  Borås kom ut starkt och var det klart bättre laget. Kings släppte 31 poäng i den första quartern och kunde därefter inte resa sig. Borås vann med 97-80.

  Läs mer
Södertälje Kings