1-0 till Kings efter övertygande hemmaseger

Tisdag 26 mars 2019

 • Adam Ramstedt stod för matchens mest underhållande dunk. Foto: Anna Forsström
  Adam Ramstedt stod för matchens mest underhållande dunk. Foto: Anna Forsström
 • Martin Pahlmblad hittade snabbt rytmen i matchen och blev poängbäst med 21. Foto: Anna Forsström
  Martin Pahlmblad hittade snabbt rytmen i matchen och blev poängbäst med 21. Foto: Anna Forsström
 • Toni Bizaca nådde 6 000 poäng till hemmapublikens stora förtjusning och hyllades därefter. Foto: Anna Forsström
  Toni Bizaca nådde 6 000 poäng till hemmapublikens stora förtjusning och hyllades därefter. Foto: Anna Forsström
 • Det hettade till ibland mellan Garcia vs Greene. Precis som det ska i slutspel. Foto: Anna Forsström
  Det hettade till ibland mellan Garcia vs Greene. Precis som det ska i slutspel. Foto: Anna Forsström

Det blev en adrenalinstinn inledning på kvartsfinalserien mellan Södertälje Kings och Umeå BSKT, som slutade med klara 90-73 till hemmalaget. Poängbäst i respektive lag blev Martin Pahlmblad med 21 poäng (MVP i Kings) och i Umeå DeAndre Mathieu, 15 (MVP i Umeå blev Eric Gilchrese). Redan på torsdag spelas returmötet i Umeå.

– Vi var redo, grabbarna har väntat länge på att spela, man märkte det idag, de var väldigt excited att spela. Jag tycker energin de kom ut med, glädjen och fokus var viktigt. Självklart, få den starten är en viktig del i resten av matchen. Jag är jätteglad, men det är många matcher kvar, sade Kings head coach Ludde Degernäs.

Kings började starkt med ett aggressivt försvar som också lade grunden för bra rytm i anfall redan från start. När Alexander Lindqvist gjorde sitt sjunde tillika Kings femtonde poäng medan Umeå fortfarande stod stilla på två kallade Umeås head coach Jesper Gustavsson till time out. Gästerna fortsatte famla efter rytmen även under den andra halvan av q1 och stördes märkbart av motståndarnas intensitet i defense. När quartern var slut hade Kings fem av fem treor varav en som tillhörde Toni Bizaca innebar hans sextusende poäng i SBBK, vilket hyllades med stående ovationer.

– En dag som denna, att vara med i Toni Bizacas sextusen. Det finns inte så mycket ord att säga om Toni egentligen, han är så mycket, så fantastisk och jag unnar honom det här. Jag är stolt över att få vara en del av det, det var en jättefin hyllning. Södertälje är hans hem, hans son är född här och hans fru Vesela, de ser det här som hemma. Han är en del av SBBK-familjen för alltid, jag är jätteglad för hans skull, fortsatte Degernäs.

Lagen spelade jämnt under den andra quartern, men med tanke på den stora ledning som Kings lade grunden till i q1 behölls avståndet relativt konstant. Jonathan Person gjorde en genomgående bra match med 15 poäng, sju assists och tre returer, även om han också pressades till fem turnovers. Under q2 fick Daniel Eliasson feeling vid trepoängslinjen och satte på kort tid fyra viktiga treor (12 poäng i quartern). Det balanserade dock Martin Pahlmblad upp med två under samma tid (totalt åtta poäng i q2) och i halvtid hade Kings satt nio av 12 treor (75%).

Hemmalaget kom in lite avigt efter halvtid och lät motståndarna hämta ikapp en del av underläget, mycket tack vare guarderna Mathieu, Gilchrese och Josh Greene, som helt enkelt sprang ifrån sina försvarare. Svackan visade sig dock vara tillfällig och snart var kontrollen återtagen.

– De har väldigt bra guarder och det är ett tufft jobb att stoppa dem. De är väldigt snabba, kvicka. Det är nåt vi kommer titta på matchen imorrn – se hur vi alla, hela laget, kan stoppa dem, för det ligger inte bara i våra guards händer. Det är ett lag, alla måste försöka hjälpa till, kommenterade Adam Ramstedt.

Inför den sista quartern var ställningen 73-50 och de sista tio minuterna bjöd inte på några större överraskningar. Umeå försökte sätta press på Kings och stal till sig några poäng som inte förändrade slutresultatet märkbart, men underhållningsvärdet stod Ramstedt för när han fintade bort en av de ovan nämnda guarderna och avslutade med en stilren dunk. Ramstedt stod för totalt 15 poäng, fem returer, två assists och en block. 

– Jag känner mig i bra rytm och samma sak med formen känns också bra, och liksom det är bara att komma in och slappna av, inte lägga så mycket press på sig själv att man ska prestera. Jag tror hela laget bara kom ut riktigt spelsugna efter en veckas uppehåll och hård träning och scouting och allting, så vi var med från början allihopa, det kändes otroligt kul. Det kändes som om vi kom in i ett flow, när det går bra för en och så bara flöt det på för alla – superhärligt, sade Ramstedt.

SBL, kvartsfinal 1:5, Södertälje Kings – Umeå BSKT 90-73

(31-13), (20-22), (22-15), (17-23) 

Poäng i Kings: Martin Pahlmblad 21, Adam Ramstedt 15, Jonathan Person 15, Auston Barnes 12, Alexander Lindqvist 11, Eric Adams 6, Toni Bizaca 5, Mario Blazevic 3, Eric Garcia 2

Poäng i Umeå: DeAndre Mathieu 15, Eric Gilchrese 14, Daniel Eliasson 14, Egal Saleman 9, Alexandros Varytimiadis 7, Andre Nilsson 6, Chris Singateh 4, Josh Greene 4

 

Av: Lina Agnemar

 

Relaterade nyheter

 • När Kings blev kungar igen

  Skrivet 2019-05-31

  Det blev en riktig succésäsong för Kings, med seriesegern och SM-guldet. - Vi vann fler matcher i slutspelet än vi förlorade under hela säsongen, konstaterar Ludwig Degernäs.

  Läs mer
 • Kings är svenska mästare 2018-2019!

  Skrivet 2019-05-12

  4 667 personer hade kommit till Scaniarinken för att se den femte finalmatchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket, som i och med slutsiffrorna 81-70 innebär att Kings är svenska ...

  Läs mer
 • Ny chans till SM-guld efter gårdagens förlust

  Skrivet 2019-05-11

  Matchen mellan Södertälje Kings och Borås Basket i morgon kväll tillhörde från början en av de eventuella i schemat, beroende på vem som skulle vinna i Borås i går kväll. ...

  Läs mer
Södertälje Kings